Презентація " Венеричні захворювання і їх профілактика"

Про матеріал
Презентація буде доречним доповненням до уроків присвячених статевій культурі як в курсі " Біологія" так і в курсі " Основи здоров'я".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Венеричні захворюванняі їх профілактика

Номер слайду 2

Щодня близько мільйона людей у світі інфікуються хворобами, що передаються статевим шляхом – це нещодавнє дослідження Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). Такі дані називають «тривожним сигналом», бо вони показують, що прогресу в подоланні цих хвороб немає. Існує думка, що людина, яка за своє життя мала більше трьох статевих партнерів, майже напевно вра­жена якоюсь із статевих хвороб Відомо, що при сексуальних контактах передається понад 30 різних бактерій, вірусів і паразитів. З найбільшою захворюваністю пов’язані вісім з цих патогенів. Чотири з цих восьми інфекцій зараз виліковні – це сифіліс, гонорея, хламідіоз і трихомоніаз. Інші чотири захворювання – вірусні та виліковні не повністю. Це гепатит В, вірус простого герпесу (ВПГ, або герпес), ВІЛ і вірус папіломи людини (ВПЛ). Симптоми або вплив вірусних невиліковних інфекцій можна зменшити за допомогою терапії.

Номер слайду 3

Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) – це велика група захворювань. В Україні найпоширенішими є гонорея, сифіліс, хламідіоз, трихомоніаз, а також ВІЛ, гепатит B, гепатит C і герпес. Сюди можна віднести ще коросту та лобкові воші. Так, сифіліс досі у списку. Про це захворювання сьогодні згадують не так часто, але не можна сказати, що його випадки не фіксують. Є групи ризику, які мають більше шансів заразитись ІПСШ. Це чоловіки, що мають секс із чоловіками, жінки, які займаються комерційним сексом, споживачі психоактивних речовин і статево активні люди, що практикують незахищений секс.

Номер слайду 4

До інфекцій, які передаються статевим шляхом, також належить вірус папіломи людини (ВПЛ). Він може призводити до розвитку раку шийки матки, тому є найнебезпечнішими з усіх ІПСШ. Захиститися від нього можна щепленням. Його рекомендовано робити до початку статевого життя або в будь-якому віці після: лише тоді ефективність вакцинації дещо зменшується. Венеричні захворювання підступні, бо перебіг більшості з них відбувається без виражених симптомів. Ці інфекції довгий час можуть залишатися не діагностованими. Тобто інфікована людина передає захворювання своїм партнерам і не підозрює цього. Тому перевірятися важливо регулярно, навіть якщо симптомів немає. Сифіліс зараз часто має некласичний перебіг: відсутня поява первинних ознак у вигляді виразки в місці ураження та воріт інфекції, відсутнє характерне висипання і збільшення лімфовузлів! Навіть використання діагностичних експрес-тестів не завжди виявляє його в ранній період – це можуть зробити тільки специфічні тести.

Номер слайду 5

Основною ознакою таких захворювань є нефізіологічні виділення зі статевих органів, наприклад, виділення з іншим запахом чи кольором. А також дискомфорт у ділянці статевих органів та промежини: свербіж, печіння, біль (зокрема під час сексу), висипання на статевих органах. Крім того, можуть збільшуватися лімфовузли в ділянці паху, виникає біль внизу живота, утруднене або болюче сечовипускання. Тобто всі незвичні симптоми на «нижньому поверсі». Якщо людина практикує оральний секс, у ротовій порожнині теж можуть з’являтися виразки або висипання через інфікування ІПСШ.

Номер слайду 6

Досить часто чоловіки ігнорують захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) та не лікуються, вважаючи, що це справа жіноча. Однак такі інфекції призводять до запалень: сечостатевої системи, простати, яєчок, придатків, і як результат – безпліддя та порушення сексуальної функції.  Найчастіше перші симптоми цього захворювання проявляються у вигляді неприємних  відчуттів у промежині або попереку – виражені досить слабко та повністю ігноруються хворим.   Урологи говорять, що чоловіки рідко погоджуються на лікування на цій початковій стадії захворювання, так як не бачать причин для занепокоєння. А направлення на здачу недешевих аналізів пацієнт сприймає як викачування грошей. Однак простатит, викликаний ЗПСШ, дуже підступний і небезпечний, - особливості будови простати ускладнюють накопичення концентрацій антибіотиків в її тканинах. Тому передміхурова залоза стає основним інкубатором інфекції.  До речі, багато ЗПСШ переносяться на сперматозоїдах, тому жінка в процесі зараження може отримати ще більш серйозні ускладнення - аж до холециститу, апендициту та інших захворювань (так як матка негерметична - маткові труби відкриті в очеревину). Тому при виявленні ЗПСШ дуже важливо пролікуватися обом статевим партнерам. 

Номер слайду 7

Слід розуміти, що деякі захворювання передаються статевим шляхом не так швидко і легко, як здається. Та ж ВІЛ інфекція при одноразовому незахищеному статевому контакті практично не передається (ймовірність заразитися становить всього 1-2%), а при постійних незахищених статевих контактах з ВІЛ-інфікованим – близько 10-20%. У той же час сифіліс, хламідіоз і ряд інших ЗПСШ передаються дуже легко і швидко, тому для попередження їх виникнення дуже важливо дотримувати рекомендацій по профілактиці венеричних захворювань. Профілактика венеричних захворювань

Номер слайду 8

Методи профілактики ЗПСШОбмеження статевих стосунків. Регулярне обстеження. Використання презервативів

Номер слайду 9

Обмеження статевих контактів. Безладні статеві зв'язки – головна причина інфекцій, які передаються статевим шляхом. Один статевий партнер, в якому ви впевнені – найкращий спосіб позбавити себе від зайвих проблем зі здоров'ям.

Номер слайду 10

Регулярне обстеження. Навіть якщо ви повністю впевнені у своєму статевому партнері, виключати виникнення ІПСШ не можна ніколи, саме тому слід регулярно проходити обстеження. Краще, якщо ви здасте аналізи разом зі своїм партнером в один і той же день, в одній клініці.

Номер слайду 11

Використання презервативів Оральні контрацептиви і внутрішньоматкові спіралі – це хороші методи контрацепції, але це не спосіб уберегтися від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Презервативи в цьому плані – краще рішення, але варто пам'ятати, що навіть вони не здатні вберегти вас від інфекції на 100%.

Номер слайду 12

Для профілактики ВІЛ інфекції слід використовувати всі методи профілактики венеричних захворювань, які були описані вище. У той же час вам слід пам'ятати, що вірус імунодефіциту людини частіше передається через кров (при проведенні медичних втручань, в салонах краси, при лікуванні у стоматолога або при вторинному використанні медичного інструменту).

Номер слайду 13

На інфекції ВІЛ, гепатитів та сифілісу достатньо одного обстеження на рік. Перевірятися на інші інфекції теж рекомендують раз на рік, якщо в пацієнта немає скарг і він не в групі ризику. Якщо симптоми з’являються, обстежитись варто одразу після їх появи. Якщо людина практикує незахищений секс і має не одного статевого партнера,  перевірятися варто впродовж місяця після незахищеного статевого акту. Якщо є постійний партнер і секс захищений, знову-таки достатньо одного профілактичного огляду на рік.

Номер слайду 14

Профілактика ВІЛ-інфекції

Номер слайду 15

Будьте здорові!

pptx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку