Презентація "Євген Гуцало. Основні відомості про письменника . Порушення теми вічного протистояння добра і зла в оповіданні «Лось»

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Євген Гуцало. Основні відомості про письменника . Порушення теми вічного протистояння добра і зла в оповіданні «Лось» (додаток) Презентація містить асоціативне ґроно "Природа",прийом "Фішбоун"- "Людина природі друг чи ворог?", ілюстрації до твору, кросворд "Людина + Природа = Гармонія", "Шкала самооцінки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Асоціативне ґроно»Природа

Номер слайду 4

Тема урокуЄвген Гуцало. Основні відомості про письменника. Порушення теми вічного протистояння добра і зла в оповіданні «Лось»

Номер слайду 5

Епіграф. Все на землі, все треба берегти –І птаха, й звіра, і оту рослину,Не чванься тим, що цар природи ти –Бо врешті, ти його частинка. Богдан Лепкий

Номер слайду 6

Євген Гуцало

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Прийом «Фішбоун»Людина природі друг чи ворог?

Номер слайду 9

Лось. Лось — рід ссавців, найбільший представник родини оленевих. Довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12—13 см; маса 360—600 кг, самки дрібніші за самців.

Номер слайду 10

У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою (особливо виразна лопатоподібна форма у якутських і американських лосів); їхній розмах досягає 180 см, маса — 20—30 кг. Роги лося є відомим мисливським трофеєм.

Номер слайду 11

Заповідник. Заповідник – територія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Головне призначення заповідників — збереження флори і фауни, охорона природних ділянок, вивчення екології тварин і рослин.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Оповідання «Лось»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Прийом «Фішбоун»Ставлення дітей до лося

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Прийом «Фішбоун»Ставлення Шпичака до лося

Номер слайду 18

Запропонуйте формулу взаємин людини та природи: ЛЮДИНА + ПРИРОДА = … (ключове слово)1. Що пообіцяв віддати дядько Шпичак хлопцям за мовчання? 2. В що лось дедалі глибше занурювався? 3. Якою була весняна крига? 4. По що приїхали хлопці? 5. Якою ставала тиша «з настороженої й сліпої»? 6. Чим ткнув Шпичак вбитого звіра? 7. Куди спробував вискочити лось з ополонки? 8. Хто переслідував лося восени в чорному бору? (вовча зграя) 1.      2.     3.          4.     5.          6.        7.    8.     

Номер слайду 19

Словникова робота. Гармонія – поєднання, злагодженість, взаємна відповідність якостей (предметів, явищ, частин цілого)

Номер слайду 20

Прийом «Фішбоун»Захищати природу, турбуватися про неїЖити в гармонії з природою. Бути добрим, милосердним

Номер слайду 21

«Шкала самооцінки»Достатній рівень. Високий рівень. Середній рівень

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Підготуватися до характеристики образів, виписати цитатиІ варіант – хлопчиківІІ варіант – дядька Шпичака. Намалювати ілюстрацію до твору. * Написати власний фінал оповідання

pptx
Додав(-ла)
Малєжик Ірина
Додано
11 січня 2022
Переглядів
827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку