Презентація :"Видатні українські історики "

Про матеріал
Презентація :"Видатні українські історики " допоможе розповісти про вчених-істориків та яку роль вони відіграли в розвитку історичної науки; ознайомить з життям істориків та навчить працювати з історичними джерелами визначати роль учених-істориків у розвитку історичної науки; складати розповіді про Михайла Грушевського та Володимира Антоновича , висловлювати судження щодо вивчення історії свого народу і країни, історичної науки у збереженні пам’яті про минуле.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Видатні українські історики

Номер слайду 2

Микола Костомаров. Володимир Антонович. Михайло. Грушевський

Номер слайду 3

Що вам відомо про Михайла Грушевського. Михайло Грушевський

Номер слайду 4

Найавторитетнішим серед дослідників українського минулого справедливо вважають Михайла Грушевського. Йому належить близько 2000 праць з історії України, серед яких і 10-томна «Історія України-Руси».

Номер слайду 5

Портрет М. Грушевського. Художник І. Труш. 1900 р. Як ви думаєте, про що свідчить той факт, що живописець узявся малювати портрет ученого?Яким постає М. Грушевський на картині

Номер слайду 6

Михайло Грушевський (1866-1934) Був людиною різнобічних талантів. Як науковець він виявив себе в історії, літературознавстві, досліджував усну народну творчість. А ще писав оповідання, п’єси, вірші. Цікаво знати!!!

Номер слайду 7

Учительська сім’я, у якій народився Михайло, прищепила йому жагу до знань та смак до слова. Та основне, чого навчили майбутнього вченого його батьки, - любові до рідної землі. Власне, тому, зростаючи далеко від України (спершу в Ставрополі, а потім у Владикавказі), він цікавився всім українським.

Номер слайду 8

Під час навчання в Тифліській гімназії (тепер Тбілісі, Грузія) він захопився минулим України.

Номер слайду 9

Бажання глибше осягнути історію рідного народу привело Грушевського до Київського університету.

Номер слайду 10

Науковий період Науковий період у дослідженні минулого розпочався наприкінці XVIII — на початку XIX ст. - саме тоді з’явилися осередки професійних істориків. Вони розробили наукові методи аналізу історичних джерел, заклали підвалини галузей історії, зокрема археології, спеціальних історичних дисциплін тощо.

Номер слайду 11

Михайло Грушевський у колі рідних. Поряд з ним дружина, брат і сестра. Сидять племінники, дочка Катерина та матір. 1906 р.

Номер слайду 12

Центральна Рада обрала український уряд - Генеральний секретаріат. Українська Центральна Рада 1917р. У листопаді того самого року було проголошено Українську Народну Республіку (УНР).

Номер слайду 13

Події тих буремних років історики називають Українською революцією - і Михайло Грушевський був її активним учасником.

Номер слайду 14

Мітинг на Софійській площі в Києві з нагоди III Всеукраїнського військового з’їзду. 1917 р. Роздивіться фотодокумент

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прочитайте спогади сучасників про Михайла Грушевського ст.101-102.

Номер слайду 17

Володимир Антонович зажив слави найбільшого знавця писемних історичних джерел. Він особисто зібрав і підготував до друку дев’ять томів документів з історії України.

Номер слайду 18

Зміст актів про козаків (1500–1648) (1863),  Історичні праці Володимира Антоновича Акти про міста (1869)

Номер слайду 19

В. Антонович брав активну участь у суспільно-політичному житті. Він був ініціатором створення Київської громади — організації української інтелігенції, яка опікувалася поширенням освіти серед українців, пропагувала ідеї самобутності української культури. Громадівці організовували недільні школи й бібліотеки, писали й видавали підручники та інші книжки навчального змісту, збирали й досліджували усну народну творчість, відшуковували документальні матеріали з української історії тощо.

Номер слайду 20

Василь Доманицький - учень В. Антоновича - згадував: «... Буваючи в хаті “професора”, ми, самі всі українці з роду, вперше тут довідалися й побачили, що є на світі книжки, написані нашою рідною мовою,…

Номер слайду 21

Вправа. Складіть розповідь про одного з видатних українських істориків, про якого довідалися на уроці, за планом: 1) роки життя; 2) найважливіша історична праця; 3) цікавий факт.

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ОПРАЦЮВАТИ § 18 ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
6 березня
Переглядів
223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку