Презентація "Відбивання світла. Закон відбивання світла. Плоске дзеркало. "

Про матеріал

Дана презентація допоможе сформувати знання про явище відбивання світла, закони відбивання світла та особливості відбивання світла в плоскому дзеркалі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відбивання світла. Закон відбивання світла. Плоске дзеркало.

Номер слайду 2

Чому можна бачити тіла, які не є джерелами світла.

Номер слайду 3

Відбивання світла – це явище, під час якого падаючий промінь світла на межі розділу двох середовищ змінює свій напрям, залишаючись у даному середовищі.

Номер слайду 4

Кут падіння - кут між падаючим променем та перпендикуляром до відбиваючої поверхні, опущеним в точку падіння (позначають α (альфа)). Кут відбивання - кут між відбитим променем та перпендикуляром до відбиваючої поверхні, опущеним в точку падіння (позначають β (бета)).

Номер слайду 5

Закони відбивання світла Перший закон відбивання світла. Промінь падаючий і промінь відбитий лежать в одній площині з перпендикуляром, проведеним до межі розділу двох середовищ. Другий закон відбивання світла. Кут падіння променів дорівнює куту відбивання променів.

Номер слайду 6

Властивість оборотності променів: промінь, пущений в оберненому напрямку, піде по шляху променя, пущеного в прямому напрямку.

Номер слайду 7

Зображення в плоскому дзеркалі.

Номер слайду 8

характеристики зображень у плоских дзеркалах. Характеристика зображень у плоских дзеркалах. 1. Плоске дзеркало дає уявне зображення предмета. 2. Зображення предмета в плоскому дзеркалі та власне предмет є симетричними відносно поверхні дзеркала, і це означає: 1) зображення предмета дорівнює за розміром самому предмету; 2) зображення предмета розташоване на тій самій відстані від поверхні дзеркала, що й предмет; 3) відрізок, який сполучає точку на предметі з відповідною їй точкою на зображенні, є перпендикулярним до поверхні дзеркала.

Номер слайду 9

Дзеркальне і розсіяне відбивання світла. Дзеркальне відбиття – відбиття, при якому паралельний пучок променів після відбиття залишається паралельним . Розсіяне (дифузне) відбиття – відбиття, при якому відбиті промені поширюються в різних напрямках .

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Розв’язування задач. Задача 1. Побудуйте падаючий промінь та позначте кут падіння й відбивання. Задача 2. Сонячні промені падають на поверхню води під кутом 30 градусів до горизонту. Який кут відбивання променів? Який кут між падаючим і відбитим променем?

Номер слайду 12

1. Чому ми бачимо тіла навколо нас? 2. Який кут називають кутом падіння? кутом відбивання? 3. Сформулюйте закони відбивання світла. 4. У чому полягає властивість оборотності світлових променів? 5. У якому випадку зображення називають уявним? 6. Охарактеризуйте зображення предмета в плоскому дзеркалі. 7. Чим розсіяне відбивання світла відрізняється від дзеркального? Закріплення вивченого

Номер слайду 13

Для допитливих. Легенда про «запалювальні дзеркала» Архімеда полонила істориків протягом століть. У ній розповідається про те, як в 212 р. до н.е. Архімед зробив «промінь смерті», що складався з безлічі дзеркал, яке фокусувало сонячне світло на римських кораблях, і підпалювало їх. Різні люди намагалися перевірити можливість роботи такої системи на практиці, але приходили до висновку, що навряд чи описане в легенді є правдою. Проте в 2006 р професор інженерної механіки Девід Уоллес з Массачусетського технологічного інституту закликав своїх студентів побудувати дерев’яну копію римського корабля і сфокусував на ньому сонячне світло за допомогою 127 плоских дзеркал розміром 30 см кожне. Судно перебувало на відстані 30 м. Через десять хвилин воно загорілося!

Номер слайду 14

Для допитливих. У 1973 р грецький інженер використав 70 плоских дзеркал шириною 1,5 м і довжиною 0,9 м кожне, щоб сфокусувати сонячне світло на човні. У цьому експерименті човен також швидко загорався. Отже, було доведено, що в за допомогою дзеркал можна підпалити корабель, проте для Архімеда це завдання було, ймовірно, дуже важким, адже ворожі кораблі не стояли на місці, вони рухалися.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рибенцева Альона Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 липня 2018
Переглядів
30342
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку