Презентація "Види легкої атлетики та їх характеристика"

Про матеріал

Легка атлетика – один з основних масових видів спорту – посідає гідне місце в системі фізичного виховання. Завдяки своїй різноманітності й загальнодоступності вона має велике прикладне значення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види легкої атлетики та їх характеристика. Підготував: Стрельцов В.Є.

Номер слайду 2

Легка атлетика – один з основних масових видів спорту – посідає гідне місце в системі фізичного виховання. Завдяки своїй різноманітності й загальнодоступності вона має велике прикладне значення. Входить до програм уроків з фізичного виховання в школах та вузах. Легка атлетика - вид спорту, що поєднує такі дисципліни як: ходьба, біг, стрибки (у довжину, висоту, потрійний, з шестом), метання (диск, спис, молот, і штовхання ядра) і легкоатлетичні багатоборства. Один з основних і найбільш масових видів спорту.

Номер слайду 3

Легка атлетика має важливе оздоровче значення, адже заняття в основному проводяться на свіжому повітрі, а у виконанні вправ бере участь більшість м’язів тіла. Легкоатлетичні вправи поліпшують діяльність опорно-рухового апарату, внутрішніх органів і систем організму в цілому. Завдяки заняттям легкою атлетикою можна набути спеціальних знань, поліпшити вміння керувати власними рухами, зробити їх швидкими і економними, удосконалити навички в доланні перешкод і т.д. Крім навчального легка атлетика має також виховне значення, бо правильна організація і методика проведення занять сприяє формуванню особистості людини, розвитку її моральних якостей, розумових здібностей та естетичного смаку.

Номер слайду 4

Ходьба і біг. Ходьба і біг — природні способи пересування людини, під час яких в динамічну роботу включаються майже всі м’язи тіла. Завдяки цьому підвищується обмін речовин, посилюється робота серцево-судинної, дихальної та інших систем організму. Спортивна ходьба проводиться як на бігових доріжках стадіонів, так і на звичайних автотрасах, на дистанціях від 3 км до 50 км включно. До програми Олімпійських Ігор і інших офіційних міжнародних змагань включено дистанції 20 і 50 км для чоловіків та 10 і 20 км для жінок. Біг. В легкій атлетиці біг поділяють на гладкий, з перешкодами, естафетний і кросовий.

Номер слайду 5

Гладкий біг – це біг по біговій доріжці стадіону (по колу, проти годинникової стрілки) на дистанції від 30 м до 30000 м; сюди відноситься також біг на певну тривалість часу – годинний біг. Гладкий біг розрізняється в залежності від довжини дистанції: Короткі дистанції – до 500 м включно. Олімпійські види – 100 м, 200 м, 400 м. Взимку, у закритих приміщеннях (легкоатлетичних манежах), розігрується також чемпіонське звання у бігу на 60 м. Середні дистанції – до 2000 м включно. Олімпійські дистанції–800 та 1500 м. Довгі дистанції – від 3000 до 15000 м включно. Олімпійські–5000 та 10000 м. Наддовгі дистанції – від 15 км до 100 км і біг на час. Олімпійською є лише дистанція так званого «марафонського» бігу – 42 км 195 м.

Номер слайду 6

Біг з перешкодами має два різновиди: Біг з бар’єрами на дистанціях від 60 до 400 м, на яких рівномірно розташовані штучні однотипні перешкоди. Олімпійські дисципліни: у чоловіків 110 і 400 м, у жінок – 100 і 400 м;Біг з перешкодами на 2000 м і 3000 м проводиться через важкі (не перекидаються) бар’єри, рівномірно розташовані по дистанції; за однією з перешкод знаходиться яма з водою, що обладнується в одному з секторів стадіону. Олімпійський вид – 3000 м.

Номер слайду 7

Естафетний біг є єдиним командним видом з усієї легкоатлетичної програми змагань: дистанція естафетного бігу поділена на кілька відрізків (етапів) і кожен спортсмен пробігає лише один свій етап. В естафетному бігу етапи можуть складатися з однакових коротких або середніх дистанцій, або із змішаних. За умовами проведення естафети можуть бути традиційними, коли всі учасники рухаються в одному напряму, або зустрічними, коли спортсмени однієї команди передають естафету, рухаючись назустріч один одному. Естафети можуть проводитися по біговій доріжці стадіону, а також на вулицях, майданах міста. Олімпійські дисципліни: 4 х 100, 4 х 400 м.

Номер слайду 8

Крос - біг по пересіченій місцевості - проводиться на різні дистанції, залежно від віку спортсменів та рівня змагань, від 500 м до 14 км. До програми Олімпійських ігор кросовий біг не входить.

Номер слайду 9

Стрибки. Стрибок належить до природного і швидкого способу долання перешкод: для нього характерні короткочасні, але максимальні нервово-м'язові зусилля. Стрибки зміцнюють м'язи ніг і тулуба, розвивають такі якості, як сила, швидкість, спритність і сміливість, навчають орієнтуватися в просторі, концентрувати зусилля. Легкоатлетичні стрибки з розбігу поділяються на два види: через вертикальні перешкоди (у висоту і з жердиною) і через горизонтальні (у довжину і потрійний).

Номер слайду 10

Стрибки у висоту можна виконувати п’ятьма різними способами: “переступанням”, “хвилею”, “перекатом”, “перекидним” і “фосбері-флопом”.«Переступання»«Хвиля»«Перекат»«Перекидний»«Фосбері-флоп»

Номер слайду 11

Стрибки у довжину виконуються чотирма способами: “зігнувши ноги”, “прогнувшись” та “ножиці”, або комбінованим способом, що поєднує в собі елементи стрибків способами «ножиці» та «прогнувшись». Стрибок у довжину з розбігу способом «прогнувшись»Стрибок у довжину з розбігу способом «ножиці»«зігнувши ноги»

Номер слайду 12

Метання — це вправи у штовханні і киданні спеціальних спортивних приладів на дальність. Вони характеризуються короткочасними інтенсивними ("вибуховими") зусиллями м’язів рук, плечового пояса, тулуба і ніг при їх координованій взаємодії. Метання сприяють гармонічному розвиткові всієї мускулатури тіла. Метання

Номер слайду 13

Всі метання в легкій атлетиці виконуються на дальність. В залежності від форми і ваги приладу застосовується різна техніка метання: списа - з прямолінійного розбігу кидком з-за голови; диска і молота – з поворотів. Штовхання ядра може виконуватися двома різними способами – зі скачка або з повороту. Метання списа. Метання диска. Метання молота. Штовхання ядра

Номер слайду 14

Багатоборства. Легкоатлетичні багатоборства складаються з різних видів бігу, стрибків і метань. Кількість видів і визначає назву багатоборств. Олімпійськими видами є семиборство для жінок і десятиборство для чоловіків. Змагання в них проводяться в два дні. Семиборство складається з бігу на 100 м з бар’єрами, стрибків у висоту, штовхання ядра та бігу на 200 м у перший день змагань; стрибків у довжину, метання списа та бігу на 800 м у другий день. Десятиборство включає біг на 100 м, стрибки у довжину, штовхання ядра, стрибки у висоту (перший день); біг на 110 м з бар’єрами, метання диска, стрибки з жердиною, метання списа, біг на 1500 м (другий день).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тимошенко Олег
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Алимушкина Светлана
    Дякую за чудову презентацію. Все зрозуміло навіть початківцю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 жовтня 2021
Переглядів
41569
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку