Презентація "Правила гри в волейбол"

Про матеріал
Волейбол – це спорт, в якому змагаються дві команди на ігровому майданчику, який розділений сіткою. Для специфічних обставин передбачаються різноманітні варіанті гри для того, щоб багатогранність волейболу була доступна кожному.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила гри в волейбол. Підготував : Стрельцов В.Є.

Номер слайду 2

Характеристика гри. Волейбол – це спорт, в якому змагаються дві команди на ігровому майданчику, який розділений сіткою. Для специфічних обставин передбачаються різноманітні варіанті гри для того, щоб багатогранність волейболу була доступна кожному. Ціль гри – направити м’яч над сіткою, щоб він торкнувся майданчика суперника та запобігти такій самій спробі суперника. Команда має три удари для повернення м’яча (додатково до торкання на блоці). М’яч вводиться в гру подачею: гравець, що подає, ударом направляє м’яч через сітку супернику. Розігрування триває до приземлення м’яча на ігровий майданчик, виходу м’яча «за» або помилки команди при поверненні м’яча. У волейболі команда, що виграла розігрування, отримує очко (система «Розігрування - очко»). Коли команда, що приймає, виграє розігрування, вона здобуває очко і право подавати, а її гравці переходять на одну позицію за годинниковою стрілкою.

Номер слайду 3

ІГРОВЕ ПОЛЕ Ігрове поле включає ігровий майданчик і вільну зону. Воно повинно бути прямокутним і симетричним.1.1. РозміриІгровий майданчик являє собою прямокутник розмірами 18x9 м, оточений вільною зоною, мінімальний розмір якої з усіх боків складає 3 м. Вільний ігровий простір - це простір над ігровим полем, що є вільним від будь-яких перешкод. Вільний ігровий простір повинен бути заввишки мінімум 7 м від ігрової поверхні. Для Світових змагань ФІВБ та офіційних змагань вільна зона повинна бути мінімум 5 м від бокових ліній і 8 м від лицьових ліній. Вільний ігровий простір повинен бути заввишки мінімум 12,5м від ігрової поверхні.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1.2. Ігрова поверхня1.2.1. Ігрова поверхня повинна бути плоскою, горизонтальною і одноманітною. Вона не повинна представляти ніякої небезпеки травмування гравців. Заборонено грати нанерівних чи слизьких поверхнях. Для Світових змагань ФІВБ і офіційних змагань дозволяється тільки дерев'яне чи синтетичне покриття. Будь-яке покриття повинно бути попередньо затверджено ФІВБ.1.2.2. В залах поверхня ігрових майданчиків повинна бути світлого кольору. Для Світових змагань ФІВБ і офіційних змагань білий       колір ліній є обов'язковим. Кольори ігрового майданчика і вільної зони повинні відрізнятися один від одного.1.2.3. На відкритих майданчиках дозволено ухил 5 мм на 1 м для дренажу. Лінії майданчика, виготовлені з твердих матеріалів, заборонені.

Номер слайду 6

1.3. Лінії на майданчику1.3.1. Ширина всіх ліній 5см. Лінії повинні бути світлими і відрізнятися по кольору від підлоги і будь-яких інших ліній.1.3.2. Обмежувальні лініїДві бокові та дві лицьові лінії обмежують ігровий майданчик. Бокові і лицьові лінії входять у розміри ігрового майданчика.1.3.3. Центральна лінія. Вісь центральної лінії розділяє ігровий майданчик на два рівних майданчика розміром 9 х 9 м кожний. Ця лінія проведена під сіткою від однієї бокової лінії до іншої.1.3.4. Лінія атаки. На кожному майданчику лінія атаки, чий задній край нанесений в 3-х метрах позаду вісі центральної лінії, відмічає передню зону. Для Світових змагань ФІВБ і офіційних змагань лінія атаки продовжена доповненням переривчастих ліній від бокових ліній у вигляді п'яти коротких ліній довжиною 15 см, шириною 5 см, нанесених через 20 см одна від одноїзагальною довжиною 1,75 м.

Номер слайду 7

1.4. Зони і місця1.4.1. Передня зона. На кожному майданчику передня зона обмежена віссю центральної лінії і заднім краєм лінії нападу. Передня зона вважається продовженою за боковими лініями до кінця вільної зони.1.4.2. Зона подачіЗона подачі - це ділянка шириною 9 м позаду кожної лицьової лінії. Вона обмежена з боків двома короткими лініями довжиною 15 см кожна, нанесеними на відстані 20 см позаду лицьової лінії, як продовження бокових ліній. Обидві короткі лінії включені в ширину зони подачі. По глибині зона подачі продовжується до кінця вільної зони. 1.4.3. Зона заміни Зона заміни обмежена продовженням обох ліній нападу до столика секретаря. 1.4.4. Місця розминки Для Світових змагань ФІВБ і офіційних змагань місця розминки розміром приблизно 3x3 м розташовані за межами вільної зони в обох кутах з боку лавок команд. 1.4.5. Штрафна зона Штрафні зони, розміром приблизно 1x1 м, обладнані двома стільцями і розташовані в контрольній зоні за продовженням задніх ліній. Вони можуть бути обмежені червоною лінією шириною 5 см.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

М’ячіМ’яч повинен бути сферичним, з покриттям зробленим з еластичної натуральної або синтетичної шкіри і з внутрішньою камерою, зробленою з гуми або подібного до неї матеріалу. Його колір може бути однотонним світлим або комбінацією кольорів. Матеріал з синтетичної шкіри і комбінації кольорів м’ячів, які використовуються в Офіційних Міжнародних змаганнях, повинні відповідати стандартам ФІВБ. Його окружність 65-67 см і його вага 260-280 гр. Його внутрішній тиск повинен бути від 0,30 до 0,325 кг/см2.

Номер слайду 11

Склад команди. Склад команди на матч може бути до 12 гравців, плюс – Тренерський склад: один головний тренер, максимум два асистенти головного тренера, – Медичний склад: один масажист і один лікар. Тільки ті члени команди, котрі записані в протоколі, можуть входити в Змагальну/Контрольну зону і брати участь в офіційній розминці і в матчі. Один з гравців, але не Ліберо, є капітаном команди, який повинен бути відмічений в протоколі. Тільки гравці, записані в протоколі, можуть вийти на майданчик і грати в матчі. Коли головний тренер і капітан команди підписали протокол, записані гравці не можуть бути змінені.

Номер слайду 12

СТАРТОВЕ РОЗТАШУВАННЯ КОМАНДИ У грі завжди повинні брати участь по шість гравців від кожної команди. Стартове розташування команди вказує порядок переходу гравців на майданчику. Цей порядок повинен бути збережений впродовж всієї партії. ПОЗИЦІЇ В момент удару по м’ячу гравцем, що подає, кожна команда повинна знаходитися в межах свого власного майданчика згідно порядку переходу (за виключенням гравця, що подає). Позиції гравців пронумеровані таким чином: три гравці вздовж сітки є гравцями передньої лінії і займають позиції 4 (передній-лівий), 3 (передній-центральний), і 2 (передній-правий); інші три гравці є гравцями задньої лінії, займаючи позиції 5 (задній-лівий), 6 (задній-центральний) і 1 (задній-правий).

Номер слайду 13

НАБІР ОЧКА, ВИГРАШ ПАРТІЇ І МАТЧУКоманда набирає очко: при успішному приземленні м’яча на майданчик суперника; коли команда суперника здійснює помилку; коли команда суперника отримує зауваження. Помилка Команда здійснює помилку виконуючи ігрову дію всупереч правилам (або іншим чином порушуючи їх). Судді оцінюють помилки і визначають наслідки відповідно до Правил: якщо дві або більше помилки здійснені послідовно, то береться до уваги тільки перша помилка; якщо дві або більше помилки здійснені суперниками одночасно, то це вважається ПОДВІЙНОЮ ПОМИЛКОЮ і розігрування переграється.

Номер слайду 14

ВИГРАШ ПАРТІЇ Партія (за винятком вирішальної 5-ої партії) виграється командою, яка першою набирає 25 очок з перевагою мінімум в два очки. У разі рівного рахунку 24-24, гра триває до досягнення переваги в 2 очки (26-24; 27-25; і т.д.). ВИГРАШ МАТЧУ Переможцем матчу є команда, яка виграє три партії. При рівному рахунку 2-2, вирішальна партія (5-а) грається до 15 очок з мінімальною перевагою в 2 очки. НЕЯВКА ТА НЕПОВНА КОМАНДА Якщо команда відмовляється грати після вимоги зробити це, вона оголошується такою, що не з’явилася і програє матч з результатом 0-3 в матчі і 0-25 в кожній партії. Команда, яка без поважних причин не виходить вчасно на ігровий майданчик, оголошується такою, що не з’явилася з таким самим результатом, що і в Правилі зазначеному вище. Команда, оголошена НЕПОВНОЮ в партії або в матчі, програє партію або матч. Команда-суперник отримує очки, або очки і партії, необхідні для перемоги в партії або в матчі. Неповна команда зберігає свої очки і партії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фурман Анна Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
3827
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку