Презентація "Види односкладних речень"

Про матеріал
Поглибити знання учнів про односкладні речення ; узагальнити поняття про означено-особові, неозначено-особові ,узагальнено особові односкладні речення; розвивати вміння аналізувати ці речення в текстах, моделювати й конструювати їх.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види односкладних речень. Дієслівні(з головним членом у формі присудка)Називні(з головним членом у формі підмета)особовіббезособовіозначено-особовінеозначено-особовіузагальнено-особові

Номер слайду 2

Означено-особові речення – це такі односкладні речення , у яких головний член-присудок означає дію, що її виконує або буде виконувати конкретна особа.Іду назустріч долі.

Номер слайду 3

Головний член ( присудок) у неозначено-особових реченнях виражений дієсловом виражений дієсловом 1-ї або 2-ї особи однини чи мнж. Теперішнього або майбутнього часу дійсного або наказового способу.

Номер слайду 4

Вправа1. Чимало маєш (земля) дивних див. 2. Кружляй скоріше земна (куля).3. Злітай (птиця) в чисте небо. 4.(Вітер) вірний (друг) хвилями заграй!

Номер слайду 5

Неозначено-особові речення – це односкладні речення, в яких головний член-присудок означає дію, що виконувалась, виконується або буде виконана неозначеною особою з певного кола людей. Ведуть коня вороного. Моляться на ікону.

Номер слайду 6

Головний член-присудок в таких реченнях виражений дієсловом 3-ї особи множини теп., минулого або майбутнього часу. Тебе кличуть. Мене викликали до дошки. Мої успіхи сьогодні оцінять.

Номер слайду 7

Вибірково-розподільна робота. Як одягалися в давнину. На чиїх раменах стоїмо? Вона підкорила Європу. За що цінують дуб. Про що розповідають кольори? Бережімо багатство природи. Чого не знайдеш в Україні?

Номер слайду 8

Узагальнено–особові речення- це односкладні речення, у яких головний член (присудок) указує на дію, що виконується або має виконуватись будь-якою особою або усіма, тобто узагальненою особою. Переважно такі речення є прислів’ями або приказками. Вище себе не скочиш.

Номер слайду 9

Головний член (присудок) таких речень переважно виражений дієсловом другої особи однини чи множини дійсного та наказового способу. Мене зміїним словом не обкрутиш.

Номер слайду 10

Вправа 255

Номер слайду 11

Безособові речення – це односкладні речення, головний член-присудок у яких означає дію або стан, що виконується незалежно від будь-якої особи. Підмета в таких реченнях не може бути, оскільки дія не передбачає виконавця. Пахне терпкою ожиною.

Номер слайду 12

Безособові речення можуть вказувати :на стан природи: Сутеніло помалу. на стан людини: Так радісно кругом.

Номер слайду 13

Запишіть речення. Визначте якими формами дієслова може бути виражений.І так схотілось до Дніпра. Обрії сонцем залито. Козацькому роду нема переводу. Вітрам довго ще коритись. Блакитно на душі. Цікаво послухати дивну природу.

Номер слайду 14

Вправа 2641. Як мені даровано багато. 2. Мені так радісно в цю мить. 3.І на душі нема печалі. 4. Чому так затишно мені?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Правило ст.150, 153 158 Вправи: 253, 256, 265

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Байраченко Віта Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Телехан Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Паливода Юлія Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
15194
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку