Презентація " Відкриття періодичної системи Д.І.Менделеєва"

Про матеріал
Дана презентація на тему " Відкриття періодичної системи Д.І.Менделеєва" для учнів 7 класів та усіх, хто на уроках хімії розглядає тему про винайдення періодичної системи хімічних елементів. Матеріал розміщено на 13 слайдах. Розглянуто історію винайдення періодичної ситеми. Розглянуто алгоритм характеристики хімічного елемента за місцем розміщення його у періодичній системі. Наведено приклад характеристики елемента - Сульфур.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкриття періодичної системи і її значення для подальшого розвитку хімії

Номер слайду 2

Історія відкриття періодичної системи. Перший перелік хімічних елементів склав в 1789 р. французький хімік Лавуазьє. До цього списку увійшли 25 відомих на той час елементів. Першу таблицю відносних атомних мас п'яти хімічних елементів (кисень, азот, вуглець, сірка і фосфор) склав англійський учений Дальтон в 1803 р.

Номер слайду 3

До середини XIX століття були відкриті 63 хімічні елементи, і спроби знайти закономірності в цьому наборі робилися неодноразово. У 1829 році Йоганн Деберайнер опублікував знайдений ним «закон тріад»: атомна маса багатьох елементів близька до середнього арифметичного двох інших елементів, близького до початкового за хімічними властивостями (стронцій, кальцій і барій; хлор, бром і йод тощо). Елемент. Атомна маса. Густина. Елемент. Атомна маса. Густина. Cl35,51,56 г/л. Ca40,11,55 г/см3 Br79,93,12 г/л. Sr87,62,6 г/см3 I126,94,95 г/л. Ba1373,5 г/см3

Номер слайду 4

Закон Октав. У 1864 р. свій варіант періодичної системи запропонував хімік і музикант Джон Ньюлендс. За запропонованим ним правилом «Всі елементи при впорядкуванні їх за атомною масою повторюють хімічні властивості періодично у кожній восьмій позиції». Тому він називає цю періодичну зміну Законом Октав. За часів Ньюлендса інертні гази не були відомими.

Номер слайду 5

Сучасне формулювання Періодичного закону На початку XX століття з відкриттям будови атома було встановлено, що періодичність зміни властивостей елементів визначається не атомною масою, а зарядом ядра, що дорівнює атомному номеру і числу електронів, розподіл яких за електронними оболонками визначає його хімічні властивості. Розмістивши хімічні елементи в ряд за зро­станням відносних атомних мас, Д. І. Менделєєв відкрив періодичний закон. Учений сформулював його так: властивості хімічних елементів, простих речовин, а також склад і властивості сполук перебувають у періодичній залежності від значень атомних мас. Періодичний закон — один із основних зако­нів природи, який розкриває єдність хімічних елементів і взаємозв`язок між ними.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Хімічний елемент – це тип атомів, що характеризується однаковим протонним числом ( зарядом ядра). Нуклони – це сукупність протонів і нейтронів. Протон – це позитивно заряджена частинка, маса якої дорівнює атомній одиниці маси. Нейтрон – це електронейтральна частинка, маса якої дорівнює атомній одиниці маси. Електрон – це негативно заряджена частинка, маса якої в 1840 разів менша від маси протона або нейтрона. Ядро – складається з протонів і нейтронів.

Номер слайду 8

Заряд ядра дорівнює кількості електронів і відповідає порядковому номеру елемента в періодичній системі. Наприклад: Сульфур SЗарад ядра Кількість електронів 16 Порядковий номер(протонне число)Склад ядра: А = Z + N= 16 +16 = 32 А-масове число. Z – число протонів і порядковий номер (протонне число)N – число нейтронів

Номер слайду 9

Структура періодичної системи. На основі періодичності властивостей у періодичній системі елементи формують у групи, періоди або блоки. Група — хімічні елементи, розташовані в одному стовпці періодичної системи елементів і характеризуються подібністю хімічних властивостей завдяки спільним рисам у електронній конфігурації атомів. У періодичній системі є 8 груп, які позначаються римськими цифрами. Групи поділяються на головні та побічні підгрупи.

Номер слайду 10

Період — горизонтальний ряд хімічних елементів, який починається лужним металічним елементом (чи Гідрогеном) закінчується інертним (благородним) елементом. У таблиці сім періодів. У кожному міститься певна кількість елементів: Три перших періоди називають малими періодами, усі інші — великими. І в малих, і у великих періодах відбувається поступове послаблення металічних властивостей і посилення неметалічних, лише у великих періодах це відбувається більш плавно. Елементи з порядковими номерами 58 – 71 (лантаноїди) і 90 – 103 (актиноїди) винесені з таблиці та розташовані під нею. Це елементи IIIB групи. Лантаноїди відносяться до шостого періоду, а актиноїди — до сьомого. Восьмий період з'явиться в Періодичної таблиці, коли будуть відкриті нові елементи.

Номер слайду 11

За місцем елемента у таблиці Менделєєва можна дізнатися:символ елемента;його порядковий номер;назва елемента;значення відносної атомної маси;назва простої речовини, якщо вона відріз­няється від назви елемента;

Номер слайду 12

Характеристика хімічного елемента на прикладі сульфуру SСимвол хімічного елемента — SПорядковий номер Сульфуру (протонне число) — 16 Назва елемента Сульфур Відносна атомна маса Сульфуру становить 32,066. Назва простої речовини — сірка. Хімічний елемент Сульфур розміщений у III періоді, VI групі, головній підгрупі. До складу атома Сульфуру входять 16 протонів і 16 електронів.

Номер слайду 13

Значення Періодична система — джерело відомостей про хімічні елементи. Періодична система хімічних елементів є невід`ємним атрибутом шкільного хімічного кабінету. Її можна знайти в кожному підручнику з хімії. Періодичною системою постійно користуються учні, студен­ти, викладачі, науковці, оскільки в ній наведе­но найважливіші відомості про хімічні елемен­ти. За розміщенням елемента у ній можна з`я­сувати будову його атома, передбачити хімічні властивості простої речовини, різних сполук.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
34610
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку