Презентація "Відносні та абсолютні шкали вимірювань. Твердість речовин. Шкала Мооса."

Про матеріал
НУШ. Презентація до уроку 5 класу з дисципліни "Пізнаємо природу" за програмою «Пізнаємо природу. 5–6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти(автори програми Шаламов Р. В., Каліберда М. С.,Григорович О. В., Фіцайло С. С.)Рекомендовано Міністерством освіти і науки України(наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 №140) . Підручник : "Пізнаємо природу: підручник для 5-го класу закл. загал. серед. освіти / М. Кравченко, Д. Шабанов. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2022. — 248 с.: іл"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вимірювання. Порівняння. Шкали вимірювань

Номер слайду 2

Порівняйте між собою, оберіть, хто кращий?Солодке яблуко чи. Антилопа, що біжить кудись

Номер слайду 3

Жовті ботинки чи падаючий сніг ?

Номер слайду 4

Проблема у цих прикладах полягає в тому, що для оцінки результатів тут використовують різні ознаки порівняння!Для того , щоб можна було порівняти об’єкти між собою ми повинні обрати однакову ознаку : розмір або смак, або колір, або швидкість тощо…

Номер слайду 5

Для порівнянь або оцінки результатів використовують різні шкали. Шкала вимірювання — це те, з чим порівнюється результат вимірювання. Шкала вимірювання відноснаабсолютнавідображається порядок відносин між більшим та меншим, кращим та гіршим результатами.відображаються результативимірювання певної властивості, що виражені у вигляді числа. Як дані.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шкала сили землетрусу- балли землетрусу за Ріхтером

Номер слайду 8

Шкала сили вітру або хвиль за Бофортом

Номер слайду 9

Шкала порівняння відтінків

Номер слайду 10

Шкала видимих зоряних величин

Номер слайду 11

Шкала твердості матеріалів за Моосом

Номер слайду 12

Що означає твердість каменів і як її упізнати ?Щоб вимірювати твердість коштовних каменів, використовували різні способи, такі як: дряпання, свердління, деформація поверхні і так далі. Проте, усі ці проби не здобули великого успіху. Був потрібний доступний, але надійний метод. На початку XIX століття німецький мінералог Фрідріх Моос запропонував таблицю твердості мінералів, яка використовується і в наші дні.

Номер слайду 13

німецький мінералог і геолог. Склав класифікацію мінералів, яка підкреслювала фізичні властивості (форму, твердість, крихкість, питому вагу)розробив шкалу відносної твердості мінералів та інших твердих матеріалів

Номер слайду 14

Шкалá Мóоса (мінералогічна шкала твердості) — набір еталонних мінералів для визначення відносної твердості методом надряпування. Як еталони прийнято 10 мінералів, розташованих в порядку зростання твердості. Набір твердості за Моосом, що містить один зразок кожного мінералу за десятибальною шкалою твердості

Номер слайду 15

У кожного еталона є свій номер. Наприклад, тальк, в таблиці твердості каменів - найм'якший мінерал, тому він розташований під першим номером. Апатит має середню твердість і займає п'ятий рядок. Алмаз прийнято вважати найміцнішим каменем за шкалою Мооса, відповідно, він носить десятий номер. Елементи з показником нижче сьоми - вважаються м'якими, вище сьоми - твердими. Випробовуваний камінь дряпає еталонний або, навпаки, дряпається цим еталонним зразком. Якщо ушкодження залишаються і на зразку, і на мінералі, це означає, що обидва самоцвіти мають однакову твердість. Варто відмітити, що одні й ті ж гірські породи, здобуті в різних місцях, можуть відрізнятися твердістю. Наприклад, алмази з Південного Уельсу набагато міцніші, ніж за самоцвіти з Південної Африки. А Цейлонські сапфіри - міцніші за кашмірські. Із-за різної міцності, в процесі ограновування і полірування можуть виникати складнощі.

Номер слайду 16

Як виміряти твердість самоцвітів в побуті ?Визначити твердість мінералів можна не лише за шкалою Мооса. Підручні засоби, такі як: олівці, кухарська сіль, залізні цвяхи, скло, людські нігті, мідні монети і так далі, можуть допомогти в цьому. Найголовніше для випробування міцності - поверхня мінералу має бути свіжіша. Використовуючи підручні засоби, варто запам'ятати:ніготь дряпає гіпс і м'якші речовини; польовий шпат трохи твердіший за віконне скло; ніж з лезом із сталі з легкістю залишає подряпини на склі, оскільки по своїй міцності він близький до кварцу. Ювелірні камені можна випробовувати напилком. Особливо це стосується алмазів, оскільки їх твердість найвища.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати стор.178-182 підручника(Пізнаємо природу: підручник для 5-го класу закл. загал. серед. освіти/ М. Кравченко, Д. Шабанов.)Для тих , хто цікавиться наукою , пошукати в інтернеті, які ще шкали вимірювання існують?

pptx
Додано
4 червня 2023
Переглядів
769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку