Презентація "Відновлення незалежності України" Дати, персоналії, поняття ЗНО

Про матеріал
Дана презентація стане в нагоді учням у підготовці до ЗНО, відповідає чинній Програмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відновлення незалежності України Дати, персоналії, поняття

Номер слайду 2

Дати подій:квітень 1985 р. - початок «перебудови»; 26 квітня 1986 р. - катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції (АЕС); вересень 1989 р. - створення Народного руху України за перебудову; березень 1990 р.- проведення перших альтернативних виборів до Верховної Ради УРСР;

Номер слайду 3

16 липня 1990 р. - ухвалення Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України; жовтень 1990 р. - «революція на граніті»; 24 серпня 1991 р. - ухвалення Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України; 1 грудня 1991р.- проведення Всеукраїнського референдуму та:обрання Президента України;

Номер слайду 4

Леонід Кравчук

Номер слайду 5

Леонід Кравчук1934-10 травня 2022український політик, перший Президент України після відновлення нею незалежності (1991—1994), Голова Верховної Ради України та останній Голова Верховної Ради УРСР (1990—1991). Депутат Верховної ради УРСР 10—11-го скликань. Народний депутат України (1990—1991 та 1994—2006). Герой України (2001), кавалер ордена Свободи, повний кавалер ордена князя Ярослава Мудрого. Лауреат премії «Celebrity Awards 2020» в номінації «Людина року»

Номер слайду 6

Перебудо́ва— загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985–1991 роках. Складові частини Перебудови: у внутрішньополітичній сфері — політика гласності та демократизація суспільного життя; в економіці — введення елементів ринкових відносин; у зовнішній політиці — відмова від надмірної критики так званого капіталістичного ладу, значне поліпшення відносин зі США та демократичними країнами Західної Європи, визнання пріоритету загальнолюдських цінностей і глобальних світових проблем. До початку 1990-х років Перебудова призвела до загострення кризи в усіх сферах життя суспільства, що спричинило ліквідацію влади КПРС і розпад СРСР.

Номер слайду 7

Гласність — політичний термін, що позначає політику максимальної відвертості (відкритості) у діяльності державних установ і свободи інформації. У вузькому сенсі, в сучасному слововживанні, основний компонент політики перебудови, яку проводив М. С. Горбачов у другій половині 1980-х років у СРСР і полягала в істотному ослабленні цензури і знятті існуючих у радянському суспільстві численних інформаційних бар'єрів.

Номер слайду 8

Плюралізм (від лат. pluralis — множинний) - Політична система, при якій відсутній диктат однієї ідеології, можливість дотримуватися і висловлювати, відстоювати різні політичні погляди.широкий спектр думок, орієнтацій, багатоваріантність оцінок. Український національно-демократичний рух- суспільно-політичний рух, що відбувався в Україні в період перебудови і мав одночасно демократичний і національно-визвольний характер.

Номер слайду 9

Багатопартійність - існування безлічі політичних партій, що теоретично володіють рівними шансами на отримання більшості у парламенті. Суверенітет - повна незалежність держави від інших держав у її внутрішній і зовнішній політиці. Незале́жність — можливість приймати самостійні рішення, які підкоряються власним бажанням та інтересам і не потребують зовнішніх вказівок та наказів. Незалежність для держави — політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет.

Номер слайду 10

Ринкові відносини - відносини, засновані на свободі господарської діяльності й продажу товарів. Референдум - спосіб прийняття законів або важливих рішень загальнодержавного чи місцевого значення шляхом голосування населення. Президент - голова держави в країнах з республіканською або змішаною формою правління.

pptx
Додав(-ла)
Рабешко Галина
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
1 червня 2022
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку