Презентація: "Відпочинок на природі. Правила купання у водоймах. Дії у небезпечних ситуаціях на воді."

Про матеріал
Вказана презентація дужк широко розкриває тему уроку: "Відпочинок на природі. Правила купання у водоймах. Дії у небезпечних ситуаціях на воді." Розрахована, як і на урок так і під час онлайн уроків в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема урока: «Відпочинок на природі. Правила купання у водоймах. Дії у небезпечних ситуаціях на воді»Прочитати параграф 31 та пройти тест через посилання або за QR-кодом. Код доступу 7037906join.naurok.ua

Номер слайду 2

Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку – відпочинок на воді. Однак, перебуваючи на водних об’єктах, завжди треба пам’ятати про безпеку. Першою умовою безпечного відпочинку біля води є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила в біду. Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки біля води.

Номер слайду 3

Знання та виконання правил поведінки біля води є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Основними умовами безпеки є:• правильний вибір місць купання;• вміння дорослих і дітей плавати;• суворе дотримання правил поведінки під час купання й катання на плавзасобах;• постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Номер слайду 4

Загальні правила поведінки дітей біля води: Не загоряй надто довго — перегрієшся і отримаєш сонячний удар. Не купайся і не пірнай у воду після тривалого перебування на сонці, тобі може стати погано. Купатися краще вранці або ввечері, коли тепло, але не можна перегрітися. Ніколи не пірнай у незнайомих місцях! Тут може виявитися неглибоко, а інколи на дні лежать гнилі колоди, гостре каміння, об яке можна поранитися, та густі водорості, у яких легко заплутатися. Не грай у тих місцях, звідки легко впасти у воду. Не влаштовуй у воді ігор, пов'язаних із захватами. Не вирушай у плавання на саморобних плотах. Не ходи купатися на водоймища без супроводу дорослих. Не запливай на глибоке на надувних матрацах та кругах.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Заборонено робити під час купання

Номер слайду 7

Ми часто чуємо терміни тепловий і сонячний удар, але рідко замислюємося, в чому між ними різниця. Все досить просто: Сонячний удар піддає згубного впливу сонця поверхню голови, що викликає порушення роботи головного мозку. При тепловому ударі сонячна активність атакує весь організм. Це провокує порушення терморегуляції, тобто неможливість підтримувати нормальну температуру тіла, що призводить до ряду серйозних порушень в роботі всього організму.сонячного удару: Головний біль. Слабкість. Судоми. Нудота і блювання. Нервове перезбудження. Слабкий прискорений пульс. Підвищення температури тіла. Симптомитеплового удару: Задишка і утруднене дихання. Помутніння свідомості. Нудота і блювання. Почастішання і слабкість пульсу. Запаморочення та млявість. Шкіра гаряча, почервоніла, суха. Відсутність потовиділення. Точки або туман перед очима, потемніння в очах. Тривожний сон або безсоння.

Номер слайду 8

Якщо отримали сонячний та тепловий удар або перегрілися то потрібно виконати такі дії: Відведіть або перенесіть людини в прохолодне, добре провітрюване приміщення. Якщо є така можливість, увімкніть кондиціонер або вентилятор. Розстебніть тугий комір, верхні гудзики, зніміть краватку. Допоможіть позбутися від інших елементів гардеробу, які сковують рухи і перешкоджають доступу повітря до тіла. Допоможіть прийняти горизонтальне положення. Якщо людина без свідомості, його нудить або рве, обережно нахиліть голову в бік, щоб уникнути потрапляння блювотних мас у дихальні шляхи. Змочіть шию, груди, ліктьові і колінні западини потерпілого прохолодною (не крижаною!) водою. Температура води повинна коливатися в межах 20 – 25 °C. Напоїть пацієнта прохолодною підсоленою водою. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс в організмі. Пити необхідно повільно, дрібними ковтками. Ні в якому разі не варто вживати алкоголь, солодкі напої чи кава. Якщо через 20 – 30 хвилин перша допомога не принесла ніяких результатів, або ви спостерігаєте такі симптоми, як втрата свідомості, галюцинації, порушення координації рухів, негайно викличте швидку допомогу.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дії у небезпечних ситуаціях на водіАвтор презентації - Зацкіна Д. В. Джерела: Мережа інтернет; Основи здоров’я (Бех, Воронцова, Пономаренко, Страшко) 5 клас

pptx
Додано
31 травня 2022
Переглядів
1129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку