Презентація "Відсоткові розрахунки. Розв'язування прикладних прикладних задач. 5 клас"

Про матеріал

Додатковий матеріал (презентація) до уроку "Відсоткові розрахунки. Розв'язування прикладних прикладних задач". Всі задачі пізнавального характеру з прикладним змістом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Відсоткові розрахунки. Розв’язування прикладних задач. Автор: вчитель вищої категорії, вчитель методистСлов’янської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 10 Слов’янської міської ради Донецької області Пилипенко Вікторія Юріївна

Номер слайду 2

Мета: Формувати у учнів уміння самостійно визначати тип задач на відсотки і формувати навички обчислення відсотка від числа, числа за його відсотком. Розкрити практичний сенс теми ”Відсотки” в шкільному курсі. Розвивати кмітливість, творчість, ініціативу, активність, інтерес до математики, прагнення до самовдосконалення; Сприяти вихованню позитивного ставлення учнів до навчання; Формувати пізнавальну компетентність.

Номер слайду 3

Вузлик на пам’ять

Номер слайду 4

Що треба знати про відсотки.

Номер слайду 5

Які бувають задачі на відсотки

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поміркуй та розв'яжи

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У деякій казковій державі жили троє друзів: папуга, удав та мавпа. Вирішили вони побувати на спортивних змаганнях, але летіти, повзти та стрибати було досить далеко. Поміркував, вони вирішили купити гелікоптер у іграшковій крамниці. Він коштував 100 бананів. Мавпа дала 100 бананів. За покупкою відправили папугу. Поки він літав, вартість гелікоптера збільшилася на 10%. Папуга повернувся без покупки і сказав, незабаром ціни будуть знижені.

Номер слайду 12

Незабаром друзі дізналися, що нова ціна знизилися на 10%. Папуга прилетів з новим гелікоптером, та ще у дзьобі у нього був недоїдений банан. - Чого ти облизуєшся? – запитала мавпа. - Банан доїдаю, - відповів задоволений папуга. - Як це? - Та і сам не розумію, як це трапилося. Була ціна 100 бананів, потім підвищилась на 10%, а потім на 10% знизилась. Поясність, як таке трапилося, що банан залишився зайвим.

Номер слайду 13

Малюк полетів до Карлсона у гості. Коли вони пролетіли 56 м, що складає 70% усієї відстані, двигунчик Карлсона зіпсувався. Яку відстань їм ще залишилось пролетіти до будинку Карлсона?

Номер слайду 14

Ромашка при сушінні втрачає 84% своєї маси. Скільки треба взяти свіжих квітів ромашки, щоб отримати 32 кг сухих квітів?

Номер слайду 15

На обід у харчевні ”Три піскарі” лисиця Аліса і кіт Базиліо замовили салат ”Олів’є”, смажене порося і торт з морозива. Коли їм принесли рахунок, то виявилося, що за салат треба заплатити 28% суми, за порося – 54%, а за торт – решту 108 сольдо. Скільки сольдо коштував обід Аліси і Базиліо?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Загальна площа парку ”Святі гори” 40448 га. Уся площа поділена на зони: заповідна зона 6,5%; для проведення наукових дослідів 4,7%; для короткочасного відпочинку та екологічного туризму 79,4%; господарська зона (населені пункти, інші об’єкти) 9,4%. Знайдіть площу кожної зони.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Відомо, що ліси дають нам екологічно чисте повітря. Нині загальна площа лісового фонду України становить близько 10 млн. гектарів, у тому числі вкрито лісом – 8,6 млн. гектарів. Але темпи відтворення лісів сповільнилися. Так, з 1991 р. площа лісових масивів в Україні зросла всього на 1,4%. Скільки це становить гектарів?

Номер слайду 22

Кров становить тринадцяту частину маси тіла людини. 54% загального її об’єму знаходиться в кровоносних судинах, 20% міститься у печінці, 16% - у селезінці та 10% - у підшкірних судинах. Скільки крові знаходиться у кровоносних судинах, у печінці, селезінці та у підшкірних судинах людини, маса якої 65 кг?

Номер слайду 23

Баба-Яга, Кащик, Змій Горинич і Соловей-розбійник виграли у лотерею 1800 грн. Баба-Яга виграла 24% цієї суми, Кащик – 125% того, що Баба-Яга, Змій Горинич - 4/9 того, що Кащик, а решту Соловей-розбійник. Скільки гривень виграв Соловей-розбійник?

Номер слайду 24

Завдання для кухарів

Номер слайду 25

Для борщу візьміть дві цибулі, а це 2/3 від кількості буряків. Кількість цибулі і буряків разом становить 25% від кількості картоплі, а моркви – 10% від картоплі. Скільки треба взяти для борщу окремо цибулі, буряків, моркви та картоплі?

Номер слайду 26

Для компоту візьміть п’ять яблук, а це 25% від кількості слив, груші становлять 20% від кількості яблук, а вишні – 0,5 від кількості яблук, груш і слив, узятих разом. Скільки потрібно взяти для компоту окремо яблук, груш, слив і вишень?

Номер слайду 27

Містер Скрудж вклав у розвиток економіки Тридесятого царства 646 млн. доларів, а через рік отримав 928 млн. доларів. Скільки відсотків становить прибуток містера Скруджа?

Номер слайду 28

Площа біосферного заповідника Асканія-Нова (Херсонська область) дорівнює 11,1 тис. га. Площа природного заповідника Медобори (Тернопільська область) становить 94% площі заповідника Асканія-Нова і 25% площі природного національного парку Синевир (Закарпаття). Знайдіть площу заповідника Медобори і площу парку Синевир.

Номер слайду 29

Маса яйця курки 60 г, а маса шкаралупи становить 11% загальної маси яйця. Для годування курей із шкаралупи готують борошно, на яке йде 85% маси шкаралупи. Скільки тон борошна можна отримати з 1,5 млн. яєць?

Номер слайду 30

Камбала живе 60 років, що складає 60% життя сома та 75% життя білуги, тривалість життя сазану дорівнює 6% тривалості життя білуги. Скільки років живе сом та сазан?

Номер слайду 31

Буратіно поклав у банк ”Поле чудес” 2000 сольдо на два види вкладу, причому по одному виду вкладу йому нараховували 6% річних, а по другому – 9%. Через рік Буратіно отримав 144 сольдо прибутку. Знайдіть, яку суму вніс Буратіно на кожний вид вкладу.

Номер слайду 32

Козак Іван Сірошапка три дні їхав верхи з села Вишневе у Запорізьку Січ. Першого дня він проїхав 7/19 шляху, другого – 55% шляху, що залишився, а третього – решту 108 км. Яку відстань подолав Іван за три дні?

Номер слайду 33

Бажаю успіхів у навчанні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Удовенко Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 жовтня 2018
Переглядів
3878
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку