Презентація "Вікінги - воїни-мореплавці та торгівці"

Про матеріал

Вікінги - це відомі воїни-мореплавці, які справили значний вплив на хід європейської історії. Ця презентація покликана ознайомити дітей із деякими аспектами їхнього життя (є додатком до розробки уроку за цією ж темою).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаю вас, учасники історичної експедиції!!!

Номер слайду 2

Як ви гадаєте, чим могло займатися населення цих країн?Що сприяло цим заняття?Зробіть припущення де можуть знаходитися ці країни?

Номер слайду 3

Тема. Вікінги - воїни- мореплавці та торгівці

Номер слайду 4

Чим, на вашу думку, займалися мешканці Скандинавського півострова?Чим ці заняття можна пояснити?

Номер слайду 5

Робота в групах: Завдання: Досліджуємо зовнішній вигляд, побут та заняття норманів.

Номер слайду 6

Завдання «Склади маршрут».1 група. Як відомо, нормани були вмілими мореплавцями. Знайдіть в атласі і вкажіть, якими морями плавали їхні кораблі.2 група. Уявіть себе скандинавським купцем. Якими річками ви можете потрапити до Чорного моря?3 група. Знайдіть в атласі країни, до яких здійснювали подорожі нормани, запишіть їх. Робота в групах:

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Напрямки походів норманів. Атлантичний Європейський СхіднийІсландія. Гренландія. Америка. Британські острови. Західна й Південна Європа. Русь. Візантія. Арабські володіння

Номер слайду 9

Гра «Вірю - не вірю» Умови гри: необхідно швидко встати коли твердження правильне і підійняти руки до гори коли твердження хибне.

Номер слайду 10

Причини походів вікінгів. Перенаселення та відсутність необхідної землі;прагнення слави та здобичі;міжусобні війни між родами;ослаблення європейських країн у період феодальної роздробленості;розшарування населення, виділення військової знаті на чолі з конунгами;традиції успадкування (лише старший син успадковував батьківське майно, інші могли сподіватися тільки на удачу і силу);розвиток навичок мореплавства; наявність дракарів (легких, швидкісних кораблів, що вільно долали простори річок, морів і навіть океанів).

Номер слайду 11

Робота з підручникому групах. Група 1. Що робили у Європі (Англії, Франції тощо) для відкупу від норманів? Група 2. Які території і коли були відкриті вікінгами? Як звали першовідкривачів?  Група 3. В якому столітті європейські країни починають вдало протистояти норманам? Завдяки чому?

Номер слайду 12

Ерік Рудий, із Ісландії, відкрив Гренландію («зелену землю»)Лейв Щасливий, близько 1000 року досяг узбережжя Пн. Америки. Норманський герцог Вільгельм, який 1066 р. став правителем Англії

Номер слайду 13

Д/З Опрацюйте параграф. Складіть словник за темою. Використовуючи отримані знання намалюйте вікінга або корабель-дракар.

pptx
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку