Презентація"Використання архетипу «Фея» в профілактиціемоційного вигорання педагогів."

Про матеріал

Семінар- практикум

Мета: профілактика синдрому емоційного вигорання через згуртування педагогічного колективу та зняття психоемоційного напруження.

Завдання:

Знайомство педагогів з теорією синдрому емоційного вигорання і причинами його виникнення;

Розвиток самопізнання і самоприйняття учасників групи;

Навчання педагогів методам саморегуляції: відреагування гніву, роздратування й інших негативних емоцій; релаксації;

Розвиток умінь використовувати психотехнічні прийоми, що сприяють стабілізації емоційного стану та зміни ставлення до стресової ситуації;

Навчання педагогів ефективним технікам вербальної і невербальної взаємодії і спілкування;

Розвиток групової згуртованості педагогічного колективу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання архетипу «Фея» в профілактиці емоційного вигорання педагогів. Семінар-практикум підготувала практичний –психолог Лагойко О.В.

Номер слайду 2

Мета семінару: Усвідомити причини емоційного , професійного вигорання педагога та вплив на якість освітнього процесу. Освоїти способи зняття емоційної напруги педколективом методом релаксації.

Номер слайду 3

Завдання семінару: Ознайомити педагогів з поняттям емоційного вигорання, його причинами та характеристиками; Донести інформацію педагогам про роль архетипу феї в житті жінки ; Знизити рівень емоційного вигорання педагогів методами релаксації .

Номер слайду 4

Вступ у тему: Існує китайська приказка:   «Розкажи мені - і я забуду   Покажи мені - і я запам'ятаю Залучи мене - і я зрозумію, і чогось навчуся »

Номер слайду 5

Цікаво, що людина засвоює:   10% того, що чує,   50% того, що бачить,   70% того, що сама переживає,   90% того, що сама робить.

Номер слайду 6

Вправа вибір: Ви заходите в магазин і купуєте булочку з повидлом. Але коли Ви приходите додому і надкушуєте її, то виявляєте, що всередині відсутній один головний інгредієнт - повидло. Ваша реакція на цю дрібну невдачу?  1. Відносите браковану булочку назад і вимагаєте натомість нову або гроші.  2. Говорите собі: «Буває» - і з'їдаєте як є.  3. З'їдаєте щось інше.  4. Намазуєте маслом або варенням, щоб була смачнішою.

Номер слайду 7

Якщо ви вибрали перший варіант, то ви - людина, що не піддається паніці, знаєте, що до ваших порад часто прислухаються. Ви оцінюєте себе як розважливу, організовану особистість. Як правило, люди, що вибирають перший варіант відповіді, не рвуться в лідери, але, якщо їх вибирають на керуючу посаду, намагаються виправдати довіру. Така людина не дозволить застати себе зненацька.

Номер слайду 8

Якщо ви вибрали другий варіант, то ви - м'яка, терпляча і гнучка людина. З вами легко ладити і колеги завжди можуть знайти у вас розраду і підтримку. Ви не любите шуму і гаму, готові поступитися головною роллю і надати підтримку лідеру. Ви завжди опиняєтеся в потрібний час у потрібному місці. Іноді ви здаєтеся нерішучим, але ви здатні відстоювати переконання, в яких твердо впевнені.

Номер слайду 9

Якщо ви вибрали третій варіант, то ви вмієте швидко приймати рішення і швидко (хоча і не завжди правильно) діяти. Ви рішуча людина, готові прийняти на себе головну роль у будь-якій справі. У відносинах з колегами ви можете бути наполегливими , іноді навіть різкими, вимагаєте чіткості і відповідальності.

Номер слайду 10

Якщо ви вибрали четвертий варіант, то ви людина, здатна до нестандартного мислення, новаторських ідей з деякою ексцентричністю. До колег ви ставитеся як до партнерів по грі і можете образитися, якщо вони грають не за вашими правилами. Ви завжди готові запропонувати кілька оригінальних ідей для вирішення тієї чи іншої проблеми.

Номер слайду 11

Емоційне вигоряння – це синдром, що розвивається на тлі хронічного стресу і веде до виснаження емоційних, енергетичних і особистісних ресурсів працюючої людини.

Номер слайду 12

Причини«вигорання»: Відсутність зв'язку між проце- сом і одержуваним результатом; 2. Невідповідність результатів витраченим силам; 3.Обмеженість в часі для досягнення цілей; 4.Підвищений степінь відповідальності перед начальством, батьками.

Номер слайду 13

Ситуації, що впливають на виникнення вигорання початок педагогічної діяльності після відпусток, курсів,адаптація в новому колективі; проведення відкритих заходів на які було витрачено багато сил і енергії, а врезультаті не отримано відповідного задоволення; закінчення навчального року.

Номер слайду 14

Стадії емоційного вигорання (Дж. Грінберг ) Перша стадія емоційного вигорання «медовий місяць». Працівник зазвичай задоволений роботою і завданнями, ставиться до них з ентузіазмом. Однак у міру продовження робочих стресів професійна діяльність починає приносити все менше задоволення і працівник стає менш енергійним.

Номер слайду 15

2. Друга стадія («недолік палива»). З'являються втома, апатія, можуть виникнути проблеми зі сном. При відсутності додаткової мотивації і стимулювання у працівника втрачається інтерес до своєї праці або зникають привабливість роботи в даній організації та продуктивність його діяльності. Можливі порушення трудової дисципліни і відстороненість (дистанціювання) від професійних обов'язків. У разі високої мотивації працівник може продовжувати горіти, підживлюючись внутрішніми ресурсами, але на шкоду своєму здоров'ю.

Номер слайду 16

3. Третя стадія (хронічні симптоми). Надмірна робота без відпочинку, особливо «трудоголіків», призводить до таких фізичних явищ, як виснаження і схильність до захворювань, а також до психологічних переживань - хронічної дратівливості, загостреної злоби або почуттю пригніченості, «загнаності в кут».

Номер слайду 17

4. Четверта стадія (криза). Як правило, розвиваються хронічні захворювання, в результаті чого людина частково або повністю втрачає працездатність. Посилюються переживання незадоволеності власною ефективністю та якістю життя.

Номер слайду 18

5. П'ята стадія емоційного вигорання («пробивання стіни»). Фізичні і психологічні проблеми переходять у гостру форму і можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань, що загрожують життю людини. У працівника з'являється стільки проблем, що його кар'єра знаходиться під загрозою.

Номер слайду 19

Один із способів профілактики емоційного вигорання - створення міцних стосунків. Сім'я; Друзі; Колектив.

Номер слайду 20

Образ феї Фея - казковий образ і стародавній архетип, складова гармонійної особистості, спочатку властивий кожній жінці в будь-якому віці. Світла творча природа образу феї наближає нас до справжньої жіночності.

Номер слайду 21

Фея прийшла до нас з казок, - згадайте казки знайомі нам з дитинства. Казкові історії, легенди, міфи створювалися у творчих майстернях народної свідомості з метою провести кожного з нас через вогонь, воду, мідні труби ініціацій (від лат. - Перехід, посвята), підготувавши тим самим до побудови щастя у своєму житті. Міфи і чарівні казки відображають шлях становлення особистісної зрілості, описують внутрішні процеси розвитку душі, історії дорослішання і знаходження в собі істини жіночності. Традиції та ритуали ініціації дорослішання в сучасному суспільстві втрачені, як наслідок сучасна жінка часто відчуває дефіцит істинно жіночих якостей. Жінці все частіше нав'язуються суспільством чоловічі стереотипи поведінки і ролі.

Номер слайду 22

Релаксація «Сад моєї душі»

Номер слайду 23

Релаксація «Сад моєї душі»   Прийміть зручну позу, відчуйте, як ваше тіло розслабляється . Закрийте очі і дайте змогу собі побачити все внутрішнім зором, очами вашої душі. Перед вами з темряви з'являється прекрасний сад. Ви йдете по доріжці саду і милуєтеся шовковистою смарагдовою травою, чуєте гарну музику, милуєтеся небом, райдугою. Вітер доносить до вас свіжість повітря і воно наповнює вас відчуттям внутрішньої свободи і легкості. Ви відчуваєте запах квітів і раптом попереду помічаєте незвичайне сяйво. Чим ближче ви підходите, тим ясніше проявляються контури прекрасної квітки. Вас тягне до неї, ви відчуваєте - вона неповторна, вона прекрасна. Ви придивляєтесь до неї пильніше і бачите фею. Роздивіться її .Спробуйте відгадати, що вона відчуває зараз,про що думає… А тепер попрощайтеся з феєю і повертайтеся по дорозі саду назад. Озирніться навкруги, це сад вашої душі. Збережіть цю картину в пам’яті і розплющіть очі

Номер слайду 24

Вправа «Чарівна скриня»

Номер слайду 25

Гра "Чарівна скринька"  В кінці семінару-практикуму учасникам пропонується дістати по одній записці з чарівної скриньки (вази, мішечка), яка підкаже їм, що на них чекає сьогодні або що їм потрібно зробити найближчим часом.  Варіанти побажань:  - Тобі сьогодні особливо пощастить!  - Життя готує тобі приємний сюрприз!  - Настав час зробити те, що ти постійно відкладаєш!  - Люби себе такою, яка ти є, - неповторною!  - Зроби собі подарунок, ти на нього заслуговуєш!  - Сьогодні з тобою разом радість і спокій!  - Сьогодні твій день, успіхів тобі!  - Всі твої бажання і мрії реалізуються, повір в це!  - Люби себе такою, яка ти є - єдину і неповторну!

Номер слайду 26

   - Обов'язково зроби собі подарунок, ти цього заслуговуєш!  - Що б ти не робила, радість і спокій завжди будуть поруч!  - Найближчий місяць твій! Робота або відпочинок - вирішувати тобі!   - Не віриш в казку? А дарма ... щось чудове і чарівне готує тобі весна!  - Просто необхідно влаштувати собі свято, покликати хороших друзів і добрих колег!  - Давно не приділяла собі часу? Салон краси або просто ароматна ванна порадує тебе!  - Не бійся своїх бажань, їх виконання дає нові життєві ресурси!  - А чи часто ти задоволена своїми вчинками? Якщо немає, то обов'язково знайди привід пишатися собою!  - Зазирни всередину себе, там є все те, що тобі так імпонує в інших людях!  - Ти потрібна, тебе люблять, тобою захоплюються і пишаються ... дорожи цим !!!  - Усередині кожної людини, є хоча б одне маленьке, але позитивне якість ... розглянемо його!  Можна також порекомендувати педагогам створити таку шкатулку у себе вдома і щоранку діставати з неї по одній записці. Ці побажання чарівним чином впливають на настрій людей, підбадьорюють, додають впевненості.

Номер слайду 27

Рефлексія Чи важко вам було працювати? Чи було для вас щось нове? Що було цікаво? Що здивувало? Як ви себе зараз почуваєте?

Номер слайду 28

https://multiurok.ru/blog/uprazhnieniie-mieditatsiia-sad-moiei-dushi.html

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 червня 2018
Переглядів
1495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку