Презентація " Використання ІКТ на уроках біології"

Про матеріал
Презентація майстер - клас про застосування ІКТ технологій на уроках біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання ІКТ на уроках біології

Номер слайду 2

«Якби комп’ютер не було винайдено як універсальний технічний пристрій, його потрібно було б створити для використання в освіті» Ентоні Маллан

Номер слайду 3

Сучасні інформаційні технології ─ це сукупність засобів, методів і прийомів збирання, зберігання, опрацювання, подання та передавання повідомлень, що розширює знання людей та розвиває їхні можливості щодо управління технічними та соціальними процесами. 

Номер слайду 4

ІКТ поліпшують процес навчання , дають змогу:працювати в малих групах або індивідуально;4використовувати передові інформаційні технології;123проводити інтегровані уроки, забезпечуючи посилення міжпредметних зв’язків.5полегшувати підготовку вчителя до уроку та залучати до цього процесу учнів;реалізувати ігрові методи на уроках;

Номер слайду 5

Підходи до використан­ня ІКТ на уроках біології можна зобразити у вигляді схеми

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Програмно-методичний комплекс складається з підручника і конструктора уроків.

Номер слайду 8

Системне використання мультимедійних та інших технічних засобів навчання можливе протягом вивчення будь-якої навчальної теми, зокрема, це можуть бути:відео- й анімаційні фрагменти демонстрації біологічних явищ;комплекти завдань для самостійної та групової роботи зі зразками розв’язувань і можливість перевірки результатів;включення в хід уроку історичного, довідкового, табличного матеріалу;набори нестандартних творчих завдань креативного типу для виконання яких учням потрібно мати можливість проводити додатковий пошук та здійснювати перетворення інформації;анімаційні демонстрації, які використовуються у процесі пояснення, закріплення, систематизації навчального матеріалу.

Номер слайду 9

Призначення мультимедійного уроку:

Номер слайду 10

Переваги перед традиційним веденням уроку:

Номер слайду 11

Типи комп’ютерних програм, які застосовуються при викладанні біології

Номер слайду 12

Теми уроків

Номер слайду 13

Тема. Ріст і розвиток. Мета: сформувати уявлення про ріст і розвиток рослин і тварин; розвивати вміння порівнювати ріст і розвиток рослин і тварин; виховувати уважність, аналітичне мислення.

Номер слайду 14

Актуалізація опорних знань?

Номер слайду 15

Вікторина “ Чи знаєте Ви?” Які способи розмноження знаєте? Чи можуть рослини мандрувати? Як поширюється насіння лопуха, череди? Як розмножуються суниці, картопля? Як виростити нову рослину без насіння? Чому після дощової весни врожай фруктів невисокий?Актуалізація опорних знань та вмінь

Номер слайду 16

Мотивація навчальної діяльності

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 18

насінна шкірка сім’ядолі зародок з. корінець з. стебельце з. брунечка Потрапивши у сприятливі умови, якими для насіння є наявність повітря, вологи і тепла, насінина п р о р о с т а є. Завдяки чому проростає насіння рослин?

Номер слайду 19

З повним перетворенням :

Номер слайду 20

Немембранні органели. Рибосоми Будова: Сферичні тільця(до 20 нм)↓Субодиниці(велика, мала) складаються з р. РНК і білків. Утворюються в ядерці. Рибосоми. Синтез білків

Номер слайду 21

Постембріональний розвиток: Прямий (без метаморфози)Непрямий (з метаморфозом)Новонароджений подібний до дорослої тварини. Відбувається низка перетворень

Номер слайду 22

Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 23

Закріплення знань і навичок

Номер слайду 24

однорічніоднорічнібагаторічніВизначте з переліку рослини, які належать до цих груп:айстри, буряк, береза, цибуля, пшениця, ялина, квасоля, морква, троянда, петрушка, вишня, калина.

Номер слайду 25

Тварини поля: комахи, польові миші, хом’яки, ховрахи, зайці, птахи, черв’яки, мікроорганізми

Номер слайду 26

Лабораторні роботи

Номер слайду 27

Завдання № 2 Вегетативне розмноження у рослин. Ознайомтесь із такими рослинами: І варіант – картопля, конвалія, суниці; ІІ варіант – цибуля, пирій, фіалка. Запропонуйте варіанти вегетативного розмноження цих рослин. Дайте відповіді на запитання (с. 27 ).

Номер слайду 28

Лабораторна робота №Тема. Вивчення ембріогенезу хребетних. Мета: на прикладі хребетних тварин прослідкувати етапи розвитку зародка. Хід роботи. Завдання №1. У наведеному тексті допишіть речення (с. 44 зошита). Завдання № 2. Розгляньте в мікроскоп мікро- препарат “Дробіння яйцеклітини”, порівняйте з малюнком підручника (с. 19,мал. 17) і замалюйте.

Номер слайду 29

Завдання № 3. Заповніть таблицю на с. 46 зошита. Зробіть висновок. 1. Що таке ембріогенез? 2. Які етапи має ембріогенез? 3. У чому полягає кількісна зміна в процесі ембріогенезу? 4. У чому полягає якісна зміна в процесі ембріогенезу?

Номер слайду 30

Висновок. Використання нових інформаційних технологій у процесі навчальної діяльності дає змогу досягнути якісно вищого рівня наочності уроків біології, значно розширює можливості активізації діяльності школярів, а безперервний зворотній зв’язок оживлює навчальний процес, сприяє підвищенню його динамізму, що зрештою призводить до формування позитивного ставлення учнів до вивчення біології.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Майстер-класи
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
2169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку