Презентація "Використання інтелект-карт під час вивчення освітньої галузі "Природознавство"

Про матеріал
В матеріалі розкриваються особливості методу інтелект-карт, основні завдання, цілі, шляхи застосування, переваги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості використання інтелект-карт під час вивчення освітньої галузі «Природознавство»

Номер слайду 2

Карти пам'яті, інтелект-карти, карти розуму, карти мислення - ці слова позначають порівняно новий спосіб графічного запису інформації. Інтелект-карта – це спосіб зображення процесу мислення за допомогою схем і образів, а також це засіб для вирішення завдань та підвищення якості навчання. 

Номер слайду 3

Автор методу – Тоні Бьюзен – відомий англійський письменник, лектор і консультант з питань інтелекту, психології навчання і проблем мислення, стверджує, що метод інтелект-карт може знайти застосування в будь-якій сфері життя, де б не було потрібно вдосконалювати інтелектуальний потенціал людини та запам’ятовувати велику кількість інформації.

Номер слайду 4

Підбір малюнків до слів не тільки сприяє кращому запам'ятовуванню змісту карти, але і дозволяє дитині виразити своє емоційне (позитивне або негативне) ставлення до досліджуваного об'єкту. Як правило, карти дітей яскраві, барвисті і позитивні, а образи – несподівані і оригінальні.

Номер слайду 5

Головні завдання технології інтелект-карт наступні: розвивати креативність школярів;формувати комунікативну компетентність в процесі групової діяльності;формувати загально навчальні вміння, пов'язані зі сприйняттям, переробкою та обміном інформацією;покращувати всі види пам'яті учнів (короткочасну, довготривалу, образну, зорову і т. д.);- прискорювати процес навчання;- формувати організаційні уміння.

Номер слайду 6

ІК дають змогу у стислій, вербально-образній формі глибоко й міцно засвоювати навчальний матеріал, тому використовувати цю технологію в початкових класах можна на різних етапах уроку при вивченні усіх навчальних предметів.

Номер слайду 7

Так під час ознайомлення учнів з новим матеріалом (подаючи його блоком) ми на дошці створюємо інтелект–карту на протязі уроку, додаючи нові «гілки», малюнки, символи. Такий колаж слугуватиме своєрідним планом і дасть змогу учням легко зробити висновки під час підведення підсумку уроку.

Номер слайду 8

При закріпленні матеріалу учні колективно чи самостійно створюють на дошці інтелект-карту із готових елементів і розміщують малюнки, виконуючи завдання до кожної з підтем. При повторенні матеріалу діти малюють ІК, працюючи в групах.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

При перевірці знань з теми, під час самостійних робіт можна дати сильнішим учням завдання зобразити вивчений матеріал у вигляді карті-пам’яті. Творчі домашні завдання по складанню інтелект-карт – діти виконують із великим задоволенням.

Номер слайду 11

Використовувати карти пам’яті на уроках природознавства можна вже з 1 класу, поступово ускладнюючи їх до 4. Оскільки сам автор методу постійно підкреслює, що Інтелект-карта не є лише ще одним прийомом навчання. На його думку, на основі цього методу можна створити систему навчання, яка озброїть учня найважливішим умінням – умінням самостійно здобувати знання і використовувати їх у своїй діяльності.

Номер слайду 12

До деяких уроків ми створюємо Інтелект-карти у вигляді колажу. Діти є активними учасниками цього процесу допомагають вирізувати картинки, клеїти магніти до елементів, підказують ідеї. А потім із задоволенням на уроці розміщують ІК на дошці, сприймаючи таке завдання просто цікавою грою. 

Номер слайду 13

Щодня використовувати такий матеріал досить складно, оскільки підготовка вимагає затрати часу, тому можна обмежитись малюванням ІК, адже це ефективний спосіб роботи з інформацією.

Номер слайду 14

Коли діти складають карти пам’яті, то намагаються відійти від усіх правил, щоб їх карта була унікальною. Це не суперечить ідеї методу, оскільки автор технології Тоні Бьюзен підкреслював, що строгих правил побудови Інтелект-карти немає, як немає і неправильних карт: виробляючи свій стиль, міняти можна все, лише б мислення ставало продуктивніше - для цього інтелект-карти і були придумані.

Номер слайду 15

У своїй роботі учням треба засвоїти такі кроки побудови інтелект-карт:готуємо кольорові ручки, олівці та фломастери; лист кладемо горизонтально; в центрі сторінки великими друкованими літерами пишемо і виділяємо рамкою головну тему;від центральної теми малюємо гілки різними кольоровими олівцями - підтеми; кожну гілку підписуємо 1-2 словами; на кожній гілці (не змінюючи колір) малюємо гілочки, підписуємо їх; встановлюємо зв'язки між поняттями. в ІК не тільки пишемо слова, але і ілюструємо їх: малюнки, схемки, символи і т. д.

Номер слайду 16

Переваги методу інтелект - карт: Наочність. Вся проблема, в її багатогранній розумінні молодшим школярем, відображається компактно. Привабливість. Інтелект - карти мають свою естетику. Її розглядати не тільки цікаво, а й приємно. Запам'ятовуваність. Завдяки роботі обох півкуль мозку, використання образів і кольору, контакти будуть відображати в інтелект - карті, легко запам'ятовується.Інформативність. Інтелект - карта допомагає виявити недолік інформації, зрозуміти якої інформації не дістає, який матеріал необхідно повторити. Креативність. Інтелект - карта - стимулює творчість, допомагає знайти нестандартні шляхи вирішення завдання.Інноваційність. Інтелект - карта спонукає до нових думок, до нових ідей.

pptx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
4098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку