Презентація .“Використання інтерактивних методів на уроках читання в початковій школі”

Про матеріал

“Використання інтерактивних методів на уроках читання в початковій школі"“ Те, що я чую, я забуваю , те, що я бачу й чую, я трохи

пам'ятаю . Те, що я чую й бачу й обговорюю – я починаю
розуміти . .Коли я чую, бачу й роблю – я здобуваю знання. Коли я
передаю знання іншим, я стаю майстром ” Конфуцій
..1. Об'єднайте учнів у групи по 4 – 6 осіб.

2. Дайте опис “скарбів”, які вони повинні відшукати.

3. “Скарбів”, виражених словами “ знайди когось,

хто…”, подають від 9 до 12, і діти шукають тих,

хто має певний досвід чи знання з конкретної теми.

4.Щойно “скарб” знайдено, спікер позначає це в таблиці

умовною позначкою і записує поряд ім'я учня, що відповів.

5. До пошуків “скарбів” залучають всіх учасників групи.

Опитування проводять у циклічній формі. 1. Запропонуйте школярам дискусійне питання і

попросіть їх визначити власну позицію щодо нього.

2. Напишіть три плакати: “За”, “Проти”, “Не знаю”.

Оголосіть проблемне питання . Наприклад:

Потрібно заборонити вирубувати ліси.

3. Учні стають біля плаката, який вони обрали.

4.Учитель вибирає кілька учнів і пропонує їм

обґрунтувати свою позицію або пропонує всім,

хто поділяє одну і ту саму точку зору,

обговорити її та виробити спільні аргументи

на її захист.

5. Після викладу різних точок зору вчитель запитує,

чи не змінив хто – не будь з дітей своєї думки

і чи не хоче перейти до іншого плаката.

Обґрунтувати причини свого вибору.

6. Узагальнити обговорення дискусійного питання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЮ ВИКОНАЛА БУЛАТЕЦЬКА ГАЛИНА ВАСИЛІВНА “Використання інтерактивних методів на уроках читання в початковій школі”

Номер слайду 2

“ Те, що я чую, я забуваю , те, що я бачу й чую, я трохи пам'ятаю . Те, що я чую й бачу й обговорюю – я починаю розуміти . .Коли я чую, бачу й роблю – я здобуваю знання. Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром ” Конфуцій .

Номер слайду 3

Пошуки людського скарбу 1. Об'єднайте учнів у групи по 4 – 6 осіб. 2. Дайте опис “скарбів”, які вони повинні відшукати. 3. “Скарбів”, виражених словами “ знайди когось, хто…”, подають від 9 до 12, і діти шукають тих, хто має певний досвід чи знання з конкретної теми. 4.Щойно “скарб” знайдено, спікер позначає це в таблиці умовною позначкою і записує поряд ім'я учня, що відповів. 5. До пошуків “скарбів” залучають всіх учасників групи. Опитування проводять у циклічній формі.

Номер слайду 4

Обери позицію 1. Запропонуйте школярам дискусійне питання і попросіть їх визначити власну позицію щодо нього. 2. Напишіть три плакати: “За”, “Проти”, “Не знаю”. Оголосіть проблемне питання . Наприклад: Потрібно заборонити вирубувати ліси. 3. Учні стають біля плаката, який вони обрали. 4.Учитель вибирає кілька учнів і пропонує їм обґрунтувати свою позицію або пропонує всім, хто поділяє одну і ту саму точку зору, обговорити її та виробити спільні аргументи на її захист. 5. Після викладу різних точок зору вчитель запитує, чи не змінив хто – не будь з дітей своєї думки і чи не хоче перейти до іншого плаката. Обґрунтувати причини свого вибору. 6. Узагальнити обговорення дискусійного питання.

Номер слайду 5

Карусель 1. Виберіть тему, яку можна розділити на підгрупи запитань чи підтеми. 2. Напишіть кожне питання або підтему на окремому аркуші. 3. Об'єднайте учнів у групи по 4 – 5 чоловік. 4. Роздайте кожній групі таблиці. 5. Оберіть у кожній групі секретаря і роздайте їм кольорові маркери. 6. Вкажіть час, за який потрібно відповісти на запитання. 7. Кожна група передає свої таблиці по колу. 8. Продовжуйте вправу доти , доки кожна група не відповість на всі запитання. 9. Кожна група завершує діяльність роботою з таблицею з якої почала. 10. Проаналізуйте таблиці і зверніть увагу на те, що було вивчене іншими групами. Наприклад: урок “Я і Україна” у 3 класі за темою “Зелене диво землі – рослини” Підтеми: Дерева. Кущі. Трав'янисті рослини.

Номер слайду 6

Метод прес Учні вчаться дискутувати аргументувати свої думки. 1.Роздайте учням пам'ятки, в яких зазначена 4 етапи методу: “Прес”. 1). Позиція: “Я вважаю, що…” 2). Обґрунтування: “…тому, що…” 3). Приклад: “…наприклад…” 4) Висновки: “Отже (тому), я вважаю…” 2. Поясніть учням кожний етап методу “Прес”. 1) Учні висловлюють думку, пояснюють, у чому полягає їхня точка зору. 2) Пояснюють причини появи цієї думки, тобто на чому ґрунтуються докази. 3) Учні наводять аргументи на підтримку своєї позиції. 4) Узагальнюють свої думки. Наприклад: урок з математики у 1 класі за темою “Збільшення числа на кілька одиниць.”

Номер слайду 7

Читання з передбаченням 1. Учитель добирає для учнів добре викладений і цікавий матеріал, що відповідає їхньому вікові. 2. Цей текст учитель повинен самостійно опрацювати і поставити для себе такі запитання: - Чому я хочу, щоб мої учні прочитали цей матеріал? - Що учні зрозуміють, прочитавши цей текст? - Що учні повинні зрозуміти, прочитавши цей текст? - Чого навчить їх цей текст? - Що для учнів буде несподіваним? - Яким досвідом збагатяться учні, ознайомившись з цим текстом? 3. Розбийте текст на частини в тих місцях, які б могли викликати інтерес у дітей. 4. Не діліть текст на багато частин. Важливо виділити основну лінію подій. 5. Після прочитання кожної частини тексту продумайте різні типи запитань. Не ставте дуже багато запитань, це зумовить втрату цілісності тексту та неправильне сприйняття послідовності подій. 6. Наголосіть, що учні читали текст лише до того місця, до якого їм буде вказано. 7. Після кожної зупинки ведіть з дітьми дискусії, зосереджуючи увагу на запитаннях. 8. Потім учні читають наступний уривок і дізнаються, що сталося далі. 9. Підпорядкуйте процес опрацювання тексту за структурою АУР так, що учні поступово проходили стадії актуалізації, втягнення, прогнозування, розуміння побудови змістів та рефлексії.

Номер слайду 8

Мозковий штурм 1.Об'єднайте дітей у групи по 5 – 7 чоловік. 2. Чітко визначте проблему або тему для “Мозкового штурму”. 3. Працюйте в колі. 4. Виберіть головуючого (спікера групи), який буде вести обговорення і заохочувати висувати нові ідеї (важливою є кількість, а не якість ідей). 5. Дайте дітям час на роздуми для того, щоб збільшити появу нових ідей. 6. Дотримуйтеся правил “Мозкового штурму” - Не критикувати; - Ідеї можна запозичувати; - Якомога більше ідей; - Оцінка буде пізніше. 7. Діліться ідеями, намагайтеся їх не повторювати.

Номер слайду 9

“Від А до Я” 1. Об'єднайте дітей у групи по 4 – 6 осіб. 2. Кожній групі запропонуйте по одній частині абетки, наприклад: від А до Ж, від Ж до К, від К до Н і т.д. 3. Завдання для груп придумати підсумкові речення, що починаються з їхніх літер. 4. Учні зачитують свої речення в алфавітному порядку.

ppt
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
1631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку