Презентація Використання інтерактивних технологій у початкових класах як засіб екологічного виховання

Про матеріал
Формування екологічної культури підростаючого покоління – одне з найважливіших завдань сьогодення. Уже в початкових класах діти мають зрозуміти, що людина — невід'ємна складова частина природи. Ефективному формуванню екологічної культури сприяють ігри, вікторини, екскурсії, народні прикмети, екологічні досліди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: вчитель початкових класів ліцею «Потенціал» Вільнянської міської ради Никоненко Наталія Петрівна. Використання інтерактивних технологій у початкових класах як засіб екологічного виховання

Номер слайду 2

У концепції Нової української школи зазначені основні компетентності, які повинні бути сформовані в учнів, серед них — «Екологічна грамотність і здорове життя. Уміння розумно та раціонально користуватися природними ресурсами в рамках сталого розвитку, усвідомлення ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини, здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя».

Номер слайду 3

Центр досліджень. Ефективне вирішення екологічних завдань у Новій українській школі можливе через організацію та дієвість навчального центру в класній кімнаті – екологічний осередок або центр природознавства, де забезпечується дослідницька робота дітей та різні види екологічної діяльності.

Номер слайду 4

У початковій школі екологічна освіта здійснюється, як відомо, на міжпредметній основі. Провідна роль тут належить таким навчальним предметам, як «Я досліджую світ», «Літературне читання», «Дизайн і технології». Зміст чинних програм дає змогу сформувати у дітей елементарні природничі та природоохоронні уявлення і поняття, розкрити взаємозв'язки між неживою та живою природою, природою і людиною. Уже в початкових класах діти мають зрозуміти, що людина — невід'ємна складова частина природи, що вона своєю діяльністю впливає на навколишнє середовище і вплив її може бути як позитивний, так і негативний.

Номер слайду 5

Літературне читання, українська мова Словесні екологічно зорієнтовані ігри. Складання діалогів. Перлини народної мудрості: прислів’я, приказки, загадки, казки про природу. Уроки, проведені у формі подорожі, усного журналу, репортажу з місця події. Тексти екологічного змісту для диктантів, переказів. Завдання для роботи над словниковими словами, орфограмами. Уроки милування природою.

Номер слайду 6

Диктанти, тексти для списування та читання екологічного змісту

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Математика Вправи і задачі екологічного змісту про ліс та його мешканців. Цікаві задачі про природу. Розв’язування задач екологічного змісту. Відомості, які можна використати для складання задач. В акваріумах живе близько 250 видів рибок. На планеті існує 25 000 різноманітних видів риб. Де більше? У скільки разів більше?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Я досліджую світ Спостереження за сезонними змінами у природі. Перевірка народних прикмет про взаємозв’язки в природі шляхом спостережень. Логічні ситуації з екологічним змістом. Тематичні екскурсії – сходинка до активізації пізнавальної діяльності учнів. Екологічні завдання, конкурси, вікторини. Презентації: «Значення води для живих організмів», «Наша планета в небезпеці», «По сторінках Червоної книги України», «Зникаючі тварини та рослини материків», «Охорона природи в Україні». Екологічний календар. Екологічні проєкти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Метод «Акваріум» Метод використовується, коли існує кілька шляхів розв'язання екологічної задачі. Тому клас до­цільно поділити на 2—4 групи, які по черзі сідають у коло, обговорюючи свій варіант розв'язання проблеми методом дискусії, що триває 3—5 хвилин. Інші учні в обговорення не втручаються, але в результаті обирають найраціональніший варіант. Що треба зробити, щоб вода в річках не забруднювалась?

Номер слайду 13

Драматизація. К о р і н ь. Я тут найголовніший! Я укріплюю рослину в ґрунті, я напуваю її водою і годую мінеральними солями. Та що рослини — я і людей, і тварин годую! Та ще й лікую іноді. Буває, майстри з мене таку красу роблять, що і на міжнародні виставки потрапляю! Тільки те, що я першим із насіння з’являюся, говорить про мою важливість!Лист (заперечує). Подумаєш! Ти, корене, живеш у темряві, та ще й за мій рахунок. Це я готую рослині поживні речовини, уміло використовуючи сонячну енергію. Це я підказую людям, коли рослину треба полити, підгодувати, укрити. Можу я годувати, лікувати і тварин, і людей. Та й дихається поряд зі мною легко. а тебе, корене, я можу виростити і так. С т е б л о (Обурюється). Ой, які ж ви важливі! а що б ви без мене робили? Ні корінню без мене не жити, ні листю. Це ж мої тоненькі трубоч-ки-волокна пересилають поживні речовини і воду по усій рослині. Одні волокна живлення кореню передають, а інші — листу. З ранньої весни до самої зими працюю, не покладаючи рук. Трохи перепочину взимку, а з настанням тепла знов беруся до роботи. К в і т к а (Здивовано). Які ви наївні, сперечаєтеся, хто з вас найголовніший... Усе, що ви робите,— це все для мене! Не буде мене,— не буде й насіння, а не буде насіння — не буде й рослини! Усе, що ви здобули з ґрунту, повітря, води, світла,— все це піклування про мене. Буде квітка — буде насіння, а отже, буде рослина. Н а с і н н я. Ваші сперечання пусті. Я — найголовніше! Усе, що ви взяли з ґрунту, повітря, води,— все це для мене, щоб я дозріло, дало життя новій рослині.Із мене розвинеться і корінь, і стебло, і листя, і квіти, і плоди, і нове насіння!Мозковий штурм А як ви вважаєте?

Номер слайду 14

Казка про здорове харчування «Диво-город»

Номер слайду 15

Проєкти, олімпіади

Номер слайду 16

Дизайн і технологіїНа уроках учні працюють з різними матеріалами, які мають природне походження: папером, нитками, тканинами тощо. Завдання вчителя – формувати у молодших школярів навички раціонального використання матеріалів, уміння правильно робити розмітку, виховувати бережливе та економне ставлення до матеріалів.

Номер слайду 17

Проєкт «Моя ялинка залишається в лісі» 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Кейс-технології «Сміття - безхатько»Розгортки кейсу Літературне читання Л. Ніцой «Страшне страховисько»Українська мова Написання казки про сміття. Пошук «родичів безхатька»Я досліджую світ Хвилинка креативу (креатив-бій) «Корисні відходи»

Номер слайду 20

Алгоритм роботи учнів. Колективне читання тексту Л Ніцой «Страшне страховисько»Складання фішбоуну «Чому забруднюється ліс ?»Створення карти думок «Що було б, якби…»Складання казки про те, як поводитися із безхатьком. Знаходження спільнокореневих слів до слова «Сміття»Гра «Сортуємо сміття»Складання асоціативного куща «Для чого потрібне сортування?»Креатив-бій «Корисні відходи»Перегляд лайфхаків про використання пластикових пляшок. https://youtu.be/Bxn7r_Uv3 Fc. Створення разом із дорослими корисної речі із пластикових пляшок.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Чим корисні кейси?

Номер слайду 24

Засоби інтерактивних технологій. Хвилинки ерудита, пізнавальні хвилинки, перлини народної мудрості, мандрівки сторінками «Червоної книги України», вікторини, турніри, брейн-ринги, конкурси малюнків, казок, віршів та загадок про довкілля, екскурсії, екологічні акції та родинні свята, імітації, рольові ігри, дидактичні ігри, драматизація, пізнавально-розважальні ігри, практичні завдання, наочний матеріал, дослідження, пошук. Вони дають змогу успішно реалізувати завдання формування екологічної компетентності, поглядів, почуттів, переконань, які споконвіку були і залишаються вищими духовними цінностями українського народу . А справ з охорони природи вистачить нам не на день, не на тиждень, не на місяць і навіть не на один рік. Так, поступово, день за днем, треба виховувати маленьких екологів.

Номер слайду 25

Екологічні акції

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Презентації
Додано
13 жовтня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку