Презентація "Використання кристалів у техніці"

Про матеріал
Використання кристалів у техніці презентація для 8 класу створив Скалацький Нікіта
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання кристалів у техніціСтворив Скалацький Нікіта

Номер слайду 2

Що таке кристал?Кристал - тверде тіло з упорядкованою внутрішньою будовою, що має вигляд багатогранника з природними плоскими гранями: впорядкованість будови полягає у певній повторюваності у просторі елементів кристала, що зумовлює виникнення кристалічної ґратки.

Номер слайду 3

Термографія. Один з важливих напрямків використання рідких кристалів - термографія. Ця методика заснована на простому принципі зміни температур. Хворий орган має відмінну температуру. Це викликано запальними процесами, під дією яких температура хворого органа буде або збільшуватися, або зменшуватися. Саме термограф вимірює температуру органів, а далі триває робота із хворим органом. Рідкокристалічну темографію проводять за допомогою рідких кристалів, які змінюють колір залежно від температури. Контакт термограмми отримують шляхом прикладання до поверхні тіла досліджуваної області плівки або паст з рідкокристалічним з'єднанням Термографія збирає величезну кількість інформації. Вона обробляється за допомогою комп'ютера, потім виводиться на друк у вигляді кольорової карти, що розшифровує лікар, що спеціалізується на термографії. Лікарі використовують її, щоб одержати точний діагноз, перевірити точність інших методів діагностики й для того, щоб управляти ефективністю застосовуваного лікування.

Номер слайду 4

Алмаз. Найтвердіший і найрідкісніший з природних мінералів - алмаз. За всю історію людства його видобуто всього близько 150 т, хоча у світовій алмазовидобувної промисловості зараз працює майже мільйон людей. Сьогодні алмаз в першу чергу камінь-працівник, а не камінь-прикраса. Близько 80% всіх видобутих природних алмазів і всі штучні алмази використовуються в промисловості. Роль алмазів в сучасній техніці так велика, що, за підрахунками американських економістів, припинення застосування алмазів привело б до зменшення потужності промисловості США вдвічі. Приблизно 80% застосовуваних у техніці алмазів йде на заточку інструментів і різців "надтвердих сплавів". Алмази служать опорними каменями (підшипниками) в хронометрах вищого класу для морських судів і в інших особливо точних навігаційних приладах. На алмазних підшипниках не виявляється ніяких слідів зносу навіть після 25 000 000 оборотів.

Номер слайду 5

Алмаз. Бурові інструменти. Ювелірні прикраси. Хронометри-особливо точні прилади

Номер слайду 6

Рубін. Рубін – дуже тверда речовина, і завдяки цьому він має велике застосування в техніці. З нього роблять підшипники годинників, електролічильників та інших точних приладів. Застосовуються рубіни в олівцевій промисловості для виготовлення фільєр і в металообробній промисловості під час волочіння дроту.

Номер слайду 7

Рубін. Ювелірні прикраси Рубіновий лазер. Прилади

Номер слайду 8

Кварц. Хоча кварц є одним з найпоширеніших мінералів і його кристалічні форми легко піддаються визначенню, його жодним чином не слід виключати з розряду дорогоцінних каменів. Немає інших мінералів, які мали б таке дивне фіолетове фарбування. Жовтий кварц може суперничати по красі з топазом. Подібність їх настільки велике, що довгий час їх плутали, і лише в останні роки складена авторитетними особами міжнародна номенклатур заборонила використовувати термін «топаз» для позначення жовтого кварцу. Звичайний безбарвний кварц, відомий за назвою «гірський кришталь», може бути таким блискучим і водяно-прозорим,; що його блискаючі камені іноді називали алмазами, незважаючи на майже повну відсутність у них гри світла. Така плутанина назв, однак, може ввести в оману лише зовсім недосвідченої людини. Кварц превосходно служить у всіх тих випадках, коли потрібні фіолетові, жовті або димчасті камені: він досить стійок і твердий, щоб його можна було носити, і має та гідність, або, по розумінню деяких, недолік, що ціна його помірна. Незважаючи на відсутність гри, він може заміняти пасти в деяких ювелірних виробах, оскільки він більш стійок.

Номер слайду 9

Кварц. Ювелірні прикраси. Підвіконня. Хронометри-особливо точні прилади

Номер слайду 10

Рідкі кристали. Рідкі кристали — особливий стан деяких органічних речо­вин, у якому вони характеризуються текучістю та властивістю утворювати просторові структури, подібні до кристалічних. Рідкі кристали дуже чутливі до змін зовнішніх умов. Напри­клад, навіть за незначної зміни температури, тиску, електричного або магнітного полів вони можуть змінювати свій колір. Для більш точної інформації подивітся відео у додатку

Номер слайду 11

Рідкі кристалисмектичні нематичні холестеричні

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Презентації
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку