Презентація "Використання ЛФК для глухих"

Про матеріал

Медпрацівник не Бог - людина,

Але від нього, як від Бога,
Для зцілення украй потрібна
Недужим діткам допомога.

За оцінкою Всесвітньої організації

охорони здоров'я, 278 мільйонів людей у світі

страждають глухотою або мають проблеми зі

слухом.

80% глухих людей та людей із порушеннями слуху проживає у країнах із низьким і середнім доходом.

Основні причини порушень слуху – це інфекції середнього вуха, надмірний шум, неналежне використання деяких ліків, проблеми під час пологів та інфекції, викликані застосуванням вакцин.

Четверта частина всіх порушень слуху починається в дитинстві.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання ЛФКдля школярівз вадами слуху

Номер слайду 2

Медпрацівник не Бог - людина,Але від нього, як від Бога,Для зцілення украй потрібна. Недужим діткам допомога.

Номер слайду 3

Цікаві цифри та факти

Номер слайду 4

Слух –найважливіше людське відчуття. Слух – перше відчуття,яке формується в дитини. Ще в утробі матері вона починає чути і дізнаватися про навколишні звуки. Слух – найбільш гостре людське відчуття.Інтенсивність звуку,що викликає у вусі найслабше слухове відчуття, в мільярди разів менше за інтенсивність світла. Слух - найдосконаліше відчуття. Він може не тільки розрізняти величезний діапазон звуків, а й точно визначати просторове знаходження їхніх джерел. Слух дозволяє нам відчувати себе в безпеці. Тільки він дає можливість вчасно зреагувати на шум автомобіля, який наближається ззаду. Слуховий орган – складний інструмент, який не може замінити жодне з технічних пристосувань. Слух діє безперервно, навіть у сні, його неможливо “вимкнути”.

Номер слайду 5

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров'я, 278 мільйонів людей у світі страждають глухотою або мають проблеми зі слухом. 80% глухих людей та людей із порушеннями слуху проживає у країнах із низьким і середнім доходом. Основні причини порушень слуху – це інфекції середнього вуха, надмірний шум, неналежне використання деяких ліків, проблеми під час пологів та інфекції, викликані застосуванням вакцин. Четверта частина всіх порушень слуху починається в дитинстві.

Номер слайду 6

Дитина із порушенням слуху. Втрата слуху у ранньому віці негативно впливає на розвиток мовлення дитини, перешкоджає нормальному формуванню словесного мислення,порушує процеси пізнання довкілля . За тяжкого порушення слухової функції, при глухоті, самостійне оволодіння мовленням неможливе. Діти із зниженим слухом самостійно накопичують словниковийзапас, але він невеликий, а вимова недосконала.

Номер слайду 7

Особливі діти - особливі потреби

Номер слайду 8

Діти із порушенням слуху потребують індивідуальної корекції порушень розвитку засобами лікувальних методик (медикаментозної, масажу, лікувальної фізкультури, фізіотерапії, психотерапії та інш).

Номер слайду 9

Основні напрямки корекційно-розвиткової роботи:розвиток слухового сприймання та формування вимови; музично-ритмічні заняття; фонетична ритміка; психосоціальний розвиток, що забезпечується засобами словесної та жестової мов.

Номер слайду 10

зміцнення здоров’я, фізичний розвиток та корекція його порушень, формування основ здорового способу життя; оволодіння руховими навичками прикладного характеру; розвиток рухових якостей (сили, швидкості, витривалості та ін.); виховання позитивного ставлення до занять фізичними вправами; моральних, вольових якостей (сміливості, наполегливості та ін.); розвиток навичок мовленнєвого спілкування. Основна мета навчального предмета „Фізична культура” для учнів зі зниженим слухом

Номер слайду 11

Мета предмета «Фізична культура» реалізується шляхом застосування комплексного підходу до вирішення загальних навчальних та специфічних корекційно-розвивальних завдань:зміцнення здоров’я і фізичний розвиток учнів;засвоєння теоретичних знань з фізичної культури, гігієни,основ здоров’я та здорового способу життя;формування навичок самостійних занять фізичними вправами, розвитку фізичних якостей, корекції постави, профілактики травматизму;

Номер слайду 12

удосконалення функціональних можливостей організму, зміцнення основних життєвозабезпечуючих систем ;розвиток в учнів моторно - рухової сфери, вестибулярного апарату;виховання інтересу, потреби і звички до занять фізичними вправами;виховання індивідуальних морально-вольових і психологічних якостей особистості;використання компенсаторних функцій збережених аналізаторів;розвиток просторових уявлень, просторового мислення, навичок орієнтування в просторі;розвиток довільної уваги, довготривалої рухової пам’яті;

Номер слайду 13

збагачення словникового запасу спортивною термінологією, формування умінь адекватно користуватись нею під час спілкування;розвиток умінь правильно сприймати (на візуально-слуховій основі) інструкції та команди вчителя, діяти адекватно їх змісту.

Номер слайду 14

В процесі проведення спеціальних занять з ЛФК, логоритміки, логопедичної гімнастики, фізкультури, аутотренінгів, враховуючи загальні принципи компенсації рухових дефектів та їх педагогічної реабілітації, учитель фізкультури повинен вміти:визначати рівень розвитку рухових умінь і навичок;визначати рівень розвитку фізичних здатностей та можливостей школярів;здійснювати добір цілеспрямованих методів корекції фізичного розвитку; здійснювати добір оптимальних засобів корекції фізичного розвитку дітей;з метою недопущення фізичних перевантажень та забезпечення охоронного режиму вміти визначати обсяг роботи з дітьми з різним рівнем фізичного розвитку;володіти вміннями забезпечення виконання рухового режиму спеціальної школи;здійснювати аналіз роботи вихователів щодо забезпечення повноцінного фізичного розвитку дітей;

Номер слайду 15

Поради педагогам

Номер слайду 16

Дитина з вадами слуху в класі потребує особливого ставлення до неї з боку вчителя протягом усього навчально-виховного процесу.

Номер слайду 17

Поряд з уроками фізичної культури у школах для дітей зі зниженим слухом використовуються фізкультурно-оздоровчі форми занять на інших уроках та перервах. Ними можуть бути ігри та фізичні вправи на великих перервах, фізкультпауза під час уроків, профілактична гімнастика на уроках праці.

Номер слайду 18

Схема побудови занять лікувальною фізкультурою

Номер слайду 19

Схема побудови занять лікувальною фізкультурою. Вступна частина: ходьба, вправи в побудовах і перебудуваннях, вправи для виховання і закріплення навички правильної постави дихальні вправи. Основна частина: вправи, що забезпечують вироблення і тренування загальної та силової витривалості м'язів спини, черевного преса і грудної клітки для створення «м'язового корсету»: координуючі вправи в поєднанні з общеразвивающими і дихальними. Переважне положення - лежачи і стоячи рачки. Наприкінці більшості - рухлива гра, правила якої передбачають збереження правильної постави. Заключна частина: ходьба, вправи в координації, дихальнівправи, гра на увагу з одночасним збереженням правильної пози.

Номер слайду 20

Перелік фізичних вправ для занять ЛФК

Номер слайду 21

Перелік фізичних вправ для занять ЛФК1. І. П. - Основна стійка, правильна постава забезпечується за рахунокторкання стіни або гімнастичної стінки сідничної областю, литкаминіг і п'ятами.2. І. П. - Те саме. Відійти від стіни на 1 - 2 кроки, зберігаючи правильнупоставу.3. І. П. - Те саме. Зробити 2 кроки вперед, присісти, встати, прийнявшиправильну поставу.4. І. П. - Те саме. Піднятися на носки, утримуючись у цьому положенні 3- 5 секунд. Повернутися в і.п.5. І. П. - Лежачи на спині. Голова, тулуб, ноги становлять прямулінію, руки притиснуті до тулуба. Підняти голову і плечі, перевіритипряме положення тіла. Повернутися в і.п.6. І. П. - Те саме. По черзі зігнути і розігнути ноги в колінних ітазостегнових суглобах.

Номер слайду 22

7. І. П. - Те саме. По черзі згинати і розгинати ноги на вазі -«Велосипед».8. І. П. - Те саме. Руки вгору, повільно підняти обидві ноги до кута 90 (іповільно опустити їх.9. І. П. - Те саме. Зігнути ноги, розігнути їх під кутом 45 (, розвести вбоку, з'єднати і повільно опустити.10. І. П. - Те саме. Утримуючи м'яч між колінами, зігнути ноги, розігнути під кутом 90 (, повільно опустити.11. І. П. - Те саме. Утримання м'яча між кісточками.12. І. П. - Те саме. Перейти в положення сидячи, зберігаючи правильнеположення спини і голови.13. І. П. - Лежачи на животі, підборіддя на тильній поверхні кистей,покладених один на одного. Підняти голову і плечі, руки на пояс,лопатки з'єднати. Утримати це положення по команді інструктора.

Номер слайду 23

14. І. П. - Те саме. Почергове піднімання прямих ніг, не відриваючи таза від статі. Темп повільний.15. І. П. - Те саме. Приподнимание обох прямих ніг з утриманням їх до 3 - 5 рахунків.16. І. П. - Те саме. Підняти прямі ноги, розвести їх, з'єднати і опустити в і.п.17. І. П. - Те саме. Підняти голову, груди і прямі ноги. Утримувати це положення 3 - 5 рахунків.18. І. П. - Лежачи на лівому боці. Піднімати і опускати праву ногу.19. І. П. - Те ж, але на правому боці.20. І. П. - Теж на правому боці, права рука вгору, ліва зігнута ідолонею спирається в підлогу. Підняти обидві ноги, утримувати їх на вазі21. І. П. - Те ж на лівому боці.22. І. П. - Лежачи на боці. Підняти одну ногу, приєднати до неїіншу, опустити ноги в і.п.23. І. П. - Те ж на іншому боці.

Номер слайду 24

Комплекс ранкової гімнастики

Номер слайду 25

Комплекс ранкової гімнастики1. «Підтягування». І. П. - Стійка ноги нарізно. Поклавши сплетені руки на голову, повільно відвести руки назад і прогнутися, / рух відповідає природному потягування / - вдих. Розслабивши м'язи, повернутися в і.п. - Видих. Темп повільний - 3-4 рази.2. «Присядь грудочкою». І. П. - Стійка основна. Присісти нижче, обхопивши коліна руками, голову вниз - видих. Повернутися в і.п. - Вдих - 4-5 разів.3. «Петрушка». І. П. - Стійка ноги нарізно, руки в сторони долонями вперед, пальці розведені. Нахилитися, торкнутися долонями колін - видих. Повернутися в і.п. - Вдих - 6-7 разів.

Номер слайду 26

4. «Маятник». І. П. - Стійка ноги нарізно, руки за спину. Нахили вправо Дихання вільне 4 рази в кожну сторону.5. «Косарі». І. П. - Стійка ноги нарізно, руки вперед - вправо, пальці стиснуті в кулак / імітація руху косаря /. Дихання вільне - 5-6 разів.6. «М'ячик». І. П. - Основна стійка, руки на пояс. Підскоки на місці, на шкарпетках. Дихання вільне. Після 15 - 20 підскоків перейти на вільну ходьбу з поступовим уповільненням.7. «Дихай глибше». І. П. - Стійка ноги нарізно, руки на поясі, голову вниз. Відвести лікті і плечі назад, голову вгору - вдих. Повернутися в і.п. - Видих. Темп повільний - 6-8 разів.

Номер слайду 27

Фізкультурна хвилинка.

Номер слайду 28

1. І. П. - Основна стійка, 1 - руки в сторони, 2 - піднятися на носки, руки вгору, підтягнутися - вдих, 3 - руки вперед, 4 - в.п.2. І. П. - Руки зігнуті в ліктьовому суглобі перед грудьми, 1 - 4 ривкируками, 5 - 8 ривки прямими руками.3. І. П. - Руки на пояс, 1 - нахил вперед, 2 - нахил назад,3 - нахил вправо, 4 - нахил вліво.4. І. П. - Руки на пояс, 1 - присідання, руки вперед, 2 - в.п.3 - присідання, руки вгору, 4 - в.п.

Номер слайду 29

5. І. П. - Руки витягнуті вперед перед грудьми,1 - мах лівою ногою до правої руки,2 - мах правою ногою до лівої руки,3 - мах лівою ногою до правої руки,4 - мах правою ногою до лівої руки.

Номер слайду 30

УМОВИ ВИКОНАННЯ ТЕСТІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ

Номер слайду 31

УМОВИ ВИКОНАННЯ ТЕСТІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІЧовниковий біг 4 Х9 м. Обладнання: Секундоміри, що фіксують десяті частки секунди, рівна бігова доріжка, завдовжки 9м, обмежена двома паралельними лініями, за кожною лінією - два півкола радіусом 50 см з центром на лінії, два дерев’яні кубики (5 Х5см.)Опис проведення тестування. За командою “На старт!” учасник займає положення високого старту за стартовою лінією. За командою “Руш!” він пробігає 9м. До другої лінії, бере один з двох дерев’яних кубиків, що лежать у колі, повертається бігом назад і кладе його в стартове коло. Потім біжить за другим кубиком і, взявши його повертається назад і кладе в стартове коло. Результатом тестування є час від старту до моменту, коли учасник тестування поклав другий кубик в стартове коло. Загальні вказівки. Результат учасника визначається за кращою з двох спроб. Кубик у півколо слід класти, а не кидати. Якщо кубик кинуто, спроба не зараховується. Бігова доріжка повинна бути рівною, в належному стані, не слизькою.

Номер слайду 32

Ходьба по прямій із закритими очима Обладнання. Розмічена 15-ти метрова пряма; пов’язка на очі; рулетка; крейда. Проведення тесту. Учаснику зв‘язують темною пов‘язкою очі і ставлять обличчям у напрямку ходьби. За командою “Можна!”(хлопок долонею по плечу) учень намагається йти якомога пряміше. У кінці 15-ти метрової дистанції його зупиняють. Проектуючи центр маси тіла, ставлять крейдою на підлозі відмітку. Результат. Відхилення праворуч або ліворуч, виміряні з точністю до 1см від точки (проекції центру маси тіла на підлозі) до прямої. Загальні вказівки та зауваження. 1. Надається тільки одна спроба. 2. Робити зауваження(коректувати) під час ходьби забороняється.

Номер слайду 33

Статична рівновага за методикою Бондаревського. Обладнання. Секундомір. Проведення тесту. Учаснику тестування пропонують набути стійкого положення на одній нозі. Друга нога зігнута, а її п‘ята торкається колінного суглоба опорної ноги, руки на поясі, голова пряма. Необхідно утримати це положення якомога довше. Реєстрація часу на секундомірі починається після набуття стійкого положення, а закінчується у момент втрати рівноваги. Результат. Визначення часу утримання статичної пози. Загальні вказівки та зауваження. 1. Виконання тесту проводиться із закритими і відкритими очима. 2. Невеликі гойдання тулуба не вважаються втратою рівноваги. 3. Реєстрація часу проводиться з точністю 0,1с. 4. Утримання статичної пози проводиться на правій та лівій нозі. Кращий результат заноситься у протокол.

Номер слайду 34

Спринтерський біг (30, 60 м)Обладнання. Секундоміри, що фіксують десяті частки секунд, відміряна дистанція, стартовий пістолет, або прапорець, фінішна стрічка. Опис проведення тесту. За командою “На старт!” учасники тестування стають за стартову лінію в положенні високого старту (низький старт не використовується) і зберігають нерухомий стан. За сигналом стартера вони повинні якнайшвидше подолати задану дистанцію, не знижуючи темпу бігу перед фінішем. Результатом тестування є час подолання дистанції з точністю до десятої частки секунди. Загальні вказівки і зауваження. Дозволяється тільки одна спроба.

Номер слайду 35

Піднімання тулуба в сід за 1 хвилину. Обладнання. Секундомір, гімнастична мата. Опис проведення тестування. Учасник тестування лягає спиною па рівну поверхню, ноги зігнуті в колінах під прямим кутом, відстань між ступнями -30 сантиметрів, пальці рук з'єднані за головою. Партнер тримає його ступні так, щоб п'ятки торкались опори. Після команди "Можна!" учасник сідає, торкається ліктями колін і повертається у вихідне положення, торкаючись спиною і руками мата. Протягом 1 хвилини він повторює вправу з максимальною частотою. Результатом тестування є кількість піднімань з положення лежа­чи в положення сидячи протягом 1 хвилини. Загальні вказівки і зауваження. Відштовхуватися від мата ліктями забороняється. Учасник тестування повинен намагатися виконувати вправу без зупинки, але і після зупинки вправу можна продовжувати.

Номер слайду 36

Нахили тулуба вперед з положення сидячи. Обладнання. Накреслена на підлозі лінія АБ і перпендикулярна до неї розмітка в сантиметрах (на поздовжній лінії) від 0 до 50 сантиметрів. Опис проведення тестування. Учасник тестування сидить на підлозі босоніж так, щоб його п'ятки торкалися лінії АБ. Відстань між п'ятками - 20-30 сантиметрів, ступні вертикально до підлоги. Руки лежать на підлозі між колінами долонями донизу. Партнер тримає ноги на рівні колін, щоб уникнути їх згинання. За командою "Можна!" учасник тестування плавно нахиляється вперед, не згинаючи ніг, намагається дотягнутися руками якомога далі. Положення максимального нахилу слід утримувати протягом 2 секунд, фіксуючи пальці на розмітці. Вправу повторюють двічі. Результатом тестування є позначка на перпендикулярній розмітці в сантиметрах, до якої учасник дотягнувся кінчиками пальців рук у кращій з двох спроб. Загальні вказівки і зауваження. Вправа повинна виконуватися плавно. Якщо учасник згинає ноги в колінах, спроба не зараховується.

Номер слайду 37

Стрибок у довжину з місця. Обладнання. Неслизька поверхня з лінією і розміткою в сантиметрах. Опис проведення тестування. Учасник тестування стає носками до лінії, робить змах руками назад, потім різко виносить їх уперед, відштовхуючись ногами, стрибає якомога далі. Результатом тестування є дальність стрибка в сантиметрах у кращій з двох спроб. Загальні вказівки і зауваження. Місце відштовхування і приземлення повинні перебувати на одному рівні.

Номер слайду 38

Метання тенісного м‘яча ( із положення сидячи, ноги нарізно) ведучою рукою. Обладнання. Тенісні м’ячі; сектор для метання з розміткою; рулетка. Проведення тесту. Учасник тестування набуває вихідного положення, сидячи обличчям у напрямку метання, середньою частиною таза на обмежувальній лінії, ноги нарізно, м’яч в одній руці, друга вільна. За командою „Можна!” учень виконує метання м’яча із-за голови ведучою рукою. Результат. Відстань, яку пролітає м’яч, від обмежувальної лінії до точки ближнього торкання м’яча. Загальні вказівки та зауваження. Для збільшення дальності польоту м’яч слід кидати під кутом 45˚. Для метання надається по три спроби. 

Номер слайду 39

У роботі Вам допоможе

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
6948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку