Презентація "Використання складнопідрядних речень у поемі "Катерина Т.Шевченка"

Про матеріал

Презентація містить різнотипні завдання: скласти лінійні схеми, визначити вид підрядної частини, вид підрядності, зробити синтаксичний розбір речення. Речення для аналізу взято із поеми Т.Шевченка "Катерина"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання складнопідрядних речень у поемі «Катерина» Тараса Шевченка. Підготувала учитель української мови та літератури Годлєвська Р. П.2021 р.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Проаналізуйте, зі скількох частин складається речення, визначте вид підрядної частини. Вже у першому розділі твору, для того щоб підкреслити, чому дівчата не повинні кохатися з москалями, письменник використовує підрядне речення . Кохайтеся, чорнобриві,Та не з москалями,Бо москалі – чужі люди,Роблять лихо з вами… ( Підрядне обставинне причини)

Номер слайду 4

2. Складіть лінійну схему, вкажіть вид підрядної частини. Всупереч батькам, Катерина виходила в садок до москалика. Полюбила москалика, Як знало серденько. ( Підрядне обставинне способу дії) Де жартує з москаликом, там і заночує. ( Підрядне обставинне, місця)

Номер слайду 5

3. Складіть лінійну схему, вкажіть вид підрядної частини Вірила Катерина у щирі слова коханого: Обіцявся чорнобривий,Коли не загине, Обіцявся вернутися. (Підрядне умови)

Номер слайду 6

4. Складіть лінійну схему, вкажіть вид підрядної частини. Не сховатися Катерині від гострих очей людських, від пліток: А жіночки лихо дзвонять,Матері глузують, Що москалі вертаються,Та в неї ночують. (Підрядне причини)

Номер слайду 7

5. Складіть лінійну схему, вкажіть вид підрядної частини. Не мала надії Катерина на повернення москаля: Умивай же біле личко. Дрібними сльозами,Бо вернулися москалики Іншими шляхами.(Підрядне причини)

Номер слайду 8

7. Спишіть, поставте відповідний розділовий знак, визначте вид підрядної частини. А тому мати проклинає час, коли народила свою дочку: Проклятий час-годинонька. Що ти народилась. ( Який?, підрядне означальне)

Номер слайду 9

8. Спишіть, поставте відповідний розділовий знак, визначте вид підрядної частини. Важко переживає за долю своєї героїні поет: Тоді я веселий Тоді я багатий. Як буде серденько По волі гуляти. ( Коли?, підрядне часу)

Номер слайду 10

9. Установіть відповідність між реченнями та видами підрядних частин: а) способу дії, б) означальна, в) з'ясувальна Супроводжуючи Катерину важкими дорогами, поет переживає, де зупиниться Катерина:1. Всіх покрила темнісінька,Як діточок мати.2. Лучче поміркую. Де то моя Катерина З Івасем мандрує. 3. Було й таке, Що під тином з сином ночувала ( 1-а, 2-в,3-б)

Номер слайду 11

10. З'ясуйте, скільки підрядних частин в реченні, вкажіть вид підрядності. Героїня ладна простити все коханому, аби він признав її: З другою кохайся…З цілим світом …Я забуду, що колись кохалась,Що од тебе сина мала,Покриткою стала (2 частини, підрядні з’ясувальні, однорідна підрядність)

Номер слайду 12

11. З'ясуйте, скільки підрядних частин в реченні, вкажіть вид підрядності. Возьміть його, та оддайте. Старшому за сина. Візьміть його …Бо покину, як батько покинув… ( 2 частини, обставинні речення причини і способу дії, послідовна підрядність)

Номер слайду 13

12. Поставте пропущені розділові знаки, зробіть синтаксичний розбір речення. То не вітер то не буйний. Що дуба ламає То не лихо, то не тяжке, Що мати вмирає

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Успіхів!

pptx
Додано
24 березня 2021
Переглядів
1199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку