Презентація "Використання технологій ментальних карт, онлайн-дошок, інтерактивних вправ як засіб розвитку мислення учнів"

Про матеріал

У сучасному інформаційному суспільстві метою освіти є не передача досвіду, а підготовка людини, здатної самостійно віднаходити потрібну їй інформацію, здобувати знання з метою подальшого їх застосування у житті.

Інформаційні технології є важливою складовою нашого життя. Сучасний учень левову частку свого часу проводить із гаджетами, він живе в світі Інтернету, соціальних мереж, сайтів, блогів, цифрового аудіо та відео контенту.Вчитель може спробувати використати таку особливість з користю для самої дитини. Я теж спробувала це зробити, налагодивши контакт із своїми учнями через Інтернет. Спочатку це була група ВКонтакте, вона успішно проіснувала 3 роки, з вересня цього року ми вимушено перейшли у Фейсбук. Другий рік в мене працює блог.

Отже, для зв'язку з учнями використовую: блог, соціальні мережі.

Які ж переваги такого нашого Інтернет-спілкування? Учні навчаються новому у зручний для себе час, в комфортній обстановці, самостійно можуть обрати потрібну саме їм інформацію із запропонованої мною. Вони можуть працювати у зручному для себе темпі. Для мене є дуже важливою можливість постійної взаємодії зучнями (батьками) в мережі. А також я можу використати дані ресурси для розміщення різноманітних навчальних матеріалів.

Попрацювавши в різних сервісах по створенню навчальних продуктів, я спробувала виділити для себе переваги й недоліки кожного, можливості використання у навчанні. Цю інформацію, а також посилання на сервіси, при бажанні, можете знайти в моєму блозі.

На основі даних сервісів я почала створювати різноманітні навчальні матеріали відповідно до віку, потреб дітей.

Сьогодні я спробую представити найефективніші, на мою думку, з них.

Інтерактивні дошки (Padlet)

Інтерактивна он-лайн дошка (стіна) – зручний інструмент для навчання, завдяки якому можливе поєднання тексту, зображення (наприклад, хмаринок тегів, ментальних карт), презентацій, дидактичних вправ,відео, аудіо, посилань на сторінки в Інтернетів інтерактивний формат. Створену дошку можна розмістити в соціальних мережах, зберігати у форматі PDF, вставити у блог.

Використовую як:

  • дошку оголошень;
  • розміщення навчальної інформації, різноманітних пошукових завдань;
  • спільне виконання навчальних проектів.

Карти пам'яті

Особисто для мене – це :

  • найкращий спосіб запам'ятовування й пригадування;
  • опорний конспект;
  • за допомогою карти можна швидко «застенографувати» думки;
  • продемонструвати взаємозв'язки між фактами і подіями.

В минулому роціопробовувала технологію ментальних карт на уроках (малювали на дошці при поясненні нового матеріалу). У класах, де діти навчені самостійно працювати, така форма роботи виявилася дуже вдалою, прижилася. Учні навчилися їх малювати самостійно при підготовці до уроків, значно зріс рівень запам'ятовування при їх використанні.

Створення інтерактивних вправ – це пізнавально, цікаво, зручно!

Інтерактивні завдання можна використовувати на уроках і в позакласній роботі, учні можуть здобути, перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі, що сприятиме формуванню пізнавального інтересу.

Найбільше подобається сервісLearningApps, в ньому можна створити різноманітні навчальні ігри: «Знайди пару», «Класифікуй», «Допиши речення», «Встав пропущені слова»,«Скачки», «Перший мільйон» та багато інших.

Готові вправи можна використовувати як вдома, при підготовці до перевірочних робіт, так і на уроці. Учні виконують їх з власних гаджетів (смартфонів, планшетів).

Підсумки

Креативність сучасного вчителя виявляється у прагненні й умінні перетворити навчальну працю на свято особистих досягнень і радісних відкриттів кожного школяра, у здатності йти в ногу з часом, відхилятися від традиційних схем викладання, не боятися опробовувати новітні технології.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

використання технологій ментальних карт, онлайн-дошок, інтерактивних вправ як засіб розвитку мислення учнів та їх інтелектуальних здібностей. Підготувала вчитель біології Шубківської ЗОШРівненського району Рівненської області Яцук Наталія Олександрівна

Номер слайду 2

У сучасному інформаційному суспільстві метою освіти є не передача досвіду, а підготовка людини, здатної самостійно віднаходити потрібну їй інформацію, здобувати знання з метою подальшого їх застосування у житті. Не передати знання, а навчити вчитися

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Інформаціні технології – важлива складова нашого життя

Номер слайду 5

Зв’язок з учнями здійснюю через: Блог. Соціальні мережі (Фейсбук)

Номер слайду 6

Переваги Інтернет-спілкування з учнями

Номер слайду 7

Яку інформацію розміщую

Номер слайду 8

Ментальна карта сервісівhttps://www.mindmeister.com/773897258/2-0

Номер слайду 9

Сервіс для збереження Веб-посилань – Symbaloo (https://www.symbaloo.com/home/mix/13e. P73 DEUL)

Номер слайду 10

Інтерактивні дошки – це зручно. На дошці можна розміщувати текст, зображення, мультимедійні файли, посилання, вправи. Створену дошку можна розмістити в соціальних мережах, зберігати у форматі PDF, вставити у блог.

Номер слайду 11

розміщення навчальної інформації, пошукових завдань

Номер слайду 12

Створення електронного супроводу уроку. Можливість зібрати «в одному місці» необхідні ресурси: тексти, аудіо, відео, ментальні карти, онлайн-ігри, тестування.

Номер слайду 13

спільне виконання навчальних проектів

Номер слайду 14

Карти пам'яті – це ефективно Найкращий спосіб запам’ятовування й пригадування. Опорний конспект. За допомогою карти можна «застенографувати» думки;продемонструвати взаємозв'язки між фактами і подіями.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Створення інтерактивних вправ – це пізнавально, цікаво, зручноІнтерактивні завдання можна використовувати на уроках, вдома. Учні можуть здобути, перевірити й закріпити свої знання в ігровій формі, що сприятиме формуванню пізнавального інтересу.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Підсумки. Креативність сучасного вчителя виявляється у прагненні й умінні перетворити навчальну працю на свято особистих досягнень і радісних відкриттів кожного школяра, у здатності йти в ногу з часом, відхилятися від традиційних схем викладання, не боятися опробовувати новітні технології.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бочкарьова Олена Михайлівна
    Дякую за корисний матеріал!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Муращенко Вікторія Геннадіївна
    Спасибі, дуже актуальний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 січня 2018
Переглядів
5998
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку