Презентація "Випадкові відкриття"

Про матеріал

Цікаві факти з історії хімії допоможуть зацікавити учнів, покажуть, що випадкові відкриття є закономірними, бо є результатом наполегливої праці та щоденних старань. Це допоможе урізноманітнити вивчення теорій, правил, складання рівнянь реакцій

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИПАДКОВІ ВІДКРИТТЯ

Номер слайду 2

Ми звикли вважати, що наука – кропітка та наполеглива праця.  У більшості випадків так і є.  Але є наукові відкриття, які були зроблені випадково. До вашої уваги – кілька «випадкових» винаходів науковців, які свого часу змінили світ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Англійський хімік Роберт Чезбро (22 р.) в 1859 році помітив що багато працівників нафтопромисловості скаржаться на воскову речовину – «парафін», яку накопичувалася в трубах нафтових насосів. Чезбро негайно узяв пробу речовини і почав експеримен-тувати. Виявилося нафтове желе відмінно загоює рани і порізи.  Хімік дав йому назву «вазелін» – (нім. «Wasser» – вода і грец. «Elaion» – масло). 

Номер слайду 5

Спектр застосування вазеліну в той час був широкий – від чищення килима до очищення носа. Автор настільки вірив у чудодійні сили вазеліну, що все життя їв його по ложці на день. Помер він в 96 років.

Номер слайду 6

Ще одне відкриття, здійснене завдяки забудькуватості та низьким нічним температурам. Американець Рой Планкетт експериментував з газами при розробці охолоджуючих речовин. Випадково залишивши на вулиці один із зразків, на ранок виявив, що речовина затверділа і перетворилася на “віск”.

Номер слайду 7

Подальші дослідження привели до того, що в 1945-му компанія, на яку працював Планкетт, запатентувала тефлон .

Номер слайду 8

Компанія почала використовувати цей полімер у виробництві сотень видів продуктів ( від посуду до кабельної ізоляції)На сьогоднішній день винахід приніс його автору і компанії-виробнику мільярди доларів; остання, до речі, займає 3-є місце у світовому рейтингу компаній хімічної індустрії.

Номер слайду 9

Йод було відкрито випадково у Франції на початку 19 століття. Під час Наполеонівських війн Франція шукала заміну попелу дерев, що використовувався як джерело карбонату натрію Na2 CO3, для виробництва поташу, однієї з складових частин пороху.

Номер слайду 10

1811 року, коли одного разу Куртуа використав більш кон-центровану кислоту, він помітив фіолетову пару, що підіймалася з посудини. Пара конденсувалася на стінках посудини у вигляді блискучих фіолетових кристалів.2 I- + H2 SO4 → I2 + SO32- + H2 O 

Номер слайду 11

Куртуа дав новій речовині назву iodine від грецького слова iodes – «фіолетовий». Невдовзі лікарі зрозуміли, що йод необхідний для нормальної роботищитовидної залози, тепер йодом штучнозбагачують кухонну сіль. 

Номер слайду 12

У вільному стані І2 не зустрічається. Основна частина йоду у світі виробляється в Чилі та Японії. У Чилі йод виробляється з йодату кальцію Ca(IO3)2 У Японії йод виробляється з розсолів, що супроводжують газові родовища.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Найчутливішою до нестачі йоду в організмі є нервова система. Тож у разі стабільного йододефіциту в дитини з раннього віку відбувається затримка психічного розвитку, а за класичної форми йододефіциту розвивається кретинізм. Такі діти малі на зріст, з непропор-ційними частинами тіла і різким відставанням у розумовому розвитку.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зоб або патологічне збільшення щитоподбідної залози може виникати внаслідок йододефіциту.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Що треба для винаходу?Багато хто відповість, що для цього потрібні місяці й роки досліджень і дослідів. У класичних випадках саме так і відбувається. Однак історія знає чимало випадків, коли важливі винаходи відбувалися абсолютно випадково.

Номер слайду 21

Дякую всім за увагу! Маю великі сподівання , що наша зустріч була повчальною.

pptx
Додано
30 липня 2018
Переглядів
3497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку