Презентація "Виробництво чавуну, сталі, прокату та кольорових металів в Україні"

Про матеріал
Даний матеріал ознайомить із сировинною базою та основними центрами виробництва чорних та кольорових металів в Україні та розкриває значення чорної металургії в економіці України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виробництво чавуну, сталі, прокату та кольорових металів в Україні. Практична робота №6. Позначення на контурній карті сировинної бази та основних центрів виробництва чорних металів в Україні.

Номер слайду 2

Значення чорної металургії в економіці України. Немає жодного промислового підприємства, яке не використовувало б продукцію чорної металургії;Впливає на розвиток інших галузей господарства, так як виступає важливим споживачем палива, електроенергії та води;Дає поштовх до розвитку галузей, які використовують відходи, що утворюються в процесі виробництва металів;Забезпечує:до 16% загального обсягу реалізованої промислової продукції; п’яту частину товарного експорту; більше 10 млрд дол. експортної виручки;понад 200 тис. робочих місць.

Номер слайду 3

Проблеми галузіНизький рівень екологічності виробництва – близько третини викидів шкідливих речовин в атмосферу загалом по економіці припадає на металургію;Від’ємна або зовсім невисока рентабельність операційної діяльності металургійних підприємств; Низькі темпи зростання прямих іноземних інвестицій; Слабка інноваційна активність. Це підштовхує металургійну промисловість до рішучих змін і гостро ставить перед нею завдання підвищення ефективності виробництва.

Номер слайду 4

Стан і тенденції розвитку металургії в УкраїніПостійне зниження обсягів виробництва металопродукції. Випробуванням для галузі стали військові дії в Донецькій і Луганській областях, починаючи з 2014 р. За обсягами експорту металопродукції у 2018 р. Україна посідала 9 місце в світі. Це робить металургію вразливою з боку коливань світової економіки.

Номер слайду 5

«Чотири кити» розвитку вітчизняної металургійної промисловостіПріоритетний розвиток внутрішнього ринку металопродукції, що забезпечить стабільніший збут виробленої продукції і зменшить залежність від коливань світової ціни;Впровадження інноваційних розробок, що сприятиме зниженню собівартості продукції за рахунок зменшення ресурсо- та енергоємності на всіх етапах виробництва, підвищенню екологічності виробничого процесу, удосконаленню асортименту металопродукції, яка випускається; Підготовка фахівців нового покоління, що відрізнятимуться вищим рівнем цифрової культури, будуть здатні до глибокого поєднання і всебічного застосування сучасних технологій у реальному виробництві і будуть готові до безперервного навчання; Державно-приватне партнерство (державна підтримка науково-технологічних та соціально-економічних змін у процесі становлення металургії майбутнього).

Номер слайду 6

 Сировинна база для розвитку чорної металургіїДля розвитку чорної металургії в Україні є всі необхідні умови: величезна, компактно розміще­на сировинна база; густа транспортна мережа, яка дає змогу перевозити в межах країни сировину, якої не вистачає у даному районі; кваліфіковані трудові ресурси; наявність внутрішнього споживача металу – мета­ломісткого машинобудування та будівництва. Україна повністю забезпечує себе власною залізною і марганцевою ру­дами, коксом, іншими допоміжними матеріалами. Підприємства, які ви­робляють чавун, сталь та прокат, зосереджені у трьох частинах країни: Придніпров’ї, Приазов’ї та на Донбасі. В їх межах склалися окремі центри розвитку чорної металургії.

Номер слайду 7

Центри чорної металургіїПродукція чорної металургії України

Номер слайду 8

Придніпров’я. Виробляють близько 75% чавуну та сталі України;Орієнтовані на власні запаси сировини: залізних та марганцевих руд. Сформувалися такі великі центри чорної металургії: Дніпро, Новомосковськ, Кам’янське (до 2016 р. – Дніпродзержинськ), Запоріжжя, Кривий Ріг та Нікополь. Металургійні підприємства Придніпров’я є власністю різних компаній. Після приватизації металургійний комбінат м. Кри­вого Рогу належить найбільшій металургійній компанії світу Arcelor. Mittal, що зареєстрована у Люксембурзі. Дніпровський металургійний комбінат належить міжнародній компанії «Євраз Груп» зі штаб-квартирою у Москві. Приватній компанії «Інтер­ пайп» належать відкритий у 2012 р. у м. Дніпрі сучасний електросталеплавильний завод та Новомосков­ський трубний завод.

Номер слайду 9

Приазов’я Діють потужні металургійні підприємства Маріуполя, які дають близько 20% продукції чорної металургії країни.  «Азовсталь» – найбільший металургійний комбінат України. Приазов­ський район сформувався на перети­ні транспортних шляхів сполучення, якими завозиться необхідна для пере­робки сировина: залізні та марганцеві руди – з Придніпров’я, коксівне вугіл­ля та флюсові вапняки – з Донбасу. Ме­талургійні підприємства Маріуполя є приватною власністю найбільшої гірни­чо-металургійної холдингової компанії «Метінвест». Окрім України її металургійні підприємства працюють в Іта­лії, Великій Британії та Болгарії.

Номер слайду 10

Донбас Виникли такі центри чорної металургії: Донецьк, Макіївка, Єнакієве, Алчевськ, Луганськ, Краматорськ, Кадіївка (до 2016 р. – Ста­ханов), Харцизьк. У минулому цей район давав третину продукції чорної металургії України. Серед них на підконтрольній Україні території зали­шився лише Краматорський металургійний завод Тому нині на Донецький металургійний район припадає лише близько 5% виробництва чавуну і сталі країни. 

Номер слайду 11

Переробна металургія Займається виплавлянням вторинних металів з металобрухту.Її центри зорієнтовані на основного споживача металу – ма­шинобудування. Така металургія представлена у великих центрах машино­будування: Києві, Львові, Запоріжжі, Харкові, Дніпрі.

Номер слайду 12

Місце кольорової металургії в господарстві України. Слабкий розвиток виробни­цтва кольорових металів.не­значні поклади руд кольорових металів; незначний вміст металів у гірських породах; одночасний вміст у рудах кількох металів, що ускладнює їх вилучення. Представлена титановою, алюмінієвою, феронікелевою, цинковою, мідною та ртут­ною промисловістю. Через економічну кризу частина підприємств скоротила обсяги та асортимент товарів. Представлена в Україні окремими центрами.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ПОЗНАЧЕННЯ НА КОНТУРНІЙ КАРТІ СИРОВИННОЇ БАЗИ ТА ОСНОВНИХ ЦЕНТРІВ ВИРОБНИЦТВА ЧОРНИХ МЕТАЛІВ В УКРАЇНІ.

Номер слайду 15

СИРОВИННа БАЗа ТА ОСНОВНі ЦЕНТРІи ВИРОБНИЦТВА ЧОРНИХ та кольорових МЕТАЛІВ В УКРАЇНІ

Номер слайду 16

Використані джерелаhttps://rating.zone/ekonomichnyj-ohliad-metalurhijnoi-haluzi-ukrainy/ | РЕЙТИНГ. Бізнес в офіційних цифрахhttps://geografiamozil2.jimdofree.com/головна/металургійний-комплекс-україни/https://ua-books.com.ua/prezentaciyi/5434-metalurgijne-vyrobnyctvo-v-ukrayini-ta-jogo-rozvytok-13115https://subject.com.ua/textbook/geography/9klas_10/29.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горовий Іван
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
11816
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку