Презентація "Вирощування вигоночних лілій"

Про матеріал
Презентація з трудового навчання для 7-9 класів "Вирощування вигоночних лілій" до тем "Технологія вирощування рослин" або "Ландшафтний дизайн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вигонка лілій»

Номер слайду 2

Лілії Садівники Німеччини люблять переповідати народне повір'я, згідно з яким, в кожному бутоні лілії живе крихітний ельф... Чом би й ні? Якщо ельфи існують, то кращого будинку для цих симпатичних казкових істот просто не знайти: витончені чашечки найрізноманітніших відтінків (не буває тільки синіх лілій... поки що!), сильне стійке стебло зі сходинками листочків, смачний солодкий аромат. Кажуть, ельф народжується разом з квіткою лілії і разом з нею помирає Лілії – багаторічні цибулинні рослини, що належать до сімейства лілейних. Їх природне місце існування — гірські або лісові райони, але вони здатні адаптуватися практично до будь-якого типу ґрунту завдяки легкості розмноження та вкорінення. Лілії досягають у середньому 60 або 70 сантиметрів заввишки.

Номер слайду 3

Пагін, що росте з цибулини, зазвичай одиничний і прямо стоячий Лист м'ясистий, лінійної або ланцетної форми. Квіти є найкрасивішою частиною рослини. Культура цінується саме за ароматні великі та барвисті суцвіття. Форма квіток може бути трубчастою, чалмоподібною, дзвоновою або келихоподібною. Квіти мають оцвітину, диференційовану на чашечку і віночок. Складаються з трьох чашолистків довжиною до 12 см (вони вигнуті та спрямовані назовні) та трьох пелюсток (які стоять вертикально в центрі). Що стосується кольорів, вони варіюються від чистого білого до темного гранатового, що переходить через усі відтінки рожевого, жовтого та помаранчевого. Цвіте рослина в основному влітку, але якщо його помістити в район із постійним кліматом, то цвітіння можливе кілька разів протягом року.

Номер слайду 4

Культивування в саду Після купівлі якісних цибулин без пошкоджень важливо вибрати правильне місце у саду для посадки. Насамперед, це має бути сонячна та тепла ділянка. Бажано, щоб її було захищено від сильних поривів вітру. Ґрунт, у якому ці багаторічники почуваються найкраще, — родючий і перегнійний, з кислим рН близько 5,5. Ця культура любить водопроникний ґрунт. У місці майбутньої посадки не має стояти вода. Глибина висаджування повинна бути близько 10-15 см, залежно від розміру цибулин (посадковий матеріал більшого розміру розміщуйте глибше). Дистанція між кожним екземпляром має бути приблизно 15–20 см.

Номер слайду 5

Правила посадки лілій Цибулини садять на глибину близько 15 сантиметрів на добре зораних ґрунтах і з використанням спеціального добрива для цибулин у разі не дуже родючих ґрунтів. Після посадки злегка полийте та позначте місце паличками. Лілії можна вирощувати в горщиках для прикраси балконів та терас. Викладіть на дні горщика хороший дренаж з 5-7 см керамзиту, заповніть горщик, змішавши третину садової землі, третину посадкового ґрунту, а третина, що залишилася, повинна складатися з крупнозернистого піску. Помістіть горщики на сонці або в півтінь і тримайте ґрунт злегка вологим протягом усього періоду вирощування. Найкращий час для посадки Посадковий матеріал висаджують з вересня по квітень чи травень. Терміни залежить від конкретного виду. Лілії, здатні зимувати у відкритому ґрунті, висаджують на рубежі вересня та жовтня. Інші сорти висаджують навесні.

Номер слайду 6

Весняна висадка Лілії пізнього весняного та літнього цвітіння висаджують із квітня по травень. Посадки відразу ж потрібно зволожити теплою водою. У такому разі вони швидше приживуться і впадуть у зріст. За місяць до висадки в сад можна посадити цибулини у горщики. Тоді, після пересадки молодих рослин у відкритий ґрунт навесні, цвітіння почнеться на кілька тижнів раніше. Посадка восени Ви також можете садити лілії восени – у вересні – до середини жовтня. Пізніша дата посадки призначена для ранніх лілій. Пам'ятайте, що до зими рослини повинні встигнути вкоренитися. Висадка проводиться на глибину більше на 1,5-2 см, ніж при посадці навесні. Категорично не рекомендується поливати посадки. Не можна допустити, щоб цибулини пустилися на зріст і дали молоді паростки.

Номер слайду 7

Особливості догляду за ліліями Після посадки лілії вимагають наступного догляду: Тримайте землю злегка вологою, регулярно поливаючи невеликою кількістю води протягом усього періоду росту та цвітіння. Використовуйте прозорі опори, щоб утримувати стебла, які іноді можуть згинатися під вагою квітів. Видаляйте зів'ялі квітки, щоб уникнути утворення насіння, яке надмірно впливає на цибулину. При цьому зберігайте максимум листя, щоб цибулина поповнювала свої запаси і могла добре цвісти наступного року. Підгодовуйте рослини спеціальним добривом для цибулин під час цвітіння. Важливо використовувати багатокомпонентне добриво. Восени все, що вам потрібно зробити, це обрізати повністю зів'яле листя, яке знаходиться на рівні землі.

Номер слайду 8

Вигонка лілій Цибулини викопують восени, коли відми­рають листки, з грудкою землі для збереження кореневої системи. Обмивають у 0,3 %-му розчині марганцевокислого калію. Для вигонки найбільш придатні щільні З—4-річні цибулини. Вигонку роблять як на грядках, так і в горщиках діаметром 20—25 см. Земельна суміш складається із дернової, листяної зем­лі та піску (3:2:1).

Номер слайду 9

Вигонка лілій У грудні - січні горщики ставлять у світлі теплиці з температурою 13-16°С. Цибулини вкорінюються протягом трьох тижнів. Потім починає відростати надземна частина. Коли паростки досягнуть 8— 10 см, температуру підвищують до 16— 18 °С, а в час розкриття пуп'янків для продовження цвітіння — знижують до 7— 10 °С.

Номер слайду 10

Вигонка лілій Догляд полягає у підсипанні землі в горщики за потребою і підживленні повним мінеральним добривом через 10—12 днів. Зацвітають лілії через 2,5—3 місяці з часу висадження і цвітуть 20—30 днів.

Номер слайду 11

ppt
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
422
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку