Презентація "Вишивка стрічками "

Про матеріал
Вишивка стрічками дуже цікава техніка .Вивчивши різні види швів, без зусиль можно їх повторити і створити своїми руками незвичайно гарні речі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка стрічками Презентація вчителя мистецтва ,трудового навчання та технологійвищої категорії Херсонскої спеціализированої школи І –ІІІ ступенеів № 54 з поглибленим вивченням іспанської та інших іноземних мов Херсонської міської ради Моісєєвої Ірини Борисівни

Номер слайду 2

Історія вишивання стрічками Із давніх-давен вузькі смужки тканини використовувалися вповсякденному житті й господарській діяльності. У давнину жінки Греції вплітали в волосся смужки тканини, щоб «оживити» свій образ. Крім того, кольоровими стрічками прикрашали одяг, але при цьому кожному соціальному класу відповідав свій колір і матеріал. В Італії у середні віки стрічками прикрашали спинки стільців і балдахіни, а також підв'язували важкі штори. І тільки у XIV ст. почалось побутове використання стрічок. На початку XVIII ст. попит на стрічку зріс і розпочався період швидкого поширення розкішних і красивих стрічок. Настала епоха рококо і стилем французького двору стала легковажність. Король Людовик XV полюбляв вишивати і часто дарував придворним пані милі дрібнички, виготовлені їм самим. Сукні стали об’ємними і просторими, прикрашені стрічками. До моди увійшли сукні, “що летять”, з незастроченими складками (защипами) на грудях і багаточисельними стрічками.

Номер слайду 3

Саме у ті часи у Франції з’явилася вишивка стрічками..  Спочатку знатні пані стали прикрашати свої сукні, оформляючи корсажі дрібними трояндочками  “аля рококо”, листям і безліччю розкиданих кольорів з перлинами і кришталиками. В ательє, що носили високе звання “Постачальники королівського двору” за допомогою простої голки і стрічок створювалися справжні шедеври.

Номер слайду 4

Вишивання шовковими стрічками не втратило своєї популярності і сьогодні,адже це надзвичайно цікаво, не вимагає складних пристроїв і великих попередніх витрат. До того ж тут застосовуються прості і всім добре відомі прийоми вишивання. Особливість цієї техніки вишивки в тому, що вона додає  малюнку об’ємність.  Вивчивши різні види швів, без зусиль можно їх повторити і створити своїми руками незвичайно гарні речі. Окрім цього з’являється можливість додати готовим виробам неповторну індивідуальну подобу, прикрасивши сукню або капелюшок. Крім того, можна навчитися робити красиві скатертини і серветки, мішечки для флакончиків з парфюмами, коробочки для коштовностей і безліч інших милих дрібничок, об’єднати в єдиний ансамбль декілька предметів гардеробу. Універсальність цього виду вишивки в тому, що вона дозволяє оформити і дитячий полотняний рюкзак і дамську вечірню сумочку.

Номер слайду 5

Вироби з вишивкою стрічками

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Інструменти і матеріали для вишивки стрічками 1. Атласна стрічка 2. Нитки під  колір стрічки3. Ножиці 4. П’яльці5. Лінійка6. Тканина під колір стрічки7. Тканина для основи картини 8. Шпильки.

Номер слайду 8

Тканини-Бавовняні: рогожка, батист, плис, муслін, сатин.-Будь-які лляні.-Шовкові: шифон, чесуча, шовкова тюль.-Шерстяні тканини: креп, твид, джерсі.-Головне, щоб тканина була досить міцною, щоб стібки надійно трималися, та еластичною, щоб крізь неї вільно проходила нитка.-Важливим критерієм при виборі тканини є її гармонійне поєднання із колористикою композиції.

Номер слайду 9

Види стрічок:-Вуалева стрічка може бути гладенькою чи зі вставкою з атласу по центру. З неї вручну роблять троянди, які нашиваються на виріб, або ж в окремих випадках її використовують як основу.-Атласні стрічки бувають гладенькими і призбореними і як найширше використовуються як гнучка основа.-Мережані стрічки, прикрашені намистинками, чи призібрані застосовують як для вишивання, так і для декорування виробів.-Перед початком вишивання перевірити тканину та стрічки на линючість.-Для роботи використовувати стрічку завдовжки не більше 30—40 см, щоб вона не обсипалася.- Якщо стрічка закінчилася, її можна доточити.

Номер слайду 10

Основні шви для вишивки стрічками Прямий шов - просто стежки в різних напрямках. Використовуючи тільки цей шов, ви вже можете вишити квітку - астру або хризантему, наприклад. Петля з прікріпкой або "лінива маргаритка» - по суті це стебельчатий шов, відомий багатьом. Використовується для пелюсток квітів.

Номер слайду 11

Шов «вперед голка». Використовують як контур або для вишивки стебел. Виведіть голку на лице і зробіть короткий стібок. Такий самий зробіть зі споду, вивівши голку на лицьовий бік на відстані довжини першого стібка, зробіть наступний стібок точно такої довжини, як і перший. Якщо виконавши шов, повернутися назад і заповнити усі проміжки – вийде суцільна лінія. Шов «петельки». Витягніть голку на лице, застроміть у точку звідки вона вийшла і витягніть на спід, лишивши з лицьового боку петельку. Щоб надати їй округлості просуньте в неї олівець і підтягніть стрічку.

Номер слайду 12

Шов «півпетельки» Ним обшивають краї. Шов можна шити як вертикально, так і горизонтально. Протягніть голку зі стрічкою на лице наліво вгору, зробіть петельку, притримуючи її великим пальцем лівої руки. Виколіть голку правіше напроти проколу. Виведіть голку зі споду в центрі готової півпетельки. Закріпіть півпетельку прикріпкою, перекинувши стрічку через утворену петельку.

Номер слайду 13

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
10 січня
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку