Презентація. "Вишивка. Види швів"

Про матеріал
Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"Презентація. "Вишивка. Види швів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка. Види швів

Номер слайду 2

Вишивка - широко поширений вид декоративно-прикладного мистецтва, в якому узор та зображення виконуються вручну (голкою, інколи гачком) або за допомогою вишивальної машини на різних тканинах, шкірі, повсті та інших матеріалах лляними, бавовняними, вовняними, шовковими (частіше кольоровими) нитками, а також волосом, бісером, перлами, коштовним камінням, блискітками, монетами і т. п.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Для шитих аплікацій (різновид вишивки, часто з рельєфним швом) використовуються тканини, хутро, повсть, шкіра. Вишивка застосовується для оздоблення одягу, предметів побуту, для створення самостійних декоративних панно.

Номер слайду 5

Головні виразні засоби вишивки як виду мистецтва:виявлення естетичних властивостей матеріалу (переливчастий блиск шовку, рівне мерехтіння льону, сяйво золота, блискіток, каменів, пухнастість і матовість вовни і т. д.);використання властивості ліній і колірних плям узору вишивки додатково впливати ритмічно чіткої або примхливо-вільною грою швів;ефекти, які добувають із поєднання візерунка і зображення з фоном (тканиною або іншою основою), близьким або контрастним вишивці за фактурою і кольором.

Номер слайду 6

Історія виникнення. Пристрасть до прикрашання себе і свого одягу з метою виділитися чимось з навколишнього середовища властива людській природі, навіть у первісному, напівдике її стані; так, наприклад, американські індійці прикрашають ковдри різними вишивками; лапландці на своєму одязі з оленячої шкіри вишивають найрізноманітніші візерунки. Вишивання відомо було в далекій давнині, і, як багатьох інших галузей мистецтва і науки, колискою його був Схід. В Азії це мистецтво широко процвітало вже набагато раніше того, чим воно стало відомо грекам і римлянам, хоча греки і приписують винахід вишивання Мінерві, Афіні Палладі.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Способи вишивання:машинна вишивкаручна вишивка

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Естонська національна (мухуська) вишивка на кулі діаметром 1,5 м

Номер слайду 11

Види декоративних швів. Шов «Голка вперед»Шов «Голка назад»Стебельчатий шов. Тамбурний шов. Шов «Черв’ячок»Шов «Хрестик»Шов «Козлик»Французький вузол. Петельковий шов

Номер слайду 12

Шов «Голка вперед»Цей шов являє собою ряд стібків і пропусків однієї довжини. Його зручно вишивати по канві за рахунком клітин. Наприклад, одна клітина на голку і одна під. Змінюючи розміри і положення стібків цього шва, можна створити велику різноманітність вишивки для оздоблення серветок, рушників і одягу. Стежки можна розташовувати в два і більше рядів - все залежить від малюнка. Один з варіантів шва «голка вперед" - шов "Просо".

Номер слайду 13

Шов «Голка назад»Шов «голка назад» - безперервний ряд стібків. Закріплюємо нитку, робимо справа наліво перший стібок і пропуск однієї довжини, наприклад, що дорівнює одній клітці на канві. Для виконання другого стібка нитку укладаємо зліва направо. Голку вводимо в ту ж точку, де кінчається перший стібок, а виводимо на лицьову сторону на 1 клітинку лівіше другого стібка. Таким чином виворітний стібок буде в два рази довше лицьового. Стежки шва повинні бути однієї довжини.

Номер слайду 14

Стебельчатий шов. Шов утворює суцільний ряд косих стібків, щільно прилягають одна до одної. Зробивши на тканини перший стібок від себе, голку з ниткою виводимо на середину лівого боку стібка, укладаємо до себе і притискаємо до тканини. Виконуючи другий стібок, робимо прокол в тканини вище першого стібка, а виводимо голку в середині другого стібка з лівого боку. Шов виконуємо рухом голки до себе. Кожен новий стібок при цьому виходить наполовину попереднього. При виконанні стебельчатого шва робоча нитка повинна бути завжди з одного боку - справа або зліва. Змінювати напрямок нитки не можна, так як при цьому порушується структура шва. Всі стежки повинні бути однієї величини.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тамбурний шов. Тамбурний шов - безперервний ряд петель, що виходять одна з іншої. Шов виконуємо справа наліво. Спочатку закріплюємо нитку, виводимо її на лицьову сторону, закидаємо петлею, робимо невеликий стібок довжиною 3-4 мм і виймаємо голку. Нитка затягується петлею. Знову закидаємо нитку петлею, вколюємо голку в точку, звідки виводимо в попередньому стежці. Цей шов можна виконувати у вигляді зигзагоподібної смуги. Тоді петельки по лицьовій стороні будуть розташовуватися по черзі, то вліво, то вправо від середньої лінії шва.

Номер слайду 17

Шов «Черв’ячок»Виконують справа наліво в два кольори ниток. Одним кольором вишивають зигзагоподібну лінію. Для цього по діагоналі справа наліво петлею закріплюють робочу нитку, отримують перший стібок. Вколюють голку зверху в перший стібок і виводять в нижній лівий кут наступного квадратика. Далі повторюємо перший стібок і так до кінця ряду. Виконавши потрібну довжину, зліва направо вишиваємо пропущений стібок. Закріплюємо нитку контрастного кольору петлею з виворітного боку і обвиваємо стежки.

Номер слайду 18

Шов «Хрестик»Шов «хрестик» являє собою два перехрещених стібка. При його виконанні треба стежити за тим, що б верхній стежок був направлений в одну сторону. Закріпивши нитку, складену вдвічі, виводимо її на лицьову сторону і робимо стежок з лівого нижнього кута в верхній правий (рис.1). Виконуємо необхідну кількість стібків напівхрестиком. Потім закриваємо напівхрестиком стібком з лівого верхнього в правий нижній кут. З вивороту виходять горизонтальні смужки.

Номер слайду 19

Шов «Козлик»Стежки маємо зліва направо, роблячи проколи в тканини поперемінно по одному і іншому краю смуги. Відстань між проколами повинне бути однакове. В середині смуги стібки перехрещуються. Кожен новий стібок лягає поверх попереднього. Цим швом вишивають дрібні листочки, серцевини квітів. Рівні смужки шва використовують як доповнення до великих, складних вишивок, а також для маскування швів при з'єднанні шматків тканини.

Номер слайду 20

Французький вузол. Шов "Французький вузлик" використовується як декоративний елемент, у випадках коли крестик такого кольору - сильно великий. А французький вузлик - в самий раз.

Номер слайду 21

Петельковий шов. Петельковий шов відноситься до крайових швах. Він може бути використаний в обробці, як вишивки, так і в'язаних виробів. Ось основні види петелькового шва, які допоможуть вам в оформленні робіт. Перш ніж приступити до виконання петелькового шва, акуратно підвертаємо і приметуємо край швом «голкою вперед». Робочу нитку закріплюємо в середині підгину і виводимо її на лицьову сторону під підгибкой. Потім голку направляємо вгору і справа наліво заводимо під робочу нитку, отримуємо першу петлю. Так само виконуємо наступні стібки, маємо їх на однаковій відстані один від одного.

Номер слайду 22

pptx
Додано
1 липня 2022
Переглядів
2643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку