З ІСТОРІЇ… З ІСТОРІЇ ... Вітаміни - це органічні речовини, що надходять в організми людини і тварин з їжею або синтезовані ними , необхідні для нормального обміну речовин. Вітаміни відкриті Н. І. Луніним в 1880 році. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік тому він же придумав і назву - від латинського " віта" - "життя". Зараз відомо близько 50 видів вітамінів. В організмі вони , як правило , не відкладаються , а їх надлишки виводяться органами виділення. Найбільша кількість вітамінів міститься в рослинних продуктах , але деякі містяться тільки в тваринних продуктах . При нестачі вітамінів в їжі в організмі розвиваються захворювання - гипоавитаминозов .
ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При нестачі-захворювання Бері-бері (поразка нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помелу, м'ясі птиці, зелені.
ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь у кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. При нестачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору Міститься: в м'ясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових і бобових культурах.
Гіпервітаміноз виникає при надмірному споживанні вітамінів. Виявляється у вигляді інтоксикації (отруєння) організму. Більш токсичною дією володіють надмірні дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом - бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки та вітаміни.
Природні вітаміни - біологічний комплекс, він має особливу структуру і природно пов'язаний з іншими речовинами. Але навіть влітку і восени вітаміни, що містяться у свіжих продуктах, не можуть забезпечити потреби організму. Штучний вітамін - це кристал, який стає активним тільки в тому випадку, якщо придбає просторову структуру природного вітаміну. Як правило лише невелика частина приймає структуру природного вітаміну. «Залишок» осідає на стінках судин, що веде до їх пошкодження. Прийом вітамінів повинен вестися з урахуванням статі, віку, загального стану організму, роботи, режиму харчування, після консультації лікаря
МІФ 1 . Гіповітаміноз - сезонна проблема . Вітаміни треба приймати тільки навесні. МІФ 2 . Замість того , щоб ковтати таблетки , можна просто побільше пити соків із свіжих овочів і фруктів. МІФ 3 . Якщо постійно приймати вітаміни , можна заробити гіпервітаміноз . МІФ 4 . Деякі вітаміни вступають в суперечність один з одним , Тому не має сенсу пити комплексні вітамінні препарати - все одно в підсумку ефекту не буде. МІФ 5 . Вітаміни з розчинних шипучих таблеток засвоюються краще , ніж зі звичайних . МІФ 6 . Синтезовані , « хімічні » вітаміни менш корисні , ніж натуральні . Якщо вже пити , то так звані нутрицевтики - вітаміни нового покоління , отримані з натуральних овочів і фруктів.
Жиророзчинні вітаміни Продукти А, мг/100г Е, мг/100г D, мг/100г Говяжа печінка 3,83 1,28 - Маргарин вершковий 0,42 20 - Масло вершкове 0,50 - - Яйце куряче 0,35 - - Олія соєва - 114 - Олія кукурудзяна - 93,0 - Олія соняшникова - 67 - Соя - 17,3 - Обліпиха - 10,3 - Горох - 9,1 - Вершки 20% 0,06 0,52 0,12 Ікра чорна 0,18 8,0