Презентація "Вітаміни - як компоненти їжі."

Про матеріал
Познайомити учнів з поняттям « вітаміни » , визначити зміст їх у продуктах харчування і роллю для життя людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Низкомолекулярні органічні сполуки ,необхідні для здійснення важливих процесів, що протікають в живих організмах

Номер слайду 3

З ІСТОРІЇ… З ІСТОРІЇ ... Вітаміни - це органічні речовини, що надходять в організми людини і тварин з їжею або синтезовані ними , необхідні для нормального обміну речовин. Вітаміни відкриті Н. І. Луніним в 1880 році. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік тому він же придумав і назву - від латинського " віта" - "життя". Зараз відомо близько 50 видів вітамінів. В організмі вони , як правило , не відкладаються , а їх надлишки виводяться органами виділення. Найбільша кількість вітамінів міститься в рослинних продуктах , але деякі містяться тільки в тваринних продуктах . При нестачі вітамінів в їжі в організмі розвиваються захворювання - гипоавитаминозов .

Номер слайду 4

ВОДОРОЗЧИННІ (В1, В2, В6, РР, С, В5, В9, В12) ЖИРО ( А, Д, Е, К ) КЛАСИФІКАЦІЯ

Номер слайду 5

ВІТАМІН A Необхідний для нормального росту і розвитку епітеліальної тканини. Входить до зорового пігменту родопсину. При нестачі - захворювання Куряча сліпота. Міститься: в молоці, рибі, яйцях, маслі, моркві, петрушці, абрикосах.

Номер слайду 6

ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активізує роботу мозку. При нестачі-захворювання Бері-бері (поразка нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах,   хлібі грубого помелу, м'ясі птиці, зелені.

Номер слайду 7

ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь у кровотворенні, знижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. При нестачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору Міститься: в м'ясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових і бобових культурах.

Номер слайду 8

ВІТАМІН B5 Регулює роботу надниркових залоз, засвоєння вітамінів,   синтез антитіл, жировий обмін Міститься: в горосі,   дріжджах, фундуку, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі

Номер слайду 9

ВІТАМІН B6 Участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, знижує рівень холестерину. При нестачі - анемія, дерматит, судоми, розлад травлення Міститься: сої, бананах, в морепродуктах, картоплі,   моркви, бобових

Номер слайду 10

ВІТАМІН B12 Посилює імунітет,   бере участь у кровотворенні, нормалізує кров'яний тиск. При нестачі- злоякісна анемія і дегенеративні зміни нервової тканини Міститься: в сої, субпродуктах, сирі, устрицях,   дріжджах, яйцях

Номер слайду 11

ВІТАМІН C Допомагає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При нестачі - цинга (набухають і кровоточать ясна, випадають зуби. Слабкість, млявість, стомлюваність, запаморочення). Міститься: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркви

Номер слайду 12

ВІТАМІН D Відповідає за обмін фосфору і кальцію, правильний ріст кісток. При нестачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, дратівливість) Виробляється в шкірі під дією УФО, ним багаті: яєчний жовток, вершкове масло, риб'ячий жир, ікра

Номер слайду 13

ВІТАМІН E допомагає організму стимулює оновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає   за репродуктивне здоров'я Міститься: в молоці зародках пшениці, рослинному маслі, листі салату,   м'ясі, печінці, маслі

Номер слайду 14

Види вітамінної недостатності АВіТАМіНОЗ ГіПОВіТАМіНОЗ Відсутність в організмі будь-якого вітаміну Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері Часткова недостатність вітаміну Швидка втомлюваність, знижена працездатність, підвищена подразливість, зниження опірності до інфекцій

Номер слайду 15

Гіпервітаміноз виникає при надмірному споживанні вітамінів. Виявляється у вигляді інтоксикації (отруєння) організму. Більш токсичною дією володіють надмірні дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом - бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки та вітаміни.

Номер слайду 16

ВОЛОСЮ НЕОБХІДНІ: А, В2, В6 ОЧАМ НЕОБХІДНІ: А и В ЗУБАМ НЕОБХІДНІ: Е и D НІГТЯМ НЕОБХІДНІ: А, D, С НА ШКІРУ ТА ВЕСЬ ОРГАНІЗМ ВПЛИВАЮТЬ: А, В, В12, Е

Номер слайду 17

Природні вітаміни - біологічний комплекс, він має особливу структуру і природно пов'язаний з іншими речовинами. Але навіть влітку і восени вітаміни, що містяться у свіжих продуктах, не можуть забезпечити потреби організму. Штучний вітамін - це кристал, який стає активним тільки в тому випадку, якщо придбає просторову структуру природного вітаміну. Як правило лише невелика частина приймає структуру природного вітаміну. «Залишок» осідає на стінках судин, що веде до їх пошкодження. Прийом вітамінів повинен вестися з урахуванням статі, віку, загального стану організму, роботи, режиму харчування, після консультації лікаря

Номер слайду 18

МІФ 1 . Гіповітаміноз - сезонна проблема . Вітаміни треба приймати тільки навесні. МІФ 2 . Замість того , щоб ковтати таблетки , можна просто побільше пити соків із свіжих овочів і фруктів. МІФ 3 . Якщо постійно приймати вітаміни , можна заробити гіпервітаміноз . МІФ 4 . Деякі вітаміни вступають в суперечність один з одним , Тому не має сенсу пити комплексні вітамінні препарати - все одно в підсумку ефекту не буде. МІФ 5 . Вітаміни з розчинних шипучих таблеток засвоюються краще , ніж зі звичайних . МІФ 6 . Синтезовані , « хімічні » вітаміни менш корисні , ніж натуральні . Якщо вже пити , то так звані нутрицевтики - вітаміни нового покоління , отримані з натуральних овочів і фруктів.

Номер слайду 19

Жиророзчинні вітаміни Продукти А, мг/100г Е, мг/100г D, мг/100г Говяжа печінка 3,83 1,28 - Маргарин вершковий 0,42 20 - Масло вершкове 0,50 - - Яйце куряче 0,35 - - Олія соєва - 114 - Олія кукурудзяна - 93,0 - Олія соняшникова - 67 - Соя - 17,3 - Обліпиха - 10,3 - Горох - 9,1 - Вершки 20% 0,06 0,52 0,12 Ікра чорна 0,18 8,0

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
25 березня 2019
Переглядів
2292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку