Презентація "Вітаміни та їх роль в житті людини."

Про матеріал
Подана інформація про класифікацію, будову, властивості та роль вітамінів в житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни і їх роль в житті людейr

Номер слайду 2

Вітаміни - низькомолекулярні органічні речовини, що потрапляють в організм з продуктами харчування. Вітаміни зазвичай входять до складу ферментів і впливають на багаточисельні змінні процеси: Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я,умов життя, характеру його діяльності, пори року, вміст в їжі основних компонентів живлення Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок вітамінов- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).

Номер слайду 3

Вітамін С Вітамін С - аскорбінова кислота- бере участь в окислювально - відновних реакціях, підвищує опірність організму екстремальною дією. CCCCCCH2 OHOHOHOHHOOCCCCCCH2 OHOHHOOOO+_2 H2 HМіститься в : Вишні, бананах, винограді, яблуках, і так далі

Номер слайду 4

Вітамін B1 Вітамін B1 - тіамін - необхідний для нормальної діяльності центральною і переферической нервової системи. Регулювальник жирового і вуглеводневого обміну. Міститься в : хлібі, горохові, вівсі і так далі

Номер слайду 5

Вітамін В2 Вітамін В - рибофламін - бере участь в окислювально - відновних процесах. Міститься в : сирі, молоці, яйцях, батоні, печінці, капусті брокколі і так далі

Номер слайду 6

Вітамін PPВітамін PP - Ніацин - бере участь в окислювально - відновних реакціях в клітинах. Міститься в : Зелених овочах, горіхах, крупах з цілісного зерна, дріжджах і так далі

Номер слайду 7

Вітамін АВітамін А - ретинол -входит до складу зорового пурпуру, підсилює гостроту зору при слабкому освітленні, укріплює епітеліальні тканини, необхідний для нормального зростання . Міститься в : морква, цитрусових і так далі

Номер слайду 8

Історія відкриття вітамінів. У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому?На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя". ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ?Відсутність якого-небудь з вітамінів в їжі веде до недостатнього формуванняв організмі певних життєво важливих ферментів і, як наслідок, до специфічного порушення обміну речовин.

Номер слайду 9

Вітаміни і вітаміноподібні речовини. Водорозчинні вітаміни(В1,В2, В3, В5, В6,В12, С, Н, Р )Жиророзчинні вітаміни(К, Е, Д, А)Вітаміноподібні речовини. Вітаміни і вітаміноподібні речовини

Номер слайду 10

Вітамін. Продукти рослинного походження. Продукти тваринного походження. АМорква, цитрусовіВершкове масло, сир, яйця, печінка, риб'ячий жир. Бета-Каротин. Морква, петрушка, шпинат, весняна зелень, диня, помідори, спаржа, капуста, брокколі, абрикоси. DМолоко, яйця, риб'ячий жир, печінка тріски, жирні сорти риби. ЕКукурудзяне, соняшникове, оливкове масла, горох, обліпиха. КЗелені листяні овочі, шпинат, брюссельська, белокачанная і цвітна капуста, крупи з цілісного зерна. В1 Сухі пивні дріжджі, свинина, проростки пшениці, овес, горіхи (фундук)В2 Дріжджовий екстракт, проростки пшениці, відрубай пшениці, соєві боби, капуста брокколіПечінка, яєчний жовток, сир. РРЗелені овочі, горіхи, крупи з цілісного зерна, дріжджіМ'ясо, у тому числі куряче, печінка, риба, молоко, сир. В5 Дріжджі, боби, гриби, рис. Печінка, м'ясні субпродукти. В6 Проростки і висівки пшениці, зелені листяні овочіМ'ясо, печінка, риба, молоко, яйця. В9 Горіхи, зелені листяні овочі, боби, проростки пшениці, банани, апельсини. Яйця, м'ясні субпродукти. В12 Дріжджі, морські водоростіПечінка, нирки, ікра, яйця, сир, молоко, сир, м'ясо, риба. НЯєчний жовток, печінка, нирки

Номер слайду 11

Сучасна класифікація вітамінів. Вітамін В1тіамінантиневритический вітамін, аневрин, бері-бері вітамін, анти-бері-бері вітамін. Вітамін В2рибофлавінстимулятор зростання, вітамін зростання, вітамін G, лактофлавін. Вітамін РРкислота нікотинова, нікотинамід. Ніацин, антипелагричний вітамін, вітамін В3, Ніацин амид, амид нікотинової кислоти. Вітамін В5кислота пантотеноваантидерматитный, чинник проти дерматиту курчат, фильтратный чинник, пантотен, вітамін BXВітамін В6піридоксинадермін, чинник YВітамін В12ціанкобаламінантианемічний вітамін. Вітамін ВСкислота фолиеваяфолацин, птероилглутаминовая кислота, антианемічний вітамін; чинник зростання курчат; індекс "С" вироблений від англ. chicken - курча. Вітамін Скислота аскорбіновапротицинговий вітамін, протискорбутний вітамін. Вітамін Рбіофлавоноїдфлавоноїди, вітамін проникності, капилляроукрепляющий вітамін. Вітамін Нбіотванейppt_xxshearppt_x

Номер слайду 12

Роль вітамінів в житті людини Сучасна медицина вважає, що на 85% стан нашого здоров'я залежить від живлення. Але способи здобуття, обробки, зберігання і приготування їжі, що існують на сьогоднішній день, зводять нанівець її живильну і біологічну цінність. Мало того, що ця їжа не забезпечує всі зростаючі потреби людини у вітамінах, мікро- і макроелементах, амінокислотах і інших живильних речовинах, вона ще і сприяє їх посиленому виділенню, що наводить до подальшого погіршення стану здоров'я.

Номер слайду 13

Дієта для розсіяних Для збереження відмінної пам'яті нейрофізіологи рекомендують як молодим, так і літнім полюбити рибу, волоські горіхи, бутерброди з житнього хліба з вершковим маслом,. Корисні для поліпшення розумових здібностей всілякі фрукти і овочі. Так, ананаси, багаті серотоніном, роблять чутливішим наші органи чуття. Банани у великій кількості містять вітамін В6, недолік якого повинний в забудькуватості. Виноград допомагає людині зосередитися. Тією ж здатністю володіють яблука: зубрити підручник і гризти яблуко -прекрасное поєднання. У помідорах багато марганцю, який дуже корисний людям, інтелектуальною працею, що займається. Морква уповільнює процеси старіння організму, у тому числі і мозку. Тим же ефектом відрізняються червоний перець (паприка) і апельсини. Шампіньйони дають людині вітамін В3 і пантотенову кислоту, які допомагають боротися з втомою. Картопля покращує працездатність. Соняшникова олія впливає на міру жвавості уяви. Утренний кофе для светлой головы. Уранішня кава для світлої голови. Ніщо так не підстібає роботу думки, як чашка кави або чаю. У літніх людей, які випивають 220-270 міліграм кави вранці або вдень, пам'ять краща, ніж у людей, що вживають напої без кофеїну. Це з'ясувалося при тестуванні, проведеному ученими з Арізони. До речі, цей факт ніскільки не противоречит результатам інших досліджень, в ході яких виявилося, що у людей похилого віку пам'ять краще всього працює вранці, а ближче до вечора їм складніше впоратися із забудькуватістю. Геронтологи рекомендують літнім людям призначати важливі зустрічі на ранок і випивати чашку кави, яка здатна зберегти їх голову світлою і в другій половині дня. Але із-за високого вмісту кофеїну цими допінгами не можна зловживати гіпертонікам, язвенникам і людям, страждаючим деякими іншими хронічними недугами. Истязание плоти и разума Катування плоті і розуму. Залицяльники всіляких розвантажувальних дієт незрідка не можуть похвалитися хорошою пам'яттю. Якщо відчуття легкого голоду активізує розумову роботу, то те, що тривале утримується від повноцінної їжі діє прямо протилежним чином. Досліди зафіксували: реакція на різні ситуації у людей з нормальним режимом харчування відбувалася через 350-400 мілісекунд, а тим, хто катував плоть і обмежував свій денний раціон, було потрібне все 500. Виходить, що разом з кілокалоріями чоловік скидає і мегабайти інформації, що зберігається в його мозку. До речі, відмічено, що пам'ять різко слабшає в тих, хто не має звички снідати вранці. Цікаві факти

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
6243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку