Презентація "Вітчизняні пам’ятки мистецтва середньовіччя"

Про матеріал
Презентація до уроку у 8 класі з теми "Вітчизняні пам’ятки мистецтва середньовіччя", в якій також, частково, показано інтер'єр готичного стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітчизняні пам’ятки мистецтва середньовіччя

Номер слайду 2

З IX ст. Київська Русь почала активно контактувати з Візантією знаменитим шляхом «з варягів у греки». Поїздка київської княгині Ольги до імператора  Костянтина Багрянородного в середині X ст. мала велике значення для подальшого розвитку торговельно-політичних відносин між обома державами і поширення християнства на Русі. З Візантії у великій кількості прибували богослужебні книги і предмети християнського культу, було запозичено церковний спів. Давпьорз'ські князі запрошували до Киева візантійських архітекторів і художників для спорудження храмів та монастирів. Українське богослов’я, іконопис, церковна архітектура та література тривалий час дотримувалися візантійської традиції. Мотиви візантійської філософії відчутні у творчості видатного українського мислителя Григорія Сковороди.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Невдовзі після прийняття християнства в Київській Русі з’явилися будівлі візантійського стилю, найкращим зразком якого с Софійський собор у Києві, що зберігся до пашого часз' (втім, зазнав езлтевої перебудови в епоху бароко). Візантійський стиль почав активно реформуватися під впливом автентичних уявлень наших предків про будівництво й орнаментування. Внаслідок такого реформування з’явилися витягнуті вгору куполи київських церков, специфічна колірна гама розписів, фресок і мозаїк. Розгляньте зображення відомих пам’яток сакрального зодчества України та порівняйте їх із культовими спорудами Візантії. Що, па вашу думку, збереглося в українських храмах від візантійського стилю?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ГОТИЧНИЙ ІНТЕР’ЄР

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
27 січня 2021
Переглядів
6356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку