Презентація "Витинанка. Великодні сувеніри"

Про матеріал
В Україні писанка є невід'ємною частиною християнського обрядового дійства. Прийде свято, і ми обдаровуватимемо один одного писанками. А ще великодніми листівками. На цих листівках – великодні витинанки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Витинанка. Великодні сувеніри

Номер слайду 2

Тиждень перед Великоднем називають Білим, або Чистим. У ці дні в господарстві все чистять, білять хату, розмальовують, прикрашають. Найважливіший день — четвер. Його називають Страсним, або Чистим. У суботу печуть паску — великий, гарно випечений хліб, який символізує вічність людського життя. Невід'ємною частиною Великоднього стола є писанка. З писанок розпочинався Великодній сніданок у кожній українській оселі.

Номер слайду 3

Назва «писанка» походить від слова «писати». Писанка — яйце, поверхня якого покрита різнокольоровим розписом з допомогою воску та барвників. Ще існують мальованки, крапанки, крашанки, дряпанки. Ось скільки назв вони мають!Мальованка — яйце, розмальоване фарбами, аквареллю, гуашшю за допомогою пензлика. Крапанка — на поверхню яйця наносять крапочки воску, а після занурюють його у фарбу. Крашанка — яйце, пофарбоване в один колір. Дряпанка — на поверхні яйця, пофарбованого в темний колір, голкою або іншим гострим предметом видряпується візерунок, орнамент.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Кожен колір у писарстві має символічне значення:• червоний — радість, любов, вогонь небесний;• жовтий, оранжевий — достигле зерно, врожай, тепло, світло, надія на краще життя, місяць і зорі;• зелений — колір весни, пробудження природи, багатство рослинного та тваринного світу, надія на майбутній урожай;• блакитний — небо, повітря, вода, сила І здоров'я, здоровий дух;• коричневий — земля, щедрість, урожай;• білий — чистота і світлість людської душі;• чорний — нескінченність життя людини, продовження його в потойбічному світі.

Номер слайду 6

Найпопулярніші мотиви орнаментів в писанці (яких раніше було більше ста): Кривулька, або безкінечник – означає вічність руху Сонця, нитку життя. Роза, Тригвер, зірка, квадратний хрест – це символи сонця, що знаменують чотири сторони світу. Тригвер (інакше трінінг, існує в культурі ще з часів трипілля) – значить символи життя: землю, небо і повітря, або вогонь, повітря і воду. Сорок клинів – це сорок точок в житті, достаток і успіх в господарстві, достаток і порядність людини. Павучок, або ж круторогими, розетки, млини, павутина – найдавніший солярний знак. Точки позначають сльози Божої Матері, небесні світила. Рослини, ялинові гілки – юність в її вічності, здоров'я, буйство природи, краса. Колоски пшениці – урожай.

Номер слайду 7

СИМВОЛИ

Номер слайду 8

ВЕЛИКОДНІ КОМПОЗИЦІЇ

Номер слайду 9

ВИТИНАНКИ

Номер слайду 10

П п. РАКТИЧНА РОБОТА• Складіть аркуш паперу навпіл.• Домалюйте половину яйця до лінії згину (або скористуйтеся шаблоном).• Виберіть та позначте половину симетричного візерунка.• Виріжте витинанку. Розгорніть.• Наклейте витинанку на кольоровий картон або папір.• На зворотній стороні витинанки напишіть привітання «З Великоднем!» і побажання для тих, кому ви її подаруєте.

Номер слайду 11

Великодні витинанки. Перейдіть за посиланням і перегляньте відеоhttps://www.youtube.com/watch?v=Ve6fl. Pi9y. VEhttps://www.youtube.com/watch?v=oi. DRMqsxd. Fc

pptx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
3232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку