Презентація "Вивчення зимуючих птахів своєї місцевості"

Про матеріал
Ми хочемо вам розповісти цікаві факти про зимуючих птахів ( ДЯТЛА,СОЙКУ, СИНИЦЮ, ГОРОБЦЯ, СНІГУРА, СОВУ, ВОРОНУ, СОРОКУ) в нашому селі Медведівці, поспостерігати за ними біля годівничок . Поділимося нашими дослідженнями і спостереженнями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВАРИННИЙ СВІТ«Вивчення зимуючих птахів своєї місцевості»

Номер слайду 2

Ми ,учні 4 класу, вирішили взяти участь у конкурсі експериментально- дослідницьких робіт із природознавства «Юний дослідник» у секції «Тваринний світ». Протягом декількох місяців ми вели спостереження за птахами нашої місцевості . Цей процес приніс нам багато позитивних емоцій. Особливу увагу ми приділили вивченню поведінки птахів біля годівничок, спостерігали яка їжа подобається їм.

Номер слайду 3

ОПИС ПРЕЗЕНТАЦІЇМи хочемо вам розповісти цікаві факти про зимуючих птахів ( ДЯТЛА,СОЙКУ, СИНИЦЮ, ГОРОБЦЯ, СНІГУРА, СОВУ, ВОРОНУ, СОРОКУ) в нашому селі Медведівці, поспостерігати за ними біля годівничок . Поділимося нашими дослідженнями і спостереженнями.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ вивчення і збереження птахів нашого краю; ознайомитися з видовим різноманіттям пернатих; підгодовувати птахів, ремонтувати старі і майструвати нові годівнички; взяти участь у конкурсі малюнків «Птах біля мого дому» ; взяти участь у конкурсі «Майструємо годівничку для пернатих друзів».   

Номер слайду 6

НАШЕ КРЕДОПтахам потрібна наша допомога !!! За статистикою 15% зимуючих птахів не зустрічають весну. Основними причинами їх вимирання є: голод і холод . То ж варто задуматись ,скільки пернатих друзів ми могли б спасти, змайструвавши годівничку і всипати корм. МИ В ВАС ВІРИМО!!!

Номер слайду 7

Підгодовуючи птахів, ми вирішили дослідити , який корм пташки полюбляють найбільше. Експеримент ми проводили на 3-х пришкільних годівничках .

Номер слайду 8

ДОСЛІДИДля досліду ми використовували різні види кормів: №1- насіння різних бур'янів: подорожника, кропиви, конюшини, а також насіння клена , ясена ; №2- зерна культурних рослин: овес, пшеницю, просо; №3- соняшникове і гарбузове насіння; №4- ягоди: горобину, калину, бузину; №5- крихти сухого хліба; №6- шматочки не соленого сала.

Номер слайду 9

ХІД ДОСЛІДЖЕНЬПротягом експерименту ми комбінували різні види кормів, ми брали кожного корму близько 50г, сало підвішували на дротик. Перед вихідними і у холодні,морозні дні ми кількість корму збільшували. У кожну з 3-х годівничок ми ставили різні корми.

Номер слайду 10

СМАКОЛИКИ ДЛЯ ПТАШОКЗа даним рецептом ми приготували тістечка різної форми. Нам дуже сподобалося це заняття і надіємося пташки нам подякують. Розвісили їх на дереві і спостерігали хто з пташок першими прилетить до смаколиків . Пташки не одразу прилетіли ,придивлялися . А через тиждень першими прилетіли синички ,радості їх не було меж…

Номер слайду 11

РЕЦЕПТ1) 2 склянки зернового асорті.2) Пів склянки борошна.3) Пів склянки желатинового розчину.4) Все добре перемішати,наповнити формочкусумішшю, щільно утрамбувати. У центр вставититрубочку.( Коли смаколики застигнуть на вікні втрубочку протягти ниточку, щоб повісити надерево. Можна для фото ласощі викласти вкоробку з під цукерок або печива.)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ДЯТЕЛ

Номер слайду 14

ДЯТЕЛ ЗВИЧАЙНИЙЦілий день працюю в гаї, Діловито дзьобом б’ю, Я не цвяхи забиваю, Я комашок дістаю. Він же великий строкатий дятел, є найпоширенішим представником родини дятлових. Мешкає по широкому географічному ареалі, це практично вся Євразія, від лісів Англії до лісів Японії. Вводяться ці дятли і в наших українських лісах. Відрізнити їх можна по забарвленню, строкатий дятел має чорні і білі кольори, які поєднуються з яскраво-червоним хвостом, що надає птиці строкатий вигляд. У деяких дятлів цього виду буває і червона голова, така собі «червона шапочка».

Номер слайду 15

СОЙКА

Номер слайду 16

СОЙКА . У лісі птах сойка стає справжнім сторожем і супроводжує різкими криками все пересування потенційно небезпечних об`єктів. Сойка володіє безперечним талантом наслідувати голоси інших птахів і тварин, а також іншим різноманітних звуків. І дуже часто в глухий лісовій гущавині можна чути нявкання домашнього кошеняти - мабуть, сойка недавно повернулася з людських поселень.

Номер слайду 17

СИНИЧКА

Номер слайду 18

СИНИЧКАЖовтогруді щебетушки, Мають чорні капелюшки, Сірі лапки, білі щічки, Називаються… Синиця – рухливий, енергійний, красивий птах. Природа обдарувала її яскравою зовнішністю. Черевце у неї – лимонно-жовте, розділене чорною смугою. Гніздо синиця любить закрите. Особливо їй подобається дупло, видовбане дятлом. Але іноді синиці гніздяться в стовбурах або пнях гнилих, трухлявих дерев, під дахом будинків. Нерідко синиці проявляють агресію: виганяють зі своїх гнізд досить нахабних горобців.

Номер слайду 19

ГОРОБЕЦЬ

Номер слайду 20

ГОРОБЕЦЬЩо це за сіренька пташка?Ловить гусінь і комашок,Цвірінчить вона, стрибає,В теплий край не відлітає. Цей маленький жвавий хлопчик Називається… Хатній горобець – товариський, компанійський птах, веде денний спосіб життя. На ночівлю зграї горобців влаштовуються в густих заростях чагарників, а весь денний час присвячують пошукам їжі, жваво стрибаючи по землі та гілках. На деревах вони з апетитом поїдають ніжні бруньки та зелень, а шмигаючи по газонах, дзьобають насіння бур’янів і часто навідуються до годівничок, щоб підживитися хлібними крихтами, зерном чи шматочками овочів. Восени їх раціон доповнюється дрібними плодами, наприклад ягодами бузини. Горобці піклуються чистоту пір’я і для того, щоб позбавитись від паразитів, часто купаються в піску або дрібних калюжах. Горобці дуже допитливі, але ніколи не забувають про обережність. Варто одній пташці злякано злетіти в повітря, як за нею кидається навтьоки вся зграйка.

Номер слайду 21

СНІГУР

Номер слайду 22

СНІГУР Пташенята прилетіли. В них червоні гарні груди –Ніби яблука усюди. Хтось розвісив у дворі. Снігур відноситься до птахів, що ведуть осілий спосіб життя, але також вони можуть кочувати на зиму з північних регіонів. Снігурі вважаються співочими птахами, але їх спів багатьом може не сподобається. Звучання голосу снігура сильно подібний на скрип металу або свист. Співають тільки самці, самки співають дуже рідко.Існує помилкова думка, що снігурів можна зустріти в Росії та Україні тільки взимку. Це пов’язано з тим, що в літній час в лісах достатня кормова база, тому в теплу пору року вони живуть у лісах, а необхідність перебратися в місто настає лише взимку.

Номер слайду 23

СОВА

Номер слайду 24

СОВА Спить удень, вночі літає,Може й мишку упіймає. Крила, кігті, голова. Зветься птаха ця …. Сови приносять користь сільському господарству поїдаючи гризунів, тому всі види сов знаходяться по охороною. Сови здатні виловити до 1000 гризунів на рік (ці гризуни за цей рік знищили б 500 кг зерна, якби не сови). Як і інші птахи, сови не здатні жувати їжу (зубів у них немає). Якщо здобич занадто велика, сови використовують гострий дзьоб, щоб розірвати здобич на частини. Сови літають безшумно. Спеціальний вид м’якого пір’я приглушує звук рухомих крил, що дозволяє птахові наблизитися до здобичі непоміченим.

Номер слайду 25

ВОРОНА

Номер слайду 26

ВОРОНАДзьоб міцний і гарні крила,Чорний хвіст, жилетка сіра,Чи присяде, чи летить, –«Кар, кар, кар!»,– усе кричить. І чорну ворону розглядають як підвиди одного виду. Згідно давніми переказами і легендами, ворон — довгожитель, і живе 300 років. Вважалося навіть, що життя ворона триває, як 9 життів людини. Однак, це не так. Досліджуючи, скільки років живе ворон, вчені прийшли до висновку, що термін його життя може досягати 70-75 років в домашніх умовах, але щоб птах залишалася живою тривалий час, важливо створити правильні умови. Краще брати пташеням, оскільки старий ворон не приживеться. На волі, тривалість життя коротшає до 30-40 років при сприятливих умовах. Таке зменшення терміну життя ворона в природному середовищі існування обумовлений великою кількістю небезпек для життя. В середньому, на природі тривалість життя птаха навіть менше — 10-15 років.

Номер слайду 27

СОРОКА

Номер слайду 28

СОРОКАБалакуча ця вертуха!Ліс її щоденно слуха – Довгохвоста , білобока Ну й плетуха ця … Сороки – одн і з найрозумніших птахів . У них є складн і соціальні ритуали , які , зокрема служать для вираження печалі. Сороки також є єдиними птахами, які впізнають себе в дзеркал і – папуги , наприклад , вважають , що в дзеркалі інший папуга . Сороки не люблять густі ліси, і охоче селяться ближче до людей. Птахи прикрашають такими дрібничками свої гнізда, щоб доставити собі радість і залучити потенційного партнера. Надлишки їжі ці птахи заривають у землю, причому потім без проблем знаходять ці сховки. Сороки збирають кліщів з шкур великих тварин, сідаючи до них на спину. Птахи також можуть витягати вже впившихся паразитів.

Номер слайду 29

У результаті досліджень ми виявили, що на те місце, де була раніше годівничка прилітали сороки, горобці, а найчастіше і найдовше(близько 12 днів) синички. Після цього ми повернули годівничку на попереднє місце. Отже,у результаті такого досліду ми ще раз переконалися, що пернаті розумні тварини і у них досить довго зберігається умовний рефлекс. ПЕРЕВІРКА УМОВНОГО РЕФЛЕКСУ

Номер слайду 30

РЕЗУЛЬТАТУ результаті дослідження ми виявили ,що найбільше пташкам подобається насіння соняшника ,пшениці і наші смаколики , а найменше ласували вони ягодами і салом.

Номер слайду 31

вивчили спосіб зимування птахів нашого краю;Ознайомилися з різноманіттям пернатих;Підгодовували птахів ,ремонтували старі і майстрували нові годівнички;Взяли участь у конкурсі малюнка «Птах біля мого дому»

Номер слайду 32

Погодуйте птахів взимку. Нехай з усіх кінців до вас злетяться, як додому, стайки на ганок… Привчіть птахів в мороз до свого вікна , щоб без пісень не довелося нам зустрічати весну»

Номер слайду 33

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ !

Номер слайду 34

pptx
Додав(-ла)
Попович Ольга
Додано
17 грудня 2021
Переглядів
1105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку