Презентація "Візантійська імперія в V – ХІ століттях"

Про матеріал
Презентація до уроку з всесвітньої історії для 7 - го класу з елементами ілюстрації та відео, з використанням біоадекватних технологій - розвитку уяви та фантазії; містить цікаві матеріали для вивчення історії Візантійської імперії, пробуджують інтерес до історичного минулого цієї країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Наш настрій на уроці

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Столиця — Константинополь античний Візантій слов'янський Царгород турецький Стамбул

Номер слайду 5

Тема уроку. Візантійська імперія в V – ХІ століттях

Номер слайду 6

вивчити історію Візантійської імперії; показувати на карті її територію. характеризувати внутрішню і зовнішню політику Юстиніана; розповідати про соціальні рухи: “зелених” і “синіх”, іконоборців та іконошанувальників; працювати з картою, схемами, таблицями, додатковою літературою.

Номер слайду 7

План Народження Візантії. Внутрішня і зовнішня політика Юстиніана. Повстання “Ніка”. Візантія в VІІ – ХІ ст. Іконоборство.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Населення Візантійської імперії Греки Єгиптяни Сирійці Грузини Вірмени Євреї Населення Візантійської імперії

Номер слайду 10

Основні верстви суспільства: аристократія; чиновники; інтелігенція; духовенство; купецтво; ремісники; селяни; раби.

Номер слайду 11

Візантію називають країною міст. Тут були великі центри – Константинопoль, Антіохія, Александрія; середні міста – Ефес, Смірна, Нікея в Малій Азії, Фессалоніки і Фіви Греції. Це були центри розвитку ремесла і торгівлі.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

330р. – римський імператор Костянтин переніс столицю імперії на місце колишньої грецької колонії Візантія; 395р. – Розподіл Римської імперії на Західну та Східну; 476р. – припинення існування Західної Римської імперії; 527 – 565 р. – правління Юстиніана; 532р. – повстання «Ніка»; 534 р. – створення Кодексу Юстиніана;

Номер слайду 14

“Великий шовковий шлях”

Номер слайду 15

Торговий шлях “Із варяг у греки”

Номер слайду 16

Періодизація історії Візантії І період. 395 рік – середина VІІ ст. - виникнення та формування Візантійської імперії; ІІ період. Друга половина VІІ ст. - перша половина ІХ ст. - послаблення імперії через напади арабів і слов’ян. ІІІ період. Друга половина ІХ ст. – середина ХІ ст. – “Золотий час Візантії”. ІV період. Друга половина ХІ – 1204 р. – остання могутність Візантії та захоплення хрестоносцями Константинополя. V період. 1261 -1453рр. - відновлення та падіння імперії.

Номер слайду 17

527 – 565 рр. – правління Юстиніана

Номер слайду 18

Робота в групах Завдання. Опрацювати документ і знайти опис Юстиніана. І група. Підручник (автор Ліхтей І.), стор.129. ІІ група. Книга для читання історії середніх віків ( Сказкін С.) стор. 75. ІІІ група. Книга для читання історії середніх віків ( Запорожець Н.) стор.41.

Номер слайду 19

Внутрішня політика Юстиніана 1. Прагне відновити Римську імперію. 2. Зміцнює позиції християнської церкви, переслідує язичників, єретиків, іудеїв. (Закрив знамениту Академію у Афінах, засновану в ІV ст. до н.е. Платоном. Це була остання школа язичників). 3. Знизив податки, роздавав гроші бідноті. 4. Підтримує розвиток ремесла і торгівлі, щоб збільшити багатства держави. 5. Зміцнює систему управління. (Навіть незнатного походження, але здібні люди, могли одержати високу державну посаду). 6. Систематизував римські закони.

Номер слайду 20

Зовнішня політика Юстиніана Вів боротьбу зі слов’янськими, болгарськими та аварськими племенами. Збільшив Візантійські володіння в Криму. Протистояв намірам Персії завоювати Закавказзя і Сирію. У війні з Остготським королівством (536-555 рр.) завершив приєднання Італії. Відвоював Південно-Східну Іспанію у Вестготського королівства (554 р.). Відвоював Північну Африку у вандалів (533-534, 548 рр.).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Повстання “Ніка”. 532 р. Конфлікт “зелених” і “синіх”

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Словникова робота Грецький вогонь – це запалювальна суміш із нафти, смоли, селітри, сірки, яку перекидали на ворожі судна.

Номер слайду 28

Іконоборство -релігійно-політичний рух у Візантії в VIII — на початку IX ст., направлений проти шанування ікон. Розправа з іконошанувальниками

Номер слайду 29

957 рік Ольга і Константин Багрянородний

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Завдання додому. Вивчити відповідний параграф, нові терміни й основні дати    

ppt
Додано
8 листопада 2019
Переглядів
2793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку