Презентація "Визначні місця Хуста".

Про матеріал
Дана презентація розроблена для проведення години спілкування зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 9 класу. В презентації висвітлені визначні місця рідного міста Хуст. Презентацію можна використати для підготовки або проведення години спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначні місця Хуста

Номер слайду 2

Хуст (угор. Huszt, нім. Chust, їд. חוסט‎) — місто в Закарпатській області України, адміністративний центр Хустської міської громади та Хустського району. Столиця Карпатської України в 1938—1939 роках.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Трішки історіїІсторія міста Хуст розпочинається ще в X столітті. Вже тоді місто було добре укріпленим та відомим. На нього часто нападали різні загарбники з метою завоювати. В XIII столітті атакували татаро-монголи, в період з XVI – XVIII століття місто хотіли полонити кримські татари і турки. Трохи згодом, з 1281 по 1321 рік місто Хуст входило до складу Галицько-Волинського королівства, а вже у 1329 році разом з деякими іншими містами Хуст отримав право називатися вільним королівським містом. Проте, в 1511 році угорський король Владислав II подарував місто політику Тибору Перені. В 1526 році місто Хуст стало частиною Трансільванського князівства, в XVI – XVII столітті відігравало важливу роль в боротьбі між Трансільванією й Австрійською монархією. Під час національно-визвольної війни в 1703–1711 роках Хуст став опорним пунктом повстання Ференца II Ракоці.

Номер слайду 5

Після розколу Австро-Угорщини, 21 січня 1919 року на Всенародному з’їзді Народних комітетів, було підтримано бажання Закарпаття (до якого тоді входив Хуст) з’єднатися з Україною. Згодом, у листопаді 1938 року, Августин Волошин оголосив місто Хуст спершу столицею автономної Підкарпатської Русі, а трохи пізніше – і незалежної Карпатської України. Але, на жаль, 15 березня 1939 року війська хортиської Угорщини взяли місто в окупацію й знищили новостворену незалежну державу. Через п’ять років війська 4-го Українського Фронту звільнили місто від фашистської окупації, і в 1946 році місто Хуст стало районним центром Закарпатської області. В 1998-му році місто отримало статус обласного центру.

Номер слайду 6

Як виникла назва міста Хуст?Легенда розповідає про чорта, якому заманулося вибратися з пекла на землю. Напевно, від нудьги чи, можливо, захотів сонце побачити. З розбігу він пробив головою землю десь посеред квітучої поляни і хотів вже вилазити, але хвіст його застряг в одній з ущелин. Тягнув він чимдуж, але від цього тільки земля піднімалася. А потім, як не потягне з люттю, так сильно, що аж обірвав хвіст. Від того болю чорт голосно заволав: «Йой, хвуст, хвуст, мій хвуст!», аж луна покотилася околицями. Відтоді там, де чорт намагався вискочити з пекла, стоїть гора, а місце поруч з горою люди прозвали  Хустом.

Номер слайду 7

Замкова гора: на перехресті природи й історії Замкова гора, знана також як парк «Хустський замок», нині переживає етап оновлення. Тут росте затишний природний парк, знаходиться історичний цвинтар та поховання героїв Карпатської України. А ще колись тут був гірськолижний спуск, від якого зараз залишилися лише сліди від підйомника. Пам’ятник героям Карпатської України. Автор фото – Ірина Максименко. Read more at: https://ua.igotoworld.com/ua/article/722_hust-kuda-poyti-chto-posmotret.htm

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хустський замок Руїни Хустського замку пам’ятають всі політичні, історичні й територіальні зміни, що спіткали за цей час Карпатський край. Останній переможний бойовий виступ замку стався 1717 року, коли фортеця допомогла хустському гарнізону подолати татарську навалу – також вже останню.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Хустський краєзнавчий музей необхідно обов’язково відвідати, якщо ви хочете насправді пізнати цей край. Навіть краще, якщо ви потрапите до музею перед відвідинами Замкової гори. Зараз експозиційні зали музею оновилися і запрошують до себе всіх, хто цікавиться історією Срібної Землі. В закладі також можна придбати сувеніри, окрім того, тут розташована картинна галерея.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Реформатська церква. Ця церква історично була римо-католицьким храмом Святої Єлизавети, тому «костелом» її кличуть і дотепер. Історія готичної святині непроста, що природно – це найдавніший храм Хуста, який зберігся донині, хоча постав він у далекому 13 столітті.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Чеський квартал. Це квартал будинків для службовців та військових, який звели в стилі «шале» у Хусті близько 1924–1925 років. То були часи влади Чехословаччини на Закарпатті. Автором проекту був празький архітектор-функціоналіст Фрайвальд. Квартал ще називають «Масарикова колонія» та «Чеське містечко» або «Празьке містечко». Сучасний орієнтир кварталу – вул. Вакарова. А неподалік розташована школа № 1 ім. А. Волошина (вул. Карпатської України, 16). В ній відбувся сойм, на якому було проголошено незалежну Карпатську Україну.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Долина нарцисів: природне диво . Долину нарцисів в урочищі Кіреші найкраще відвідувати від березня (тоді квітнуть первоцвіти і шафран) до травня. Час цвітіння нарцисів кожного року трохи змінюється, за цією інформацією варто слідкувати окремо.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Звісно, всі пам’ятки міста й приміських сіл важко перелічити в одному матеріалі. Це, наприклад, діюча історична синагога й кіркут, «Червона скеля» у передмісті, 130-річне тюльпанне дерево, реформаторська церква та пивоварня у Вишково і т. д. Обирайте найкраще!

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку