Презентація" Візуальний і теоретичний матеріал для ЗНО-2022 з біології."

Про матеріал
Матеріал презентаціїрозроблено для якісної підготовки до державного іспиту з біології та зовнішнього незалежного оцінювання з біології,містить програмовий матеріал, варіанти питань,які часто повторюються у іспиті та пояснення до основ тестології з предмету "Біологія" з метою формування навички в учнів критично мислити та якісно підвищити свій рівень знаньз предмету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обов’язково знати. Візуальний і теоретичний матеріал для ЗНО-2022 з біології.

Номер слайду 2

Рівні організації живих систем. Питання у ЗНО буде побудовано таким чином-на якому рівні організації знаходиться об’єкт,зображений на малюнку або укажіть 2 об’єкти,які належать до 1 рівня організації або укажіть об’єкт, який одночасно знаходиться на 2 рівнях організації.

Номер слайду 3

Рівні організації життя біологічних систем. Молекулярний. Хімічні елементи та хімічні речовини. Шпаргалка-у питанні буде зображена формула.

Номер слайду 4

Рівні організації життя біологічних систем. Клітинний рівень. Клітина як елементарна жива система, одиниця будови і життєдіяльності живих організмів.

Номер слайду 5

Клітинний рівень організаціїМоже містить фото як клітини, так і структури клітини або навіть цілий організм(одноклітинний.)Амеба. ДжгутиконосецьІнфузорія

Номер слайду 6

Рибосома.дрібні органели (діаметром близько 20 нм) не оточені мембраною. Відповідають за здійснення трансляції — синтезу поліпептидного ланцюга на матриці м. РНК. СИНТЕЗ БІЛКІВ

Номер слайду 7

Мітохондрія або енергетична станція. Органела еукаріот(тих,хто має ядро).2 мембрани. Функції-перетворюють органічні речовини на клітинне «паливо» у формі АТФ, мітохондрії також грають важливу роль в багатьох процесах метаболізму.

Номер слайду 8

Хлоропласт. Двомембранна органеларослин та деяких водоростей. Функція-фотосинтез.

Номер слайду 9

Ендоплазматична сітка або ретикулум Апарат ГольджіОдномембрана органела. Сортує утворені в клітині молекули, упаковує їх у пухирці, оточені мембраною. Буває гладенька та зерниста. Трансорт білківсинтез ліпідів(жирів) і стероїдів.

Номер слайду 10

Вакуоля“пухирець із водою”. Притаманна більш рослинам і грибам. Функція-підтримка внутрішньоклітинного тиску(тугрору), підтримує p. H цитоплазми.!!!У тварин (одноклітинних єтравні вакуолі-вони містять ферменти для перетравлення поживних речовин)

Номер слайду 11

!!!Бувають питання у ЗНО такого штибу… “оберіть одномембранну або 2 мембранну органелу...”Для цього треба пам’ятати:

Номер слайду 12

Організмений/організмовий рівень. Об’єкти рівня:тканини, органи, системи органів, організми. Процеси рівня: Комплекс фізіологічних процесів життєдіяльності (живлення, дихання...)

Номер слайду 13

Організмений/організмовий рівень. Не забувай, що в рослин також є органи. Наприклад,якщо буде зображено яблуко, то це-огран(генеративний).

Номер слайду 14

Популяційно- видовий рівень

Номер слайду 15

Екосистемний рівень. Живі угрупування (біоценози) й умови середовища існування (біотопи).

Номер слайду 16

Хімічний склад клітини

Номер слайду 17

Номер слайду 18

!!!Часто питання перевіряють знання функцій елементів в організмі та які стани викликає дефіцит цих сполук.

Номер слайду 19

{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}Елемент. Значення. Нестача/Надлишок. I(йод) тварин входить до складу гормонів щитоподібної залози. Ендемічний зоб(очі випуклі, на шиї пухлина-зоб)Надлишок-гіпертиреоз. Fe(ферум)У складі гемоглобіну й міоглобіну здійснює транспорт газів, у складі ферментів (цитохромів, каталази, фередоксину) забезбечує дихання й фотосинтез. Є необхідним для утворення хлорофілів. Нестача-анемія(недокрів'я)F(флуор)У тварин входить до складу кісток і емалі зубів. Його нестача викликає карієс, а надлишок – плямисту емаль зубів.

Номер слайду 20

{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}Ca(кальцій)Бере участь у регуляції ритму серцевої діяльності, зсіданні крові, здійсненні м'язового скорочення, утворенні жовчі, забезпечує рух компонентів клітин і самих клітин. У вигляді солей входить до складу кісток і черепашок тварин, оболонок деяких водоростей, міжклітинної речовини та ін. Нервозність,ламкість нігтів і волосся,ослаблення пам’яті, підвищення тиску. K(калій)забезпечує транспорт речовин у клітину і з неї, регулює роботу продихового апарату рослин, бере участь у процесах подразливості, регулює серцеву діяльність та водний обмін організму тварин та ін. Слабкість,судоми,у рослин-дірочки і жовті кінці листків

Номер слайду 21

Необхідно знати!!!СЛОВНИКБІОПОЛІМЕРИ-високомолекулярні природні органічні сполуки, які є структурною основою клітин усіх живих організмів і зумовлюють найважливіші життєві процеси в них,ПРИКЛАД білки, вуглевод глікоген, пептиди,нукл.кислоти. МОНОМЕР-це структурна ланка полімера.(амінокислота в білках)МАКРОЕЛЕМЕНТ-це група хімічних елементів, які надходять до складу тіл біологічних об'єктів разом з їжею із ґрунтового розчину у вигляді іонів (у рослин), або з оточуючого середовища . ГІДРОФІЛЬНІ СПОЛУКИ-розчинні у воді.(солі,цукри,амінокислоти,віт. В,С)ГІДРОФОБНІ СПОЛУКИ-нерозчинні у воді сполуки(ліпіди-жири, віт. K,E,D. A)

Номер слайду 22

Необхідно знати!!!СЛОВНИКДЕНАТУРАЦІЯ-порушення високорівневої структури макромолекул (зазвичай білків або нуклеїнових кислот) у результаті екстремальних умов навколишнього середовища(зварити яйце). РЕНАТУРАЦІЯ-відновлення структури білка на початковій стадії руйнування.(ферментам притаманна ця особливість)РЕПЛІКАЦІЯ-процес самовідтворення нуклеїнових кислот, генів та хромосом. ФЕРМЕНТИ-органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. КОФЕРМЕНТИ-невелика небілкова (неамінокислотна) молекула, що вільно зв'язується з ферментом та важлива для його каталітичної активності.

Номер слайду 23

Розбір завдань. Завдання 7 з 50 Причиною деяких захворювань людини (наприклад, хвороби Тея - Сакса) може бути порушення функцій однієї з клітинних органел, унаслідок чого клітини втрачають здатність розщеплювати певні речовини. Ці сполуки накопичуються в клітинах, що й призводить до небезпечних наслідків. Про яку органелу йдеться?Амітохондрію Б.лізосому. В.рибосому Г.вакуолю. РОЗЩЕПЛЕННЯ-лізис

Номер слайду 24

Розбір завдань. Будова клітини. Колір-зелений. Всередині “монетки”ХЛОРОПЛАСТ

Номер слайду 25

Під час мейозу утворюються гамети, які містять лише одну з пари гомологічних хромосом. Ця рослина утворюватиме гамети ST, St, s. T, st. Отже, кількість типів гамет із різними комбінаціями алелів двох позначених генів, що їх може утворити ця рослина, дорівнюватиме чотирьом.

Номер слайду 26

Розбір завдань. Завдання 14 з 50 Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, локалізований в Х-хромосомі. Чоловік, хворий на гемофілію, одружився із жінкою, яка не хворіє на гемофілію, але є носієм її гена. Ультразвукове дослідження дало змогу з'ясувати, що в них народиться хлопчик. Яка ймовірність (%) того, що він не хворітиме на гемофілію?

Номер слайду 27

Розбір завдань. Генетика. З умови задачі зрозуміло, що алель, який спричинює гемофілію, міститься в Х-хромосомі. Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, можна позначати індексом r. За умовою задачі чоловік, хворий на гемофілію, має генотип Xr. Y, а жінка – ХХr. У подружжя можуть народитися діти з такими генотипами: P1 ХХr × Хr. YF1 ХXr Хr. Хr ХY Хr. YУльтразвукове дослідження дало змогу з’ясувати, що в цього подружжя народиться хлопчик. Отже, ймовірність (%) того, що він не хворітиме на гемофілію, становить 50 %.

Номер слайду 28

Розбір завдань. Який складник рослинного організму забезпечує статеве розмноження?А.корінь Б.квітка. В.листок Г.пагін

Номер слайду 29

Повторення. Типи плодів.

Номер слайду 30

Повторення. Типи плодів.

Номер слайду 31

Різноманітність рослин{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}ПЛАУНИОСОБЛИВОСТІ,ПРЕДСТАВНИКИ рід багаторічних, трав'янистих, вічнозелених спорових рослин, з повзучими дуже розгалуженими стеблами, вкритими вузькими лускуватими або голкуватими листками. МОЛОДИЛЬНИК,ПЛАУН-БАРАНЕЦЬПЛАУН КОЛЮЧИЙОСОБЛИВОСТІПЕРЕВАЖАЄ НЕСТАТЕВЕ ПОКОЛІННЯ(СПОРОФІТ)

Номер слайду 32

Різноманітність рослин{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}ХВОЩІ(БАГАТОРІЧНІ ТРАВИ)ОСОБЛИВОСТІ,ПРЕДСТАВНИКИ рід багаторічних трав'янистих спорових рослин. ПЕРЕВАЖАЄ СПОРОФІТ. ХВОЩ ПОЛЬОВИЙ,ЛУГОВИЙ,БОЛОТНИЙ

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Різноманітність рослин{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}ПАПОРОТТІОСОБЛИВОСТІПРЕДСТАВНИКИЗдебільшого це багаторічні (рідше однорічні) трави, інколи дерева із самостійним гаплоїдним та диплоїдним поколіннями з переважанням у циклі розвитку спорофіту. СТРАУСНИК ЗВИЧАЙНИЙ,САЛЬВІЯ ПЛАВАЮЧАОРЛЯК ЗВИЧАЙНИЙЩИТНИК ЧОЛОВІЧИЙНЕФРОЛЕПСИСАДІАНТУМ

Номер слайду 35

СПОРОФІТ ДИПЛОЇДНИЙ(2n подвійний набір хромосом)ГАМЕТОФІТ 1n(гаплоїдний,одинарний)яйцеклітина/сперматозоїд

Номер слайду 36

Різноманітність рослин{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}ГОЛОНАСІННІОСОБЛИВОСТІ,ПРЕДСТАВНИКИгрупа насінних рослин, що характеризуються наявністю насіння і насінного зачатка, які лежать відкрито на лусочках шишок. БІЛА ЯЛИНА

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Різноманітність рослин{24 F28 B86-E231-4 DF8-8613-B7 C464718 DBA}ПОКРИТОНАСІННІОСОБЛИВОСТІ,ПРЕДСТАВНИКИВИЩІ РОСЛИНИ,ЩО ФОРМУЮТЬ КВІТКИПОДВІЙНЕ ЗАПЛІДНЕННЯ

Номер слайду 39

Номер слайду 40

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ ЗА ТЕМАМИПРО ФЕРМЕНТИhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-fermenti-193614.html. ПРО ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИНИ (ОСОБЛИВО-ОРГАНІЧНИЙ)http://www.myshared.ru/slide/1356596/Клітинні мембрани. Транспорт речовинhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-klitinni-membrani-transport-rechovin-cherez-membrani-43622.html

Номер слайду 41

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ ЗА ТЕМАМИПАПОРОТІ,ХВОЩІ,ПЛАУНИhttps://naurok.com.ua/prezentaciya-plauni-hvoschi-paporoti-3882.html. ХАРАКТЕРИСТИКА РОДИН ПОКРИТОНАСІННИХhttp://shkolyar.in.ua/harakterystyka-klasiv-i-okremyh-rodyn7 ПРОГРАМА ЗНОhttps://testportal.gov.ua/progbio/ТРЕНАЖЕРИ ЗНОhttps://zno.osvita.ua/biology/

Номер слайду 42

Бажаю тобі спокійного і успішного ЗНО.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Chopoidalo Iryna
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Майстер-класи
Додано
31 березня 2022
Переглядів
1381
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку