Презентація "Властивості води"

Про матеріал
Презентація "Властивості води" допомагає сформувати, поглибити і розширити знання учнів про воду, які властивості має вода, про воду як розчинник, яке значення має вода в природі, чому необхідно захищати воду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості води

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. В яких станах може перебувати вода у природі? Про які властивості води як рідини ви знаєте? Де властивості води можна спостерігати в природі?

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання. Які властивості має вода?

Номер слайду 4

Властивості води. Для води характерні такі властивості: Безбарвність. Прозорість. Текучість. Здатність розчиняти різні речовини Не має смаку й запаху. Велика теплоємність Велика теплота плавлення Змінює об'єм при нагріванні і охолодженні

Номер слайду 5

Властивості води. Зміна об'єму води при нагріванні:

Номер слайду 6

Властивості води. Зміна об'єму води при охолодженні:

Номер слайду 7

Властивості води. Вода під льодом має сталу температуру +4 °С

Номер слайду 8

Властивості води. Безбарвність води і відсутність запаху. Якщо налити у склянку воду і уважно подивіться на неї на фоні білого аркуша паперу, а також понюхати її. Чи матиме вода колір, запах?

Номер слайду 9

Властивості води. Безбарвність води і відсутність запаху. Без смаку і запаху буває лише очищена вода. Від твердих речовин і газів, які потрапляють у воду, залежить її смак. Ось чому вода в кожній криниці, джерелі має свій смак.

Номер слайду 10

Властивості води. Текучість води та відсутність власної форми. Яку форму має вода?

Номер слайду 11

Дослід 1 Розчинення лимонної кислоти у водіДодайте у склянку з водою третину чайної ложки лимонної кислоти і розмішайте. Частинки кислоти стають дедалі меншими й незабаром зовсім зникають. Ви отримаєте суміш води і лимонної кислоти, або розчин.

Номер слайду 12

Дослід 2 Розчинення олії у водіНаповніть склянку на третину водою. Додайте у воду ложку олії і розмішайте. Спостерігайте, що відбуватиметься з частинками олії. Чи розчинилася вона у воді?

Номер слайду 13

Дослід 3 Розчинення глини у водіПроведіть такий самий дослід з глиною. Частинки глини плаватимуть у воді, яка стане від них каламутною. Якщо дати воді постояти, частинки глини осядуть на дно. Чи розчинилася вона у воді?

Номер слайду 14

Дослід 4 (виконайте вдома)Розчинення цукру у воді різної температури. Візьміть дві склянки. В одну налийте холодної води, а в іншу — гарячої. У кожну склянку додайте по одній чайній ложці цукру і розмішайте. У якій воді частинки цукру швидше розчиняться?

Номер слайду 15

Вода — розчинник. Розчинення кухонної солі у водіЯкщо столову ложку кухонної солі (близько ЗО г) помістити у склянку і наповнити на 1/2 її об'єму водою. Утворену суміш ретельно перемішати, вся сіль розчиниться у воді. Що утворилося?

Номер слайду 16

Вода — розчинник. Внаслідок розчинення солі у водіутворилась однорідна суміш, що називається розчином. Вода в цьому випадку—це розчинник, а кухонна сіль—розчинена речовина.

Номер слайду 17

Вода — розчинник. Смачні розчини

Номер слайду 18

Вода — розчинник. У водах морів і океанів розчинено багато різних речовин. Найбільше ж у морській воді розчинено добре відомої всім кам’яної солі. Вона й надає воді солоного смаку. Через великий вміст розчинених речовин пити її неможливо.

Номер слайду 19

Значення води у природіУ Всесвіті немає іншої речовини, яка б могла замінити воду. Вода необхідна для життя всього живого. Земля — унікальна планета щодо поширеності на ній води.

Номер слайду 20

Значення води у природіБез води не можуть рости рослини. Вода розчиняє поживні речовини ґрунту й доставляє їх до стебел, листків, плодів.

Номер слайду 21

Значення води у природіСвоїми властивостями вода формує й змінює погоду на Землі.Її колообіг сполучає в одне ціле повітря, суходіл і океани нашої планети та забезпечує обмін енергією між ними.

Номер слайду 22

Значення води у природіЛюдина використовує воду для пиття.мозокниркилегенікровочісерцем'язи

Номер слайду 23

Значення води у природіВода працює на гідроелектростанціях, виробляючи електроенергію.

Номер слайду 24

Значення води у природіБез води не обходиться жодне виробництво у промисловості.

Номер слайду 25

Дайте відповіді на запитання. Опишіть, які властивості має вода. Чи існує життя на дні водойм узимку? Які властивості води та льоду це зумовлюють?Доведіть, що вода — розчинник. Яке значення має вода у природі й житті людини?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Читати параграф 31

Номер слайду 27

Рефлексія. На уроці я зрозумів(зрозуміла) …Сьогодні я навчився(навчилася) …На уроці найцікавішим було …На уроці мені було найважче …Сьогодні я відчув(відчула) ... На уроці мене здивувало ...

Номер слайду 28

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
27 лютого 2022
Переглядів
4441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку