Презентація "Внесок української діаспори в НТР у 20 - 21 століттях

Про матеріал
У презентації надається інформація про розробки українців, які вплинули на НТР 20-21 ст.
Перегляд файлу

Внесок української діаспори в НТР у ХХ - на початку ХХІ століття

                    Дробна Анна 11-Б   

НТР - це...

 

Науко́во-техні́чна револю́ ція — якісний стрибок у структурі і динаміці розвитку продуктивних сил, корінна перебудова технічних основ матеріального виробництва на основі перетворення науки в провідний чинник виробництва, в результаті якого відбувається трансформація індустріального суспільства у постіндустріальне.

ГЕЛІКОПТЕР

Винахідником є київський авіаконструктор (емігрував до США) Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. У вересні 1939-го почалися випробовування VS-300 спочатку на прив’язі, а 13 травня 1940-го у вільному польоті.

ПОШТОВИЙ ІНДЕКС

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

ПЕРШИЙ СУПУТНИК ЗЕМЛІ

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетнокосмічної техніки і засновником космонавтики.. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

ГНУЧКИЙ СУПЕРКОНДЕНСАТОР

Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшов у топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine.

ЗВАРЮВАННЯ ЖИВИХ ТКАНИН

Ідея зварювання живих тканин з'явилася серед вчених інституту електрозварювання ім. Євгена

Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона - сина винахідника різних методів електрозварювання, були проведені експерименти, які довели можливість отримання зварного з'єднання різних м'яких тканин тварин способом біполярної коагуляції. Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

РЕНТГЕН

Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів. Він набагато глибше, ніж Рентген, проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. ВІн першим у світі зробив рентгенівський знімок людського скелета.

БЕЗКРОВНИЙ АНАЛІЗ КРОВІ

Харківський вчений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, п'ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці.

КОМПАКТ-ДИСК

Мало хто знає, що прообраз компактдиска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.

РУКАВИЧКА ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ ЗОРУ

Хлопець із Луганська Іван Селезньов представив на міжнародному конкурсі "Intel International Science and Engineering Fair" свій проект "Нове чуття:

ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору". Винахід молодого українця потрапив до трійки кращих винаходів світу у 2013 році, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

ВМІННЯ КОМП`ЮТОРА РОЗПІЗНАВАТИ ОБЛИЧЧЯ

Киянину Єгору Анчішкіну було 26 років, коли він зацікавився проблемою розпізнання відео та фотоінформації. Разом з колегами він створив фірму, яка поставила собі за мету навчити комп'ютер впізнавати людські обличчя. Фантастична технологія вже не належить Україні. Інтернет-гігант Google викупив усіх, хто розробляв перспективну технологію.

ВИСНОВОК

Українці багато не знають про досягнення своїх вчених і активістів, частіше за все тому, що їхні винаходи дуже швидко викупляються іноземцями разом із розробниками. Наша держава не взмозі профінансувати нові проекти та допомогти з дослідженнями, чим затримується розвиток науки, тому світлі уми емігрують з нашої країни. Та, не дивлячись на це, українці ні чим не поступаються у винаходах іншим країнам, навпаки доповнюють і працюють разом із іноземцями заради нових відкриттів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Golowko Michail
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
23 листопада 2019
Переглядів
8200
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку