Презентація "Внутрішнє середовище організму. Кров, її склад та функції. "

Про матеріал

Презентація до уроку біології у 8 класі на тему: "Внутрішнє середовище організму. Кров, її склад та функції.", містить тестові завдання, запитання і відповіді, ілюстрації та їх опис, відеофрагмент із цікавими фактами про кров, фізкультхвилинку та роботу в групах для кращого засвоєння матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Працюй наполегливо, Швидко, старанно. Щоб кожна хвилина Не втратилась марно

Номер слайду 2

Завдання 1-6 мають по чотири варіанти відповідей, із яких лише ОДНА ПРАВИЛЬНА. Виберіть правильну відповідь. 1. Визначте, якою буквою на рисунку позначено бронхи: Завдання на картках 2. Укажіть місце, де відбувається газообмін при внутрішньому диханні: А) носоглотка;            В) капіляри тканин; Б) капіляри легенів;    Г) бронхи. 3. Укажіть, з якої тканини переважно утворені гортань: А) м’язової;    В) епітеліальної; Б) хрящової;    Г) пухкої сполучної. 4. Визначте, що відбувається з голосовою щілиною під час мовчання: А) розширюється;    В) звужується; Б) закривається;    Г) не змінюється. 5. Укажіть відсотковий вміст вуглекислого газу в повітрі, що вдихаємо: А) 0,03%;     Б) 4%;     В) 21%;     Г)17%. 6. Визначте систему органів, яка регулює дихання: А) травна;   Б) нервова;   В) опорно-рухова;   Г) кровоносна. 7. Який процес є джерелом енергії в організмі: а) окиснення органічних сполук; б) різниця тиску; в) розпад органічних речовин. 8. Окисні процеси в клітинах, унаслідок яких виділяється енергія, – це: а) внутрішнє дихання; б) зовнішнє дихання.

Номер слайду 3

Взаємоперевірка виконаних завдань: 1. в) 2. в) 3. б) 4. а) 5. а) 6. б) 7. а) 8. а) 9. а) 10. а), б), в), г) 11. а) 12. 1. Б), 2. А), 3. Г), 4. В).

Номер слайду 4

Тема сьогодні у нас є важлива, Адже кров вивчати бажає кожна людина. Питання «З чого складаємося ми?» Хвилює нас усі ці дні. Так ось: ми без крові ну як без води, Як в пісні звучить ні туди, ні сюди. Вона розносить в організмі кисень. Окислює, енергію дає. Все те, не потрібне, з організму виносить. Оксид вуглецю назад віддає. Тож функцій багато – вона в нас одна, Виконує старанно, щохвилини, щодня. Давайте ж дізнаємось, що саме і як? Вивчаючи, аналізуючи і спільно працюючи! Прослухайте вірш і дайте відповідь на запитання, про що сьогодні піде мова?

Номер слайду 5

Внутрішнє середовище організму. Кров, її склад та функції. Тема уроку:

Номер слайду 6

Навчально-виховна мета: Сформувати в учнів загальне уявлення про внутрішнє середовище організму, його склад у відносній постійності; визначити основні функції крові; формувати компетентнісне ставлення учнів до проблеми здоров'я та здорового способу життя. Вдосконалення навичок самостійності, уміння організовувати свій робочий процес, повагу до оточуючих. Розвиваюча мета: Показати взаємозв'язок між будовою та функціями форменних елементів крові; розвивати увагу, мислення, спостережливість.

Номер слайду 7

Кров Вправа «Асоціативний кущ» червона рідка захищає Зігріває

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Складають рідини, які взаємодіють між собою, і за допомогою яких в організмі відбуваються всі важливі фізіологічні процеси. До них належать:

Номер слайду 10

Кров рухається по замкнутих судинах і з клітинами тіла не контактує. Тканинна рідина утворюється з рідкої частини крові. Лімфа утворюється з тканинної рідини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В організмі дорослої людини міститься 5-6 л крові. Її об’єм становить 6-8% маси тіла.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Виконує роль міжклітинної рідини. Вона містить 91% води і 9% розчине-них в ній речовин: білків, вуглеводів, амінокислот, жирів, глюкози, гормонів, мінеральних солей, мікроелементів, вітамінів… Мінеральні речовини становлять 0,9%. Вони подані катіонами та аніонами: Na, K, Ca, Cl, HCO3, HPO4…

Номер слайду 22

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА ДЛЯ КОРЕКЦІЇ ПОСТАВИ Руки в сторони та вгору —  На носочки піднялись.  Підніми голову вгору —  Й на долоні подивись.  Присідати ми почнемо,  Добре ноги розімнемо.  Раз — присіли, руки прямо.  Встали — знову все так само.  Повертаємося вправно,  Все виконуємо гарно.  Вліво-вправо повернулись  І сусіду усміхнулись.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

РОБОТА В ГРУПАХ (ЗАВДАННЯ НА КАРТКАХ): Група № 1 «Еритроцити» Група № 2 «Лейкоцити» Група № 3 «Тромбоцити»

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Дрібні без’ядерні клітини d=7,5 мкм. Їх кількість в 1 куб. мм крові становить 5-5,5 млн. Форма нагадує двоввігнутий диск, що сприяє кращому проникненню в них кисню.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Живуть еритроцити близько 120 днів. Потім руйнуються у печінці і селезінці. Кров постійно поповнюється новими клітинами, що утворюються у червоному кістковому мозку з особливих клітин, які називаються стовбуровими.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Основна функція еритроцитів – постачання кисню до кожної клітини. Вони переносять його від легень до клітин, а вуглекислий газ від клітин до легень.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

входить до складу еритроцитів. Він складається із залізо- вмісної частини – гему та білкової частини – глобіну. Сполука гемоглобіну з киснем називається оксигемоглобін – HbO2, а з вуглекислим газом – HbCO2 – карбгемоглобін.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Безбарвні клітини крові амебоїдної форми, що мають ядро. В 1 куб.мм крові їх 6-8 тис. За будовою вони не однакові. У цитоплазмі деяких наявні зернятка, їх називають зернистими. Існують невеликі, з темним ядром – лімфоцити.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Утворюються лейкоцити у червоному кістковому мозку, селезінці, лімфатичних вузлах. Тривалість їх життя від кількох днів до кількох тижнів, а деякі живуть до 10 років.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Співвідношення між різними лейкоцитами у крові людини - це лейкоцитарна формула.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Основна функція лейкоцитів – захист організму від бактерій, вірусів та інших чужорідних речовин. Процес поглинання та перетравлю- вання лейкоцитами різних сторонніх частин носить назву фагоцитоз, який був відкритий І.І.Мєчніковим, за що учений отримав Нобелівську премію.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Тромбоцити – кров’яні пластинки, найдрібніші формені елементи d=1,5-2 мкм. В 1 л крові 200-400 10 . Усього в організмі 1,5 трлн. тромбоцитів.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Основна функція тромбоцитів – участь у зсіданні крові. Це захисна реакція, спрямована на зупинку кровотечі.

Номер слайду 50

Розчинний білок фібриноген перетворюється у нерозчинний фібрин: Фібриноген + Са2+ Фібрин Ферменти тромбоцитів

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Транспортна функція включає: Живильну – транспортування поживних речовин від органів травлення до клітин тіла. Дихальну – полягає у перенесенні кисню від легень до клітин, а вуглекислого газу від клітин до органів дихання. Видільну – перенесення від клітин до органів виділення продуктів обміну, надлишку води та мінеральних солей.

Номер слайду 53

Регуляторна функція забезпечується перенесенням гормонів та інших біологічно активних речовин від місця їх утворення до усіх клітин тіла. Терморегуляторна полягає у підтри- манні постійної температури тіла. Захисна – кров бере участь у захисті організму від отруйних речовин, вірусів, м\о та утворює тромб під час поранень.

Номер слайду 54

Вправа «Експрес – тест»: 1) Кров відноситься до сполучної чи до епітеліальної тканини. 2) До внутрішнього середовища організму належить лімфа чи серце. 3) Еритроцити забезпечують дихання чи травлення. 4) Тромбоцити – це форменні елементи крові чи тканинної рідини. 5) Імунітет забезпечують еритроцити чи лейкоцити. 6) Безбарвні клітини крові це – еритроцити чи лейкоцити. 7) У зсіданні крові беруть участь тромбоцити чи лімфа. 8) Червоні кров`яні пластинки це – лейкоцити чи еритроцити.

Номер слайду 55

Домашнє завдання: Прочитати § 17. Дати відповідь на запитання після параграфа (усно). Виконати творче завдання на с. 88 (письмово).

Номер слайду 56

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Веденіна Марина Валеріївна
    Докладка презентація! Чудовий допоміжний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Труш Жанна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дегтярьова Наталія Сергіївна
    Чи реально весь поданий матеріал викласти за 45 хвилин?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Біліченко Юлія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
13 січня 2019
Переглядів
21863
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку