Презентація "Внутрішні води"

Про матеріал
Презентація "Внутріші води" розрахована для вчителів , які викладають географію у 6-х класах. Матеріал у презентації поданий як віртуальна подорож ддя учнів, котра має зупинки. Додається також вірш про водні ресурси, питання на логічне мислення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Ніби синя стрічка, через поле й гай. Поспішає річка у далекий край. Увібравши в себе із струмків води,Пробива завзято довгії шляхи.І про все, що бачить, розповідь склада,Хвильками-устами тихо промовля:«Я з землі прорвалась чистим джерелом,Рушила по лісу, стала потічком. Потім мандрувала, вилась поміж скал,Бігла, простувала через греблі й вал. Землю напувала, буйно щоб цвіла,Для звірят у спеку втіхою була. Ну а про малечу нічого й казати Їй з моїх обіймів ліньки вилізати…Ну а зараз мушу обрій наздогнати, Щоб його нарешті добре покупати”

Номер слайду 2

Гра «Асоціації» Гідросфера. Вода. Океан. Річка. Опади. Озеро. Болото

Номер слайду 3

Бліцопитування:1. Гідросфера – це… (водна оболонка Землі).2. До вод суходолу належать… (річки, озера, болота, льодовики, підземні води).3. Річка – це… (природний водний потік, що рухається по виробленому ним руслі).4. Озеро – це… (природна заглибина заповнена водою).5. Болото – це… (надмірно зволожена ділянка суходолу, що має шар торфу не менше 30 см.).6. Льодовик – це… (багаторічне природне скупчення льоду).7. Повноводність річки залежить від… (розміщення, клімату).8. Чи можуть вичерпатися запаси прісної води? (так).

Номер слайду 4

Гра «Я так думаю»«Чому вода – найцінніший мінерал на Землі?» (не можливе життя, розчиняє гірські породи).

Номер слайду 5

Прийом «Дивуй»На півночі Африки є озеро, що ніби наповнене справжнім чорнилом, яким можна писати. Рецепт «виготовлення» чорнила простий: в озеро впадають дві річки. Вода однієї з них насичена солями заліза, вода іншої – органічними кислотами, оскільки витікає з боліт. Перемішуючись, води стають чорнильно-чорними і настільки отруйними, що в озері нема життя.

Номер слайду 6

Тема: “Води суходолу”

Номер слайду 7

Зупинка1. Річка Ніл. Найдовша річка Африки й усього світу, її довжина – 6671 км., річка має два витоки. Перший – річка Кагера, що впадає на заході в озеро Вікторія, після впадання в неї кількох приток, ріка дістає назву Білий Ніл. Другий виток – Голубий Ніл – витікає з озера Тана на Ефіопському нагір’ї. впадає Середземне море.

Номер слайду 8

Зупинка2. Річка Конго.   Хоча ця річка офіційно зветься Заїр з 1971 року, її вигляд нерозривно пов'язаний з загадковою, повної таємниць історією, протягом якої вона була відома під назвою Конго - зіпсоване португальцями західно-африканське слово, що означає "річка, що поглинула всі ріки“, більше 4300 км. в довжину, з басейном площею в 3,9 кв.км, виливаючи в Атлантичний океан майже 42450 куб. м. води в секунду.    Річка зароджується на покритих саваною нагір'ях Замбії на висоті більше 1525 м. над рівнем моря. З'являючись на світ як річка Шамбері, вона довго петляє по Замбії і виходить в Заїр, де зливається з Луалабою і вже під цим ім'ям починає повільно і плавно спускатися до вологих тропічних лісів Західної Африки. Річка двічі перетинає екватор.

Номер слайду 9

Зупинка 3. Річка Нігер. Нігер – багатойменна річка. На окремих ділянках течії її називають по різному: Джоліба, Мейо, Ерхірреу, Іза, Квора, майже всі ці назви у перекладі означають „річка”. До тепер не існує єдиної думки щодо походження назви річки. Одні гадають, що вона походить від берберійського (бербери – група народностей Північної Африки) слова nehierren – „ріка”, а інші вважають його похідним від латинського слова „niger”, тобто „чорний”. Оминаючи тверді породи щита Африканської платформи, річка робить великий вигин, який називають “петлею Нігеру”.

Номер слайду 10

Зупинка 3. Річка Нігер. Нігер – багатойменна річка. На окремих ділянках течії її називають по різному: Джоліба, Мейо, Ерхірреу, Іза, Квора, майже всі ці назви у перекладі означають „річка”. До тепер не існує єдиної думки щодо походження назви річки. Одні гадають, що вона походить від берберійського (бербери – група народностей Північної Африки) слова nehierren – „ріка”, а інші вважають його похідним від латинського слова „niger”, тобто „чорний”. Оминаючи тверді породи щита Африканської платформи, річка робить великий вигин, який називають “петлею Нігеру”.

Номер слайду 11

Зупинка 4. Річка Замбезі. Річка Замбезі, що на півдні материка, відома європейцям з ХІХ ст. під сучасною назвою, яка означає у перекладі з місцевої мови – “велика річка”. На Замбезі знаходиться одне з див природи світового значення — водоспад Вікторія, заввишки 120 м. Коли річка Замбезі повноводна, то об'єм води, що проходить через водоспад Вікторія, настільки великий і з такою силою падає вниз, що хмару краплин, яка піднімається вгору, видно на відстані 40 км. Не випадково місцеві жителі називають водоспад «гримлячим димом». У краплинах води навколо цього величного водоспаду часто виграє веселка, яка піднімається на висоту 300 м. Водоспад у 1855 р. відкрив Давід Лівінгстон і назвав його ім'ям королеви Британії Вікторії.

Номер слайду 12

Зупинка 5. Річка Оранжева. Річка Оранжева має протяжність 2100 км. Це VІІ за протяжністю річка Африки. Площа басейну понад 1 млн. км2. Починається у Драконових горах. Названа голландським полковником Р. Гордоном у 1777-79 рр. на честь правлячої династії Оранської. В середній течії Оранжевої знаходиться найвищий водоспад у Африці – Ауґрабіс, виточений річкою у гранітах. Його висота становить 146 м. Назва водоспаду означає: “дуже шумне місце”.

Номер слайду 13

Зупинка 6. Річка Окаванго. Окаванго – найдовша річка басейну внутрішнього стоку Африки. Її протяжність становить 1600 км. Це ХІ за протяжністю річка Африки. Площа басейну близько 800 тис. км2. Окаванго закінчується в напівпустелі Калахарі, гублячись у пісках. Це так звана болотиста “дельта” Окаванго. Через значні запаси води тут живе багато тварин. Під час тривалої посухи Окаванго сильно міліє, залишаючи наноси мулу.

Номер слайду 14

Зупинка 7. Озеро Вікторія. У центрі Екваторіальної Африки, на дні велетенського прогину, вдавленого могутніми тектонічними силами в поверхню вулканічного плоскогір'я, лежить африканське озеро Вікторія. Озеро Вікторія має форму неправильного овалу; велика його вісь витягнута з південного заходу на північний схід майже на 350 кілометрів, довжина малої осі – 200 кілометрів. Найбільша глибина озера – 80 метрів, середня – 40 метрів. Площа 68 тис. км2, довжина 337 км, найбільша ширина 275 км. Є частиною водосховища Вікторія. Безліч островів. Впадає багатоводна річка Каґера, витікає річка Білий Ніл. Озеро судноплавне, місцеві жителі займаються рибальством.

Номер слайду 15

Зупинка 8. Озеро Танганьїка. Озеро Танганьїка найкрупніше і глибоке серед ланцюга озер на виниклих на заході Східно-Африканської рифтової зони (зони розломів) і простягається на 670 кілометрів, з максимальною глибиною 1470 метрів. Довжина озера — близько 650 кілометрів, ширина — 40-80 кілометрів. Площа 34 тис. км. Лежить на висоті 773 метрів над рівнем моря. Це найдовше озеро на планеті і, поряд з озером Байкал, одне з найглибших — вони схожі за походженням та розмірами улоговин.

Номер слайду 16

Зупинка 9. Озеро Чад. Площа озера щорічно змінюється від 12 до 26 тис. км2. Глибина також коливається від 4 до 11 метрів. Озеро Чад лежить на висоті 280 м і має переважно солонувату воду, а поблизу гирл річок – прісну. В озері постійно відбувається зміна води завдяки великому підземному стоку, що живить ґрунтові води прилеглих районів. Західні й південні береги Чаду низинні, заболочені й покриті густою трав’янистою рослинністю, північні й східні – наймальовничіші – сильно порізані. В цій частині озера особливо багато піщаних островів, утворених підтопленими дюнами.

Номер слайду 17

Зупинка 10. Озеро Тана. Тана (інші назви: Цана, Дембеа) — озеро в Ефіопії, на висоті 1830 метрів над рівнем моря. Площа — 3,1—3,6 тис. км². Глибина — до 70 метрів. Багато островів. Впадає багато річок, витікає ріка Аббай (Блакитний Ніл).

Номер слайду 18

Гра «Чорна скриня»1. Річки Африки належать до басейнів двох океанів… 2. Річки, які пересихають і не мають постійних водотоків…3. Найдовша річка Африки… 4. Довжина річки Ніл… 5. Батьківщина папірусу… 6. Річка Ніл впадає в… 7. Річка, яка два рази перетинає екватор…8. Пороги і водоспади на річці Конго називаються…9. Річка, в перекладі з латинської мови означає «чорна»…10. Річка Нігер впадає в…

Номер слайду 19

11. Водоспад Вікторія знаходиться на річці… 12. Висота водоспаду Вікторія… 13. Водоспад Вікторія відкрив…14. Найбільше озеро Африки…15. Озеро, яке знаходиться в тектонічному розломі та простягається на 650 км в довжину… 16. Річка, що впадає в озеро Вікторія…17. Озеро, що живиться лише однією річкою – Шарі… 18. Озеро, що знаходиться на Ефіопському нагір’ї на висоті 2000м… 19. Галерейні ліси – це… 20. Річка, що називають «серцем Африки»…

Номер слайду 20

Гра «Географічна лабораторія» Характеристику річок за планом:1. Назва.2. До басейну якого океану належить.3. Місце витоку.4. Куди впадає.5. Напрямок течії.6. Основні притоки.7. Режим та живлення річки.8. Господарське використання.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати текст параграфа 15 (стор.91-95), позначити на контурній карті географічну номенклатуру: річки та озера Африки, доповнити знання в «географічну лабораторію».

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
1877
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку