презентація " внутрішні води Північної Америки"

Про матеріал
Презентація містить кадри з картинками рік іозер, поширених на території Північної Америки. Перегляд презентації зручно здійнювати з паралельними повідомленнями учнів про відповідний об'єкт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу Північної Америки «Річки - діти рельєфу і клімату»*основні річкові системи *великі озера

Номер слайду 2

Що знємо та вміємо ?Північна Америка багата на поверхневі та підземні води. Територією материка протікає безліч великих річок, тут багато озер різного походження, у тому числі всесвітньо відома система Великих озер, де зосереджені найбільші запаси прісної води на Землі. Північноамериканські льодовики багаторічна мерзлота. Нерівномірна розподіленість гідрографічних об’єктів на материку пов’язано передусім із кліматичними умовами та розміщенням форм рельєфу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Басейни стоку річок в океани

Номер слайду 6

ЮКОН,МАККЕНЗІРічки басейну Північного Льодовитого океану протікають територією давнього зледеніння, через озера, і мають неширокі долини зі скелястими берегами й численними порогами. У річок переважно снігове живлення, вони надовго замерзають.

Номер слайду 7

Колорадо, Колумбія. Невелика частина річок Північної Америки належить до басейну Тихого океану. річки короткі, бурхливі, багатоводні, а їхні долини вузькі й глибокі. Танення снігів і льодовиків у горах підтримує високий рівень води, особливо в літній період.

Номер слайду 8

Міссісіпі з Міссурі,Огайо. Найбільш важ ливу роль у забезпеченні населення материка водними ресурсами відіграють річки басейну Атлантичного океану. Це досить розгалужені річкові системи із широкими долинами. Найбільша річкова система на материку — Міссісіпі з Міссурі, Огайо та іншими притоками. За своєю історичною роллю та господарським значенням Міссісіпі має для американців таке ж значення, як Дніпро для українського народу.

Номер слайду 9

Великі Озера, Ніагарський водоспад. Великі озера — найбільший у світі прісноводний басейн. П ’ять озер — Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері й Онтаріо — розташовані на різних висотних рівнях і являють собою каскад природних водойм, з ’єднаних короткими порожистими річками. Великі озера не випадково мають цю назву: Верхнє (82,1 тис. км 2) — найбільше прісноводне озеро у світі, а найменше з них — Онтаріо .

Номер слайду 10

Розташування Великих Озер

Номер слайду 11

Єдиний водний шлях. Великі озера живляться водами численних річок, а стік усієї озерної системи здійснює річка Святого Лаврентія, що несе води в Атлантичний океан. Система Великих озер має колосальні запаси гідроенергії. Величезним є транспортне значення цих водойм — єдиний водний ш лях

Номер слайду 12

Велике Солоне озеро Велике Солоне озеро є залишком великого озера, що існувало в льодовиковий період і було розташоване на висоті близько 1280 м над рівнем моря. Це найбільша солона внутрішня водойма Західної півкулі й одна з найсолоніших у світі (від 137 до 300 %о). Високий вміст солі робить озеро практично непридатним для заселення живими організма

Номер слайду 13

Практична робота. Практична робота. Познач на контурній карті Північної Америки такі географічні об'єкти: річки. Міссісіпі, Маккензі, Юкон, Колорадо, Колумбія, Святого Лаврентія; Великі озера(Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо), озера Велике Солоне, Нікарагуа; Ніагар-ський водоспад.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
31 січня 2023
Переглядів
3646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку