Презентація "Внутрішня енергія тіла"

Про матеріал

Формувати поняття про внутрішню енергію з позицій молекулярної теорії; досягти усвідомлення універсальності закону збереження і перетворення енергії; надати термодинамічну трактову поняття роботи; розвиток навичок аналізу та порівняння; виховувати вміння взаємодії під час вивчення навчального матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішня енергія Викладач фізики Стадник О.І.

Номер слайду 2

Завдання уроку освітнє: формувати поняття про внутрішню енергію з позицій молекулярної теорії; досягти усвідомлення універсальності закону збереження і перетворення енергії; надати термодинамічну трактову поняття роботи; розвиваюче: розвиток навичок аналізу та порівняння; виховне: виховувати вміння взаємодії під час вивчення навчального матеріалу.

Номер слайду 3

Тепловий рух Внутрішня енергія Робота Процес виконання роботи Теплопередача Кількість теплоти Теплопровідність Конвекція Випромінювання Натирання монети об сукно Нагрівання дротини в полум'ї свічки Поглинання випромінювання теплонагрівачем Нагрівання підфарбованої води у колбі Робота в зошитах

Номер слайду 4

Способи зміни внутрішньої енергії Надання або отримання теплоти Виконання роботи

Номер слайду 5

Зміна внутрішньої енергії внаслідок виконання роботи:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Способи теплопередачі: Теплопровідність - обмін енергією між частинами тіла або тілами, що перебувають у безпосередньому контакті.

Номер слайду 8

Конвекція -перенесення енергії потоками рідин або газів.

Номер слайду 9

Випромінювання - перенесення енергії електромагнітними хвилями.  За рахунок випромінювання енергія Сонця доходить до Землі, яке і є одним із способів теплопередачі.

Номер слайду 10

 Розв'язуємо разом 1. В якому стані внутрішня енергія 1 кг води більша: в твердому, рідкому чи газоподібному? Відповідь: внутрішня енергія 1 кг води в газоподібному стані більша, ніж у рідкому, а в твердому — менша, ніж у рідкому стані. 2. Як пояснити, що пожежник у спеціальному одязі спокійно стоїть у вогніі не відчуває його? Відповідь: тканина спецодягу виготовлена з матеріалів, які мають дуже низьку теплопровідність. Крім того, спецодяг має сріблястий колір і відбиває теплове проміння. 3. Поясніть, чому птахи з великими крилами (орли, шуліки) можуть триматися на одній висоті, не махаючи крилами. Відповідь: за рахунок висхідних потоків повітря, тобто конвекції. Закріплення матеріалу

Номер слайду 11

Задача На мал. 241, а в нижній посудині міститься вода, а у верхній — лід. На мал. 241, б — навпаки. В якій посудині (зліва чи справа) швидше охолоне рідина?

Номер слайду 12

Дослід Чим більша маса тіла, тим більшу кількість теплоти треба надати

Номер слайду 13

Кількість теплоти, що поглинається речовиною в ході нагрівання або виділяється під час охолодження: Кількість теплоти

Номер слайду 14

Закріплення матеріалу Розв’язування задач. У ванну налито 80 л води, що має температуру 10°С. Скільки літрів води, яка має температуру 100°С, потрібно додати у ванну, щоб температура води в ній дорівнювала 25°С? Щоб охолодити розжарену до 100°С чавунну сковорідку масою 2 кг, у неї наливають 0,5 л води при температурі 12°С. До якої температури охолоне сковорідка? У каструлю наливають вісім повних склянок холодної води при температурі 10°С і п’ять повних склянок гарячої води при температурі 80°С. Яка температура встановиться в каструлі? Теплоємністю каструлі знехтуйте. Металеву кульку масою 900 г нагріли до 155°С, опустили в посудину з 3 л води, температура якої була 10°С. У результаті теплообміну встановилася температура 15°С. З якого металу виготовлена куля? Нагріванням посудини знехтувати.

Номер слайду 15

Рефлексія Інтерактивна вправа „Мікрофон” Питання: -Що ми виконували сьогодні на уроці? - Чи досягли очікуваного результату? - Чи досяг клас в цілому очікуваних результатів? - Що, на вашу думку, могло б бути організовано краще? - Над якими навичками вам треба ще попрацювати? - Чи був для вас урок цікавим - Що вам найбільше сподобалось?

Номер слайду 16

Для конспекту учня Внутрішня енергія — це сума кінетичних енергій хаотичного руху молекул і потенційних енергій взаємодії молекул одна з одною. Два способи зміни внутрішньої енергії: 1) у разі здійснення над тілом роботи; 2) шляхом теплопередачі. Внутрішня енергія ідеального одноатомного газу прямо пропорцій на його абсолютній температурі:                                                   . Внутрішня енергія ідеального багатоатомного газу прямо пропорційна його абсолютній температурі:                                                  .

Номер слайду 17

Домашнє завдання Є.В.Коршак, О.І.Ляшенко, В.Ф.Савченко Фізика 10 клас § 53, задачі 1.Під час якого процесу внутрішня енергія газу не змінюється? 2.Шматок м'якого дроту кілька разів зігнули й розігнули. У яку форму перейшла витрачена при цьому енергія? 3.1 моль пари ртуті й 1 моль гелію мають однакову температуру. Який із газів має більшу внутрішню енергію? У скільки разів? 4.Один грам пари ртуті й один грам гелію мають однакову температуру. Який з газів має більшу внутрішню енергію? В скільки разів? ( Відповідь: гелій, у 50 разів.)

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 53. Внутрішня енергія тіла
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
6012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку