Презентація "Внутрішня та зовнішня політика Володимира Великого"

Про матеріал

Даний електронний матеріал рекомендується для використання вчителем під час вивчення теми «Внутрішня та зовнішня політика Володимира Великого» з історії України у 7 класі. Матеріали презентації сприяють розвитку предметних умінь та історичних компетентностей учнів: хронологічної, просторової та інших.

Цифровий ресурс полегшить учням вміння локалізувати історичні події у часі та просторі, працювати з історичною картою, розвивати вміння отримувати інформацію з різних джерел.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішня та зовнішня політика Володимира Великого Голуб Катерина Олександрівна, учитель історії Матусівського навчально-виховного комплексу “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2” Шполянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Нестор-Літописець порівнював цю історичну особу з яскравою зорею, що передує сходу Сонця. Православна церква прилучила її до лику святих. Цій особі після скількох воєн вдалося зберігати спокій у країні та зміцнити міжнародне становище. ПРО КОГО ЙДЕ МОВА?

Номер слайду 3

Князь Володимир: людина і державець (980-1015) В історію князь Володимир увійшов як ВЕЛИКИЙ КРАСНЕ СОНЕЧКО СВЯТИЙ ХРЕСТИТЕЛЬ РІВНОАПОСТОЛЬНИЙ

Номер слайду 4

План Територіальне зростання Київської Русі. Внутрішня політика Володимира Великого. 3. Запровадження християнства як державної релігії. 4. Зовнішня політика князя.

Номер слайду 5

Володимир Великий Син великого князя Київського Святослава I Ігоровича і його коханки Малуші, яка служила ключницею княгині Ольги. Точний рік народження Володимира невідомий. Як повідомляють пізні джерела XVI століття Володимир Святославич народився в селі Будутині, куди розгнівана Ольга відіслала Малушу.

Номер слайду 6

Завоювання київського столу Після загибелі у 972 році князя Святослава Києвом керував Ярополк. У 977 році розгорілася міжусобна війна між Ярополком і його братами. Тим часом Володимир у Скандинавії набрав з Добринею варязьке військо і в 980 році почав війну проти київського князя. Згідно з літописом Володимир вокняжився в Києві у 980 році.

Номер слайду 7

Князь Володимир Підкорив радимичів і в’ятичів Приєднав хорватів 988 рік похід на Херсонес Приєднав решту слов’янських народів 985 рік похід на волзьких болгар Захопив і приєднав польські землі Київська Русь за Володимира перетворилася на найбільшу європейську державу Територіальне зростання Київської Русі

Номер слайду 8

Кордони Київської Русі простяглися від Карпат до Волги, від Балтійського до Чорного й Азовського морів

Номер слайду 9

Реформи князя Володимира Адміністративна реформа: ▫ своїх синів і вірних дружинників посадив у містах для контролю над місцевою знаттю; ▫ на зміну родоплемінному поділу суспільства остаточно прийшов територіальний

Номер слайду 10

Реформи князя Володимира Військова реформа: ▫ сформував військо з дружинників-слов’ян, а не з варягів.

Номер слайду 11

Судова реформа: Розмежовано церковне і княже судочинство (єпископський та градський суди). Прийнято закон “Устав земляний”. Реформи князя Володимира

Номер слайду 12

Князь Володимир засновує Білгород. Мініатюра Радзивиллівського літопису Реформи князя Володимира Містобудівна реформа: “І сказав Володимир: “Се недобре є, що мало городів навколо Києва”. І став він городи зводити...” Будувалося багато міст по берегах основних річок країни.

Номер слайду 13

Реформи князя Володимира Розбудова Києва: Споруджено міську фортецю площею 10 гектарів навколо центральної частини стольного граду

Номер слайду 14

Реформи князя Володимира Оборонна реформа: Створено систему укріплень уздовж річок Стугна, Сула, Десна, Трубіж, Остер, які стали опорними пунктами в боротьбі з печенігами.

Номер слайду 15

Реформи князя Володимира Карбування монет: Володимир Святославич першим з київських князів став карбувати власні монети. Златник важив 4,2 г .Це була високохудожня монета з гербом-тамгою тризубом, портретом князя і словесною легендою. На зворотному боці було зображення Христа Спасителя.

Номер слайду 16

“Поставив ідолів на горбі над двором теремним: Перуна дерев’яного, а голова його срібна, а вус золотий, і Хорса, і Дажбога, і Стрибога, і Сімаргла, і Мокош”. Нестор-Літописець Реформи князя Володимира Релігійна реформа: Спроба Володимира реформувати язичництво (близько 980 р.).

Номер слайду 17

Реформи князя Володимира Спроба реформувати язичництво була невдалою. У 988 р. прийняв хрещення і запровадив на Русі християнство. Християнство – світова релігія, заснована на вірі в Божого сина Ісуса Христа, який прийшов на землю і був розіп'ятий.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Значення прийняття християнства Дало поштовх розвиткові ремесел, особливо в архітектурі; Запроваджено слов'янську писемність (кирилицю); Почалося літописання, поширилися книги; Пом'якшилися звичаї; Укріпилася князівська влада; Зміцнилося міжнародне становище Київської Русі; Сприяло створенню єдиного народу.

Номер слайду 20

Десятинна церква Прийняття християнства сприяло розвиткові кам'яного зодчества. У 996 р. завершилося будівництво першої камяної церкви – Десятинної.

Номер слайду 21

Зовнішня політика Володимира Боронив Київську Русь від печенігів; Шляхом династичних шлюбів зміцнив дипломатичні зв'язки з Польщею, Угорщиною, Чехією, Норвегією, Швецією; У 1013 р. укладено угоду зі Священною Римською імперією. Зав'язуються контакти з Папою Римським.

Номер слайду 22

Значення діяльності князя Володимира В основному завершив формування єдиної держави: територія Київської Русі простягалася від Чудського, Ладозького, Онезького озер на півночі до Південного Бугу на півдні, від Карпат на заході до межиріччя Оки і Волги на сході; Укріпив князівську владу, створив сильну централізовану державу; Охрестивши Русь, зрівняв її з провідними європейськими державами.

Номер слайду 23

Князь Володимир на грошах Враховуючи загальновизнаний вплив Володимира Великого на розвиток державності і суспільного життя на землях сучасної України, він зображений на лицевій стороні всіх різних видів одногривневих банкнот і двох монетах.

Номер слайду 24

Закріплення 1). З якою метою князь проводив походи? 2). Як ви вважаєте, чи змінилась за Володимира центральна влада в державі? 3) У народі князя називали Красним Сонечком. Як ви думаєте, чому? 4) В якому році Володимир охрестив Русь?

Номер слайду 25

Домашнє завдання Опрацювати відповідний матеріал підручника. Виконати завдання на контурній карті. Творче завдання: скласти ребус чи кросворд до теми.

Номер слайду 26

http://uk.wikipedia.org/wiki http://900.igr.net http://commons.wikimedia.org/wiki http://studentus.net http://i100rik.com.ua Грушевський М.С. Ілюстрована Історія України. — К., 1990. Журавльов Д.В. Хто є хто в українській історії. – Харків, 2011. ДорошенкоД.І. Історія України в 2-х томах. Том 1 (до середини XVII століття). — К.: Глобус, 1991. Полонська-Василенко Н. Історія України: У 2 т. — К., 1992. — Т. Субтельний О. Україна: Історія. — К.: Либідь, 1992. Земерова Т.Ю., Скирда І.М. Практичний довідник. Історія України. – Харків, 2009.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Кисіль Лідія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Романова Василиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Калашнік Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Успенський Дмитро
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
12 березня 2018
Переглядів
27669
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку