Презентація "Вода-основа життя"

Про матеріал

Презентація стане у нагоді класним керівникам 7-9 класів для ознайомлення учнів з властивостями води.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Вода, у тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти - саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими відчуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. По твоїй милості в нас знов починають вирувати високі джерела нашого серця. Ти найбільше багатство на світі”. Антуан де Сент-Экзюпери.

Номер слайду 3

Вода і сьогодні вважається однією з найунікальніших і найзагадковіших речовин на Землі. Тільки на нашій планеті є життя. Воно можливе завдяки воді.

Номер слайду 4

З найдавніших часів вода вважалася джерелом всякого життя. Гесіод та Фалес, одні з перших грецьких філософів, навчали, що вода — первісний елемент, з якого витворені всі речі, і з якого вони переважно й складаються.

Номер слайду 5

1766 р. Кавендіш, 1783 р. Лавуазьє довели, що вода не простий хімічний елемент.

Номер слайду 6

Подальші дослідження показали, що за невигадливою хімічною формулою води ховається речовина, що має унікальну структуру і унікальні властивості.

Номер слайду 7

Аномалії води Вода має високу теплоємність. Вода за будовою і родом речовин, до яких вона належить, повинна кипіти і плавитися за температур, що є набагато нижчі, ніж на Землі. Вода має велику теплоту випаровування і плавлення. При замерзанні вода віддає дуже багато теплоти. При замерзанні вода розширяється. Вода має найбільшу густину при температурі +4° С. Серед усіх рідин у води найбільший поверхневий натяг. Вода- найкращий розчинник.

Номер слайду 8

Чиста вода - безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку. За нормального атмосферного тиску при 0°С замерзає і перетворюється у лід, а при 100°С - кипить, перетворюючись у пару. У газоподібному стані вода існує і за нижчої температури, навіть нижче 0°С. Тому лід і сніг теж поступово випаровуються.

Номер слайду 9

Вода входить до складу багатьох гірських порід і всіх рослинних і тваринних організмів. На воду припадає близько 60 % маси тварин і до 80 % маси риб. У деяких рослинах вміст води іноді перевищує 90 % їхньої маси.

Номер слайду 10

У середньому в рослинах міститься більше 50% води, у тілі медузи – 96%, у водоростях- 95-99%, у спорах і насінні – від 7 до 15%.

Номер слайду 11

В організмі дорослої людини 68—70 % води, в тому числі: у крові — 90 %, м'язах — 75 %, кістках — 28 %. Цікаво, що людина і тварини в процесі перетравлення їжі можуть у своєму організмі утворювати ендогенну воду.

Номер слайду 12

Фізіологічні функції води Якщо кількість води в людському організмі зменшиться на 1-2% (0,5-1л) проти норми, людина відчуває спрагу; при зменшенні на 5-8% (2-3 л) шкіра зморщується, в роті пересихає, свідомість затемнюється, можуть з'явитися галюцинації, втрата 10% вологи (~ 5 л) викликає розлад психічного апарату, порушення ковтального рефлексу; при втраті 14-15% (7-8 л) людина помирає.

Номер слайду 13

Вода грає і теплорегулюючу роль - підтримує необхідну температуру тіла. Транспортна функція води здійснюється завдяки її високій силі поверхневого натягу. Завдяки цій властивості вона може проникати у найтонші капіляри і міжклітинні простори, несучи клітинам організму харчування і виводячи з них продукти життєдіяльності.

Номер слайду 14

Водою вкрито близько 4/5 поверхні земної кулі (океани, моря, озера, річки). Значна її кількість у вигляді льоду і снігу вкриває високі гори і величезні простори Арктики і Антарктиди. Багато води в атмосфері — пара, туман і хмари. Значні кількості води містяться і в земній корі у вигляді підземних вод. Вода в природі

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Екологічні функції води: Вода- основна складова всіх живих організмів. Основний механізм здійснення взаємозв'язків усіх процесів у екосистемах. Головний агент - переносник глобальних біоенергетичних екологічних циклів. Води Світового океану є основним кліматоутворюючим фактором. Вода-середовище життя. Вода-основний природний ресурс споживання людства.

Номер слайду 17

Біологічне Хімічне Теплове Фізичне Забруднення води

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Здатність природних водойм до самоочищення (періодичність природного очищення): Світовий океан — 2500 років; підземні води — 1400 років; полярні льодовики — 9700 років; гірські льодовики — 1600 років; підземний лід районів вічної мерзлоти — 10 000 років; води озер — 17 років; води боліт — 5 років; води в руслах річок — 16 днів; волога в атмосфері — 8—10 днів; вода в живих організмах — кілька годин.

Номер слайду 20

Очищення води Штучне Природне Захоронення стічних вод Біологічне Механічне Хімічне

Номер слайду 21

Основні заходи з охорони водних ресурсів від забруднення такі: Регулювання поверхневого стоку річок. 2. Затримання поверхневого стоку на водозборах. 3. Накопичення талих і дощових вод у водосховищах. 4. Розробка науковообгрунтованих норм водокористування. 5. Будівництво водоочисних споруд або систем зворотного водопостачання. 6. Упровадження безвідходних технологій. 7. Протиерозійні роботи на водозбірних площах. 8. Забезпечення водозахисних насаджень, що регулюють стік, послаблюють процеси водної ерозії грунту.

Номер слайду 22

Поверхневі води є джерелом питного водопостачання для понад 70% населення України. В окремих населених пунктах питна вода за фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам. Майже 1200 населених пунктів частково чи повністю забезпечуються привозною питною водою. Крім поверхневих, для споживання використовують воду артезіанських свердловин.

Номер слайду 23

«Збройні конфлікти у світі дедалі частіше виникатимуть через прісну воду і доступні продукти харчування, а зовсім не через мінеральні енергоносії», — ще 2001 року сказав колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан. На жаль, ці слова з кожним роком стають дедалі більш пророчими.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Вже зараз у світі відчувається гострий брак води. Постійного доступу до питного ресурсу не має більше третини населення планети, тобто більше двох мільярдів чоловік. За прогнозами ЮНЕСКО, в 2020 році нестача води буде однією з головних світових проблем.

Номер слайду 26

Шляхи вирішення проблеми водного дефіциту: зменшення витрат води в сільському господарстві; впровадження у промисловості маловодних і безводних технологій, замкнутого водопостачання (повторне використання відпрацьованої води); опріснення морської води, використання води айсбергів; спорудження водосховищ, які регулюють річковий стік.

Номер слайду 27

Досліди японського дослідника Емото Масару показали, що форма кристалів, що утворюються при замерзанні води, залежить не тільки від її чистоти, але і змінюється в залежності від того, яку над цією водою виконують музику, які вимовляють слова.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Річка Ель-Ріо-Винегре, що протікає поблизу діючого вулкану Пурасе (Колумбія), має кислу воду. Її вода містить11 частин сірчаної кислоти і 9 частин соляної кислоти на кожну 1000 частин і така кисла, що в ній не може жити жодна риба. Однією з причин високого вмісту кислоти в цій річці є близкість вулкану. Дивовижна вода в природі

Номер слайду 30

Під дном Нилу протікає ще одна багатоводна ріка-Підземний Нил. Її води пропонували використовувати для зрошення 420000 га землі.

Номер слайду 31

В невеликому озері Могильне на острові Кільдин вода розділена на п’ять шарів. Перший шар – з прісної води, утворений від танення льдів і опадів, — зайняли звичайні прісноводні риби. Другий шар – трохи підсолена вода – заселений медузами і ракоподібні. Третій шар – з солоної морської води – зайняли карликові морські рибкі, актинії і морські зірки. В четвертому шарі – з водою червоного кольору –мешкає багато пурпурових бактерій. П’ятий шар води насичений сірководнем.

Номер слайду 32

На острові Ява є гаряче озеро. Пари і гази, що піднімаються з води, утворюють бульбашки діаметром до трьох метрів. Вони піднімаються в небо і лопаються зі звуком, що нагадує постріл.

Номер слайду 33

Цікаві факти При спразі бізони відчувають воду за 5-7 км. Американський тушканчик взагалі не п’є води - йому досить вологи із зерняток. З несправного крана витікає 60 літрів води за добу або 1800 — 1860 літрів за місяць. У складі мантії Землі води міститься в 10-12 разів більше, ніж у Світовому океані. Вода - єдина субстанція, яка зустрічається в природі в трьох формах: твердій (лід), рідкої і у вигляді газу. В основному, на 1 кг океанської води припадає 35 г розчинених солей. Якщо б було можливо випарувати всі океани, то товщина солевого покрову дна склала б 60 метров. А якщо б проробити такую операцію з морськими водами, то можно було б покрити всю сушу 130-метровим шаром солі. В Антарктиці знаходиться така кількість льоду, що його буде достатньо, щоб покрити всю поверхню земної кулі шаром завтовшки 85 метрів.

Номер слайду 34

Чи знаєте ви, що… 22 березня - Всесвітній день водних ресурсів; На Землі прісної води лише 3%; За добу з поверхні тіла людини випаровується 1-2 кг води; Якщо вологість приміщення підвищується, то погіршується самопочуття людини; За 6 уроків з 30 учнів класу випаровується близько 8 кг води. Тому треба постійно провітрювати класні кімнати.

ppt
Додано
22 березня 2020
Переглядів
3926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку