Презентація "Вода. Властивості води. Вода розчинник."

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям про воду як речовину, розчинник, розширити уявлення про значення води в природі, про три стани води і властивості, розширити знання учнів про класифікацію речовин на розчинні та нерозчинні у воді; показати значення води в природі як розчинника; про перетворення води з одного стану в інший, про кругообіг та його значення у природі; розвивати увагу, мислення, пам’ять учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальна презентація для 5 класу. За підручником О. Г. Ярошенко Урок №43-44 Природознавство 5 клас. Підготувала:вчитель біології Ічнянського ЗЗСО І-ІІ ст. №1 Ярмош Тетяна Валентинівна

Номер слайду 2

Природознавчий диктант1. Здатність ґрунту забезпечити рослини поживними речовинами називається ....2. Для утворення ґрунту товщиною приблизно в 1 см. потрібно ....3. Основна властивість ґрунту це ....4. Грунт складається з ...........5. Найбільш поширені ґрунти в Україні називаються .... 6. Верхній пухкий шар земної поверхні, якому властива родючість називається ....7. Природна суміш газів, з яких складається атмосфера Землі називається ... 8. Тепле легке повітря рухається ....9. Горизонтальний рух повітря називається ....10. Повітряна оболонка Землі називається ....11. Повітря нагрівається не сонячними променями, а від ....12. Властивості повітря ........... ( перерахувати 6-7)

Номер слайду 3

Якщо руки ваші в ваксі, Якщо на ніс сіли клякси. Хто тоді ваш перший друг. Змиє бруд з лиця і рук? Хліб — батько, вода — мати. Не спитавшись броду, не сунься в воду. Схожі, як дві краплі води. Куди водиця тече, там травиця росте. Вода камінь точе. Під лежачий камінь і вода не тече. Чому воду називають джерелом життя?

Номер слайду 4

Без води людина може прожити 3 дні, без їжі 30-50 днів. Значення води підкреслюють різними висловами: «Вода — еліксир життя»Не можна жити без води: Вона навкруг, вона в тобі. Озерах, річках, океанах. Дощу краплинах і в фонтанах. Вона в емоціях людини: В сльозах від радощів чи гніву. Й краса природи на ЗемліНе може жити без води. Чудова наша гідросфера.Існує все навколо неї:І людство, й фауна, і флора,І все, що є у нас навколо. А не було б її. Життя все зникло б на Землі.

Номер слайду 5

Розділ IIІ. ЗЕМЛЯ — ПЛАНЕТА СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ §31, 32 Вода. Властивості води. Вода розчинник. Практичне заняття 8 Дослідження розчинності речовин (цукру, солі, лимонної кислоти, олії).

Номер слайду 6

"Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе не описати, тобою насолоджуються, не розуміючи, що ти таке. Ти не тільки потрібна, ти і є життя!" Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 7

1. Вода на Землі

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Відкрийте в атласі карту півкуль. Що вам «кидається в очі» коли ви дивитесь на карту півкуль ?Яка назва більше підійшла б нашій планеті ?Три чверті поверхні Землі вкриті водою. Найбільше води на нашій планеті знаходиться у рідкому стані в океанах, морях, річках, озерах. Пригадайте, які океани є на нашій планеті? Як вони називаються.

Номер слайду 10

Планета Земля. Вода – 71%29% - суходолуr

Номер слайду 11

На Землі міститься 1 500 000 000 км³ водиабо 1 500 000 000 000 000 000 тонн!!!

Номер слайду 12

Що ж таке вода?Вода — це рідина, що кипить за температури 100 градусів за Цельсієм, перетворюючись на водяну пару, та замерзає за температури 0 градусів за Цельсієм, перетворюючись на лід.

Номер слайду 13

Молекула води

Номер слайду 14

МОЛЕКУЛИ ТВЕРДОЇ РІДКОЇ ГАЗОПОДІБНОЇ РЕЧОВИНИ РЕЧОВИНИ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 15

Твердий станрідкий стангазоподібний станводалідпара

Номер слайду 16

рідкатвердагазоподібна. Вище 0 СНижче 0 С при нагріванні2. Агрегатні стани води

Номер слайду 17

Дослід Знадобиться пластикова пляшка поліетиленовий пакет, резинка. Налийте повну пляшку води, але кришку створіть власноруч. Закрийте її поліетиленом та зафіксуйте резинкою. Після цього залиште пляшку з водою в морозильній камері. Що у вас вийде. Погляньте на місце нашої саморобної кришки. Поліетилен стане опуклим та вигнувся. Вода перетворилася на лід та розшириться у своєму об’ємах. Через це трохи вийде за межі пляшки, посунувши нашу кришечку. Замерзаючи, вода розширюється в об’ємі.

Номер слайду 18

3. Колообіг води. СТ. 131 – 132 Прочитати про колообіг води, розглянути мал.95, пояснити, що ми бачимо на малюнку

Номер слайду 19

Номер слайду 20

4. Властивості води. Що станеться, якщо ви візьмете воду до рук?

Номер слайду 21

Наллємо воду в склянку. Якої форми вона набула?

Номер слайду 22

Ст. 133. прочитати текст. Прочитавши текст скласти схему «ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ»

Номер слайду 23

ВОДАНе має форми. Текуча. Прозора. Безбарвна. Стискається при охолодженніБез запаху. Властивості води. Розширюється при нагріванніРозчинник. Без смаку

Номер слайду 24

Ст. 134 ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ5. Вода - розчинник. Знадобиться: дві склянки з водою, цукор та (або) сіль, пісок. Проводимо досліди. Куди дівається цукор чи сіль?Чи всі речовини може розчинити вода?Що спостерігаєте коли розчиняти пісок у воді?

Номер слайду 25

Вода - розчинник. РОЗЧИННІНЕРОЗЧИННІЦУКОРСІЛЬКИСЕНЬМАРГАНЦІВКАКРЕЙДАГЛИНАНАФТАОЛІЯВода + сіль розчин соліВода + кисень розчин кисню

Номер слайду 26

РОЗЧИН - вода з розчиненою в ній речовиною. РОЗЧИНПРИРОДНІШТУЧНІМОРСЬКА ВОДА, СІК РОСЛИНЧАЙ,РОЗЧИН МАРГАНЦІВКИ

Номер слайду 27

Номер слайду 28

ОБГОВОРЕННЯ6. Значення води у природі

Номер слайду 29

Вода у повсягденному житті

Номер слайду 30

Висновок: Вода – одне з найцінніших багатств Землі, джерело життя всіх живих організмів. Бережіть воду! style.font. Size

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Опрацювати § 31,32 Підготувати міні – проект на тему «Вода»

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

ЗАБРУДНЕННЯ ВОДИТЕПЛОВЕЧЕРЕЗ АТМОСФЕРУХІМІЧНЕФІЗИЧНЕБІОЛОГІЧНЕ

pptx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
1839
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку