Презентація "Водорості"

Про матеріал
Сформувати знання про різноманітність водоростей ,їх роль в екосистемі. Розвивати вміння порівнювати різні відділи водоростей . Виховувати раціональне ставлення до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність водоростей. ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 2

Мета уроку: Сформувати знання про різноманітність водоростей ,їх роль в екосистемі. Розвивати вміння порівнювати різні відділи водоростей . Виховувати раціональне ставлення до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Є змії стометрові,Зелені і лілові, Є бурі і бордові. А капитану в моріВід них велике горе…

Номер слайду 4

Водорості (Algae) –начисленіші і одні з важливих фотосинтезуючих організмів для планети. Вони поширені всюди: в морях та океанах, в прісних водоймах, на вологому грунті та на корі дерев.

Номер слайду 5

ВодоростіЗелені діатомовічервоніБурі

Номер слайду 6

Зелені водорості Одноклітинні багатоклітинніКолоніальні

Номер слайду 7

До відділу Зелені водорості відносять близько 15 тисяч видів одноклітинних, колоніальних і багатоклітинних рослин, які живуть у прісних і солоних водоймах, у морях та океанах, у ґрунті, на стовбурах дерев, на поверхні снігу та льоду. Серед пігментів, що є в їхніх клітинах, переважає хлорофіл, який надає цим водоростям зеленого забарвлення. Зелені водорості запасають крохмаль. Розмножуються нестатево, вегетативно та статево. Хламідомонада. Ульва. Водяна сіточка. Дуналієла. Хлорела. Спірогіра

Номер слайду 8

1.хламідомонада 6. спірогіра 2.хлорелла 7. улотрикс 3.мікрастеріас 8. ульва4.сценедесмус двуформенийй 9. каулерпа5.вольвокс 10. кладофора12345768910

Номер слайду 9

Спірогіра. Вольвокс. Кладофора Зелені водорості є основою для живлення багатьох мешканців прісних водойм. Деякі види, наприклад, морський салат, споживає людина. Частина видів використовується для лабораторних і космічних досліджень. Хара. Зелені водоростіАцетабулярія

Номер слайду 10

Значення зелених водоростей. Утворюють тину та зарості, в яких живуть мешканці водойм;Харчування для мешканців водойм;Хламідомонада снігова забарвлює гори у яскраві кольори;Очистка стічних вод;На космічних станціях.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Червоні водорості (багрянки)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Порфира

Номер слайду 16

Полісифонія

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЧЕРВОНІ ВОДОРОСТІ

Номер слайду 19

Червоні водорості або багрянки Багрянки (близько 4 тис. видів) – це багатоклітинні та одноклітинні організми, поширені переважно в солоних водоймах. Мають розгалужений талом рожево-червоного кольору. Клітини у них одно - чи багатоядерні, хлоропласти звичайно численні. Червоні пігменти дозволяють цим водоростям вловлювати слабке світло на глибині 200-250 м. У багрянок відсутні джгутикові стадії. Порфіра. Делесерія

Номер слайду 20

Червоні водорості або багрянки. Дазія. Цераміумчервоний. Каллітамніон Червоні водорості відкладають у цитоплазмі запасну речовину –багрянковий крохмаль (за хімічною будовою подібний до глікогену). Розмножуються вегетативним, нестатевим та статевим способами.

Номер слайду 21

Значеня червоних водоростей. З них отримують агар-агар, який застосовується в косметичному виробництві - додають в мазі, зубні пасти, креми для рук, в харчовій промисловості - для приготування желе, суфле, пастили, мармеладу, морозива та інших продуктів. Отримують йод, калієві солі, спирт, оцтову кислоту.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

БУРІводорості

Номер слайду 24

Бурі водорості Бурих водоростей налічується близько 1,5 тис. видів. Це найбільш високоорганізований відділ нижчих рослин. Слань багатоклітинна, бурого кольору, розміри варіюють від частки міліметра до 50 метрів. Прикріплюються до субстрату ризоїдами. Розмножуються вегетативно, спорами чи зооспорами і статево. Характеризуються чітким чергуванням поколінь. Бурі водорості відкладають запасну речовину ламінарин. Фукус. Ламінарія

Номер слайду 25

ФУКУСМакроцистіс

Номер слайду 26

ЛАМІНАРІЯ

Номер слайду 27

САРГАССУМ

Номер слайду 28

Значеня бурих водоростей. Утворюють підводні луки, можуть використовуватися як лікарські, харчові та технічні культури. З бурих водоростей отримують багатоатомний спирт і амінокислоти. Альгінат- слизової міжклітинний речовина, використовується як стабілізатор і емульгатор в харчовій промисловості, фарбувальній справі, для покриття паперу.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Чи знаєте ви, що…У Багамських островів на глибині 269м, де поглинається 99,9995% сонячного світла, в 1984р. виявили бурі водорості. Бура водорість макроцистіс грушоподібний виростає за день на 45см і до кінця вегетаційного періоду досягає довжини 60м. Потім, як і багато інших бурих водоростей, відмирає і весь цикл росту і розвитку водорості повторюється в новому вегетаційному періоді.

Номер слайду 31

Скупчення бурої водорості саргассума на північному сході від Антильських островів утворює надзвичайно спокійне Саргасове море, що не має берегів. Серед неозорих просторів Атлантичного океану воно займає площу понад 100000 км2.

Номер слайду 32

Діатомові водоростіГрупа одноклітинних і колоніальних водоростей, що відрізняється наявністю у клітин своєрідного «панцира», що складається з кремнію. Одноклітинні і колоніальні. Входять до складу прісноводного і морського планктону.

Номер слайду 33

Діатомові водорості До відділу Діатомові водорості відносять близько 15 тисяч видів одноклітинних і колоніальних рослин, характерною ознакою яких є наявність на поверхні талому кремнистого панциру. Панцир складається з двох частин, які налягають одна на одну. Чимало діатомових водоростей здатні виділяти слиз. За допомогою слизу водорості утворюють слизові трубки, ніжки для прикріплення до дна водойми чи підводних предметів, а також об'єднуються в колонії. Живуть скрізь: у прісних і солоних водоймах, на каменях і скелях, на болотах, на ґрунті та в ґрунті, у снігу і на льодуhttp://esp.cr.usgs.govhttp://www.indiana.eduhttp://www.microscopyu.com

Номер слайду 34

ДіатомовіводоростіПланктоніела. Лікмофора. Піргодіскус. Пінулярія. Гомфонема. Трицератіум. Пентакрінус. Навікула

Номер слайду 35

Значення Найважливіші виробники органічних речовин, на них припадає 25% від усієї світової рослинної маси. Джерело живлення для прісноводних і морських тварин. Відмираючи, ці водорості стають живленням для бактерій і найпростіших тварин. Встановлено, що поживна цінність діатомей не поступається поживній цінності картоплі та хлібних злаків, вміст білків і жирів у них навіть вищий. З панцирів викопних форм утворилися поклади осадових порід: діатоміту, доломіту, а також дрібнозернистого порошку – діатомового мулу.Є індикаторами забруднення морської води відходами нафтопродуктів.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

« Вірю не вірю»Чи вірите ви, що...І. Усі водорості живуть у воді.2. Усі вони одноклітинні.3. Розмір водоростей може бути кілька десятків метрів.4. Є водорості різного кольору,5. Розмноження у водоростей тільки статеве.6. Водорості живуть усередині іншого організму.7. У клітинах водоростей одне ядро.8. Усі вони автотрофи.9. Водоростям притаманне чергування поколінь.10. Вони не здатні до фотосинтезу.

Номер слайду 38

Відповіді

Номер слайду 39

Домашнє завдання Опрацювати параграф 41

Номер слайду 40

1 ДІАТОМОВІ2 ПІНУЛЯРІЯ3 ВОЛЬВОКС4 САРГАСум5 СПОРА6 ТАЛОМ7 ХЛОРОФІЛ8 ГАМЕТИ9 ЛАМІНАРІЯ10 ЯДРО

pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку