Презентація. "Володимир Івасюк - український композитор-виконавець, музикант".кант".

Про матеріал
В.Івасюк з 5,5 років пішов вчитися музиці, закінчив Київську музичну школу імені М.Лисенка. У школі створив дівочий ансамбль "Буковина".Став учасником ансамблю "Трембіта" у Львівському медінституті. На першому всесоюзному фестивалі "Пісня -71" пісня Володимира "Червона рута" зайняла перше місце, "Пісня -1972"в Москві перемогли пісні "Водограй", "Смерічка".1975 р.С.Ротару виконує пісні Івасюка у фільмі "Пісня завжди з нами". 24 травня 1979 р. в останнє його бачили, коли він вийшов з дому .Похований на Личаківському цвинтарі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Івасюк

Номер слайду 2

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року в місті Кіцмань Чернівецької області в родині учителів 

Номер слайду 3

Михайло Івасюк. Батько

Номер слайду 4

Софія Карякіна. Мати

Номер слайду 5

коли Володимирові було 5 з половиною років, пішов учитися до місцевої дитячої музичної школи, створеної зусиллями батька

Номер слайду 6

У 1956—1966 роках навчався в Кіцманській середній школі.

Номер слайду 7

1962 року взяв участь у завершальному концерті обласного огляду музичних шкіл Буковини.

Номер слайду 8

1963 закінчив Кіцманську музичну школу. Влітку вступив до Київської музичної десятирічки імені Миколи Лисенка за спеціальністю альт. 

Номер слайду 9

 Навчався лише протягом першої чверті. З другої, через хворобу, повернувся до Кіцмані та навчався у середній та музичній школах за класом фортепіано.

Номер слайду 10

1964 року написав музику до першої пісні «Колискова» на вірші батька. У рідній школі створив дівочий вокальний ансамбль «Буковинка».

Номер слайду 11

У червні 1965 року ансамбль «Буковинка» завдяки перемозі в республіканському конкурсі здобув право взяти участь у святковому концерті на честь «25-річчя возз'єднання Буковини в єдиній українській державі». Крім того, музикантів нагороджено поїздкою по Дніпру

Номер слайду 12

1966 року разом із сім'єю переїхав до Чернівців. Вступив до Чернівецького державного медичного інституту, але першого ж дня його відрахували за випадок з пам'ятником Леніна 

Номер слайду 13

Перший секретар Чернівецького міськкому комсомолу Аркадій Казімірський допоміг йому влаштуватися на завод «Легмаш» учнем токаря

Номер слайду 14

Там Володимирові доручили керувати заводським хором, який через півроку став лауреатом обласного конкурсу[

Номер слайду 15

 Під псевдонімом «Весняний» надіслав на обласний конкурс пісні «Відлітали журавлі» на вірш В. Миколайчука та «Колискова для Оксаночки» на власний вірш. 

Номер слайду 16

За пісню «Відлітали журавлі» нагороджений першою премією.

Номер слайду 17

1967 року завдяки позитивній характеристиці, яку написали на «Легмаші», поновив навчання в медичному інституті. 

Номер слайду 18

Там став учасником самодіяльного ансамблю пісні й танцю «Трембіта», у якому грав на скрипці. Завдяки його старанням в інституті створено камерний оркестр

Номер слайду 19

1972 року перевівся до Львівського медичного інституту.

Номер слайду 20

1968 року в телепрограмі Українського телебачення «Камертон доброго настрою» разом з ансамблем «Карпати» виконав пісню «Я піду в далекі гори»

Номер слайду 21

1970 року склав пісні «Червона рута» й «Водограй», які 13 вересня вперше виконав з Оленою Кузнецовою на Театральній площі міста Чернівці у прямому ефірі передачі «Камертон доброго настрою»

Номер слайду 22

Путівку в життя пісням дав ансамбль «Смерічка» Л. Дутковського (солісти Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, М. Ісак, звукорежисер Василь Стріхович).

Номер слайду 23

У травні 1971 року текст і ноти «Червоної рути» опублікував тижневик «Україна»

Номер слайду 24

У серпні того ж року режисер Роман Олексів зняв у селищі Яремча український музичний фільм «Червона рута», в якому головні ролі виконали Софія Ротару й Василь Зінкевич.

Номер слайду 25

У фільмі звучить багато пісень Івасюка. Пісня «Червона рута» увійшла до двадцятки переможниць першого всесоюзного фестивалю «Пісня-71».

Номер слайду 26

 На завершальному концерті в Останкіно її виконали солісти ансамблю «Смерічка» Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і автор Володимир Івасюк у супроводі естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом Юрія Силантьєва

Номер слайду 27

1972 року на Чернівецькому телебаченні відбулася прем'єра пісні «Балада про дві скрипки», яку виконала Софія Ротару.

Номер слайду 28

Пісня «Водограй» у виконанні ансамблю «Смерічка» Левка Дутківського (солісти Мирослава Єжеленко та Назарій Яремчук) у Москві перемогла в телевізійному конкурсі «Алло, ми шукаємо таланти!» та на фестивалі «Пісня-72»

Номер слайду 29

1972 року В. Івасюк переїхав до Львова. Там навчався в медичному інституті й розпочав студії у консерваторії на підготовчому відділенні.

Номер слайду 30

У листопаді на запрошення Володимира Івасюка у Львівському театрі ім. Марії Заньковецької його пісні виконав ансамбль «Смерічка» під керівництвом Левка Дутківського.

Номер слайду 31

1972 року. Ще до знайомства Івасюк написав пісню «Коли між нами не було нічого» на однойменний вірш Братуня. Загалом у цій співпраці створено 22 пісні.

Номер слайду 32

1973 року закінчив Львівський медичний інститут, вступив в аспірантуру до професора Т. Митіної.

Номер слайду 33

1973 року закінчив Львівський медичний інститут, вступив в аспірантуру до професора Т. Митіної.

Номер слайду 34

У серпні 1974 року в складі радянської делегації взяв участь у міжнародному пісенному конкурсі «Сопот-74», де Софія Ротару виконала його пісню «Водограй». Із сестрою Галиною здійснив коротку подорож Польщею.

Номер слайду 35

У вересні 1974 року розпочав навчання на композиторському відділенні Львівської консерваторії в класі Анатолія Кос-Анатольського.

Номер слайду 36

У 1974—1975 роках працював над музикою до вистави «Прапороносці» за однойменним романом Олеся Гончара. Режисер вистави — Сергій Данченко. Прем'єра вистави відбулась 19 березня 1975 року. Музику В. Івасюка високо оцінили критики

Номер слайду 37

У серпні-вересні 1975 року в селі Розтоки на Буковині режисер Віктор Стороженко зняв фільм «Пісня завжди з нами», в якому Софія Ротару виконала 6 пісень В. Івасюка

Номер слайду 38

У липні 1976 року В. Івасюка відрахували з консерваторії за те, що під час зйомок цього фільму він пропускав заняття[26]. Створив музику до вистави «Мезозойська історія» у Дрогобицькому обласному муздрамтеатрі.

Номер слайду 39

У жовтні 1978 року взяв участь у Всеукраїнському зльоті творчої молоді. Було виконано «Сюїту-варіації для камерного оркестру» та відбулася прем'єра пісень «Літо пізніх жоржин» на вірші Р. Братуня, «Нам спокій, друже, тільки сниться» на вірші Романа Кудлика (у виконанні соліста Львівської опери Ігоря Кушплера).

Номер слайду 40

У листопаді 1978 року здобув перемогу на всесоюзному конкурсі композиторів-студентів консерваторій у Москві — дипломи II ступеня за «Сюїту-варіації для камерного оркестру» та «Баладу про Віктора Хара».

Номер слайду 41

У квітні 1979 року був членом журі I Республіканського конкурсу артистів естради в Хмельницькому. Виїхав до Львова в ніч з 23 на 24 квітня.24 квітня 1979 року за телефонним викликом вийшов з дому і більше не повернувся. 18 травня тіло Володимира Івасюка випадково знайшли в Брюховицькому лісі під Львовом. Точна дата смерті невідома. 22 травня відбувся похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі.

Номер слайду 42

Офіційна радянська версія — самогубство. Але всі розуміють що це не так

Номер слайду 43

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
1036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку