Презентація "Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Історична основа твору. "

Про матеріал
Презентація до інтегрованого уроку української літератури та історії "Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Історична основа твору." з використанням інтерактивних методів і прийомів навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок української літератури та історії України у 6 класіУчитель української мови та літератури Онищук С.І. Учитель історії Князєва Л. О.

Номер слайду 2

Яке то неймовірне щастя - бути просто людиною!В. Рутківський

Номер слайду 3

За історичну трилогію для дітей «Джури» - «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), «Джури і підводний човен» (2010) у 2012р. Володимир Рутківський був нагороджений Національною премією України імені Т. Шевченка

Номер слайду 4

Тема уроку: Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Історична основа твору. Тема боротьби українських козаків проти татарської орди

Номер слайду 5

Мета уроку: ознайомити учнів із першою книгою трилогії В. Рутківського; поглибити знання про минуле нашого народу; формувати розуміння важливості знання історії рідного народу; формувати мовленнєву компетентність: виявляти в усному й писемному мовленні порушення норм літературної мови, виправляти допущені помилки, усно й письмово висловлювати думки, почуття, погляди; формувати інформаційно-цифрову компетентність: використовувати інтернет-ресурси для здобуття нових знань; формувати математичну компетентність: уміння перетворювати інформацію з однієї форми на іншу; формувати вміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати власний словниковий запас, користуватися різними джерелами довідкової інформації; розвивати літературно-художні компетенції учнів: засвоєння сюжету, спостереження та відтворення конфлікту, уміння характеризувати героїв; розвивати навички аналізу художнього твору, творчу уяву, пам’ять, культуру зв’язного мовлення; вчити висловлювати власні судження про геройство і вміння з честю вийти з найскладніших ситуацій козака – характерника Швайки, його юних помічників Грицика та Санька; виховувати повагу до славного минулого України.

Номер слайду 6

ВГАДАЙ  ЗА НАЙМЕНШОЮ КІЛЬКІСТЮ ПІДКАЗОК  : -         Сильні, кремезні, мужні чоловіки.-         Завжди стояли на захисті українських земель.-         Їхнє житло називалося курінь.-         В їхніх поселеннях ніколи не було жінок.-         Місце їхнього проживання Запорізька Січ.

Номер слайду 7

У козака життя коротке, а слава вічна.

Номер слайду 8

Буктрейлер до роману В. Рутківського«Джури козака Швайки»

Номер слайду 9

Жанр твору і композиція твору. За жанром «Джури козака Швайки» - це історичний пригодницький роман про зародження козацтва. Роман В. Рутківського «Джури козака Швайки» складається з трьох частин: Частина 1 «Втеча з рідного дому» Частина 2 «На козацьких островах» Частина 3 «Джури вирушають у дорогу»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Джу́ра (чура) — в Україні в 16—18 століттях — зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками джури ходили в походи, брали участь у боях. Первісно “джура” іранське слово, що означає товариш, в українську потрапило як запозичення з татарської. Словникова робота

Номер слайду 12

Швайка – те саме, що й шило. Уруські села (татар.) – українські села. Ногайці, ординці – татари. Плавні – заболочені, порослі очеретами береги річки, що затоплюються під час повені.

Номер слайду 13

Вовкулака – міфічна істота, людина, що перекидається на вовка, або перетворена у вовка, тобто перевертень. Характерник – назва віщуна, чаклуна на Запорізькій Січі, який, згідно з народними легендами, умів ворожити, лікувати поранених козаків, знав психотерапію, вправи з фізичної підготовки козаків тощо.

Номер слайду 14

Словникова робота. Термін «козак» уперше зустрічається в джерелах XIII ст. У перекладі з тюркської означає «одинокий», «схильний до розбою, завоювання». Існують й інші трактування цього слова. Так, у словнику половецької мови за 1303 р. це слово перекладається як «страж», або «конвоїр». У 1490 р. слово «козак» уперше з'явилося в Україні на означення людей, що ходили в степ за здобиччю або боротися з татарами.

Номер слайду 15

Робота з текстом твору. А що ж про козаків сказано у романі?

Номер слайду 16

Історична основа твору {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хто такі козаки? Причини виникнення козацтва? Звідки походить назва «Січ»? Прізвище першого гетьмана Запорізької Січі? Від кого захищали свої землі козаки? 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Чи погоджуєтесь ви зі словами, що ілюстрації Максима Паленка «можна «читати» ніби ще один текст у тексті, де кожна деталь промовляє, а кожний малюнок приховує в собі власну історію»?

Номер слайду 23

Розгляньте ілюстрації та заповніть таблицю «Система образів твору»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Позитивні персонажіНегативні персонажі

Номер слайду 24

Головні герої твору – друзі-підлітки Санько і Грицик

Номер слайду 25

Юний богатир Демко Дурна Сила

Номер слайду 26

Козацький вивідник Пилип Швайка

Номер слайду 27

Кінь Вітрик

Номер слайду 28

Вовк Барвінок

Номер слайду 29

Бугай Петрик

Номер слайду 30

Діди-мудрагелі Кібчик та ворожбит Кудьма

Номер слайду 31

Козаки Вирвизуб, Перепічка, рудий Мацик, Василь Байлемів

Номер слайду 32

Пан Кобильський та його слуга Тишкевич

Номер слайду 33

Іслам-Бек, Саїд-Мурза, татари

Номер слайду 34

Творча робота. Складання сенкану на тему «Козаки»Іменник – тема сенкану. Два прикметника-епітета. Три дієслова до теми. Влучне словосполучення чи фразаІменник-висновок

Номер слайду 35

Козаки. Хоробрі, винахідливіПрацювали, воювали, захищали. Оберігали українську землю від ворогів. Воїни

Номер слайду 36

ІНТЕРАКТИВНА  ВПРАВА  «МІКРОФОН»Я люблю (не дуже люблю / не люблю ) історичні твори, тому що…Після сьогоднішнього уроку я відчуваю… Я зрозумів (-ла)… Я думаю…

Номер слайду 37

Домашнє завдання. Дочитати частину «На козацьких островах» роману В. Рутківського «Джури козака Швайки»Переказувати зміст прочитаного. За вибором учня: Намалювати улюбленого героя. Укласти словничок козака за текстом роману (виписати фразеологізми)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Andronova Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. шпинтюк руслана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
14068
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку