Презентація "Володимир Рутківський. «Джури козака Швайки». Жанрові та композиційні особливості повісті"

Про матеріал
Мета: учень/учениця формулює висновки відповідно до поставленого завдання на основі аналізу опрацьованого тексту; творчо опрацьовує прочитаний текст, формулює тему та основну думку прозового тексту; співвідносить зміст прозового тексту з історичним та культурним контекстом; пояснює функції основних складників друкованого чи цифрового текстового джерела інформації (заголовка, змісту, анотації тощо), розрізняє складники структури тексту відповідно до його жанрово-родової належності та стильових особливостей; відтворює основні думки і факти, окремі висловлювання персонажів у літературному творі, що розкривають зміст твору; характеризує поведінку та вчинки героїв; проводить паралелі між образами і явищами, зображеними в тексті, і власним життєвим досвідом; виявляє взаємозв’язок змісту або інших компонентів літературного твору (цитат, уривків, епізодів, вчинків персонажів тощо) із власними потребами для особистісного розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дев’ятнадцяте січня. Класна робота. Володимир Рутківський. «Джури козака Швайки». Жанрові та композиційні особливості повісті

Номер слайду 2

Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять… Історія – це свідок часу, учителька життя. Цицерон

Номер слайду 3

Паспорт твору “Джури козака Швайки”Автор – Володимир Рутківський. Рік видання – 2007 Літературний рід – епос. Жанр – Історико-пригодницький роман. Час подій – XV століття (1487 – 1488 рр.)Місце подій – Події відбуваються у селі Воронівка, на Наддніпрянщині та у степах України.

Номер слайду 4

Композиція роману «Джури козака Швайки»

Номер слайду 5

Темазображення пригод дванадцятирічних хлопчиків Санька та Грицика у супроводі сміливого вивідника Швайки у складний період протистояння українців турецько-татарським набігам і сваволі польсько-литовських магнатів та зародження козацтва.

Номер слайду 6

Ідеяуславлення дружби, вірності рідній землі, потреби захисту її кордонів, засудження зради.

Номер слайду 7

Основна думкапрославлення справжніх патріотів, що не шкодують свого життя заради свободи рідного краю, уславлення вірності дружби.

Номер слайду 8

Проблематика історико-пригодницького роману “Джури козака Швайки»Боротьба добра і зла. Дружба й зрада. Співіснування людей і тварин. Стосунки між дорослими й дітьми. Духовна сила й духовний занепад.

Номер слайду 9

Композиція «Джури козака Швайки»Частина 2 «На козацьких островах»{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}На кам’яному острові2) Це був Тишкевич!3) Самі на острові4) Тишкевич5) Допит6) Гонитва7) Санькова ворожба8) Двоє серед степу9) Пастух Рашит10) В гостях у Вирвизуба 11) Пригоди Дурної Сили 12) Хто ж вивідник?13) Ворожбит Грицик14) Суд у плавнях15) Козацькі розмови

Номер слайду 10

Козак-характерник (химоро́дник, галдо́вник, заморо́чник) Назва віщуна, чаклуна в Запорозькій Січі. Займався не лише яснобаченням, але й лікуванням поранених козаків, їх психотерапією та психофізичною підготовкою. Своєрідний духовний наставник, якого козаки шанували і дещо побоювались, хранитель традицій і таємниць бойового мистецтва запорозького козацтва.

Номер слайду 11

Джура (чура) Первісно джура - перське слово, що означає «товариш», в українську потрапило як запозичення з тюркської. В Україні в ХІ-ХІІІ століттях – зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були хлопці. Разом із козаками джури ходили в походи, брали участь у боях.

Номер слайду 12

Головні герої твору Дванадцятирічні Санько (юний ворожбит), Грицик; мати Санька – Мокрина; Пилип Швайка – розвідник, його кінь Вітрик, вовк Барвінок, дід Кібчик, його онук Демко Дурна Сила; дід-ворожбит Кудьма; козаки: Вирвизуб, Перепічка, рудий Мацик, Василь Байлемів; татарин Рашит.

Номер слайду 13

Негативні персонажіПан Кобильський (дістав добрячих канчуків від власного слуги і сховався від сорому та людей); його слуга Тишкевич (загинув, коли втікав із поля бою, від стріл тих, кому так вірно служив); Іслам-Бек, Саїд-мурза (наляканий битвою у плавнях, змушений визнати власну поразку);татари.

Номер слайду 14

Уміння, майстерність, хист:кращий козацький вивідник (розвідник) землі переяславської; знає мову і звичаї татар, має серед них вірних людей; ходить безшумно, безшелесно; наче нікуди не дивиться, а все бачить; бездоганно володіє зброєю і тримається на коні. Вольові якості:сміливий, розумний, спостережливий, витривалий, кмітливий, відважний, рішучий; звик покладатися лише на себе. Почуттєві якості:вірний товариш, турботливий і уважний до хлопців і братчиків, поважає літніх козаків, дослухається до їхніх порад; любить рідну землю, гарно її знає, захищає від ворогів. Справжній лицар, який щиро служить своєму народові, товариству.

Номер слайду 15

Персонажі твору. Демко Дурна Сила – напрочуд сильний фізично та не надто метикуватий онук діда Кібчика. Демкова доля – це приклад того, що сили доброї людини можуть бути витрачені на марне та зле через її недосвідченість, і водночас вона засвідчує глибоку людяність і справедливість наших пращурів. Дід Кібчик живе задля ближніх, передає набутий за довге життя досвід і мудрість. Волхв Кудьма – таємний вихователь вовків, наділений Божим даром, книжник і цілитель, який знає таємниці минулого й майбутнього, людської душі й людської історії.

Номер слайду 16

Козацькі прислів’я. У козака життя коротке, а слава вічна. Береженого Бог береже, а козака шабля. Ми з такого роду, що любим свободу. Козацькому роду нема переводу. Кінь та ніч козакові товариші. Козак не боїться ні тучі, ні грому. Козак дружбу знає: в біді коня не покидає. Коли козак в полі, то він і на волі.

Номер слайду 17

Рефлексія1. Якому літературному герою В. Рутківського ви найбільше симпатизуєте? 2. Чи вірите ви в те, що в природі існують вовки, схожі на Барвінка? 3. Що стало для вас відкриттям у прочитаному творі В. Рутківського?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати відеоролик, параграфи 22-24, сторінки 79-88. Дати відповіді на питання с. 88 . Скласти порівняльну характеристику Пилипа Швайки та Юзефа Тишкевича. Повторити стрілецькі (літературні)  пісні.

pptx
Додано
21 січня
Переглядів
1723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку