Презентація " Вологість повітря".

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 5 класу за темою "Вологість повітря, його значення та вимірювання."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ 6клас

Номер слайду 2

Вологість повітря. На уроці:*дізнаєтесь,що таке випаровування і конденсація;*що таке туман; *як водяна пара пов’язана з вологістю повітря ;* від чого залежить вологість повітря; * про відносну вологість повітря;* про прилади для вимірювання відносної вологості;* як вологість повітря впливає на стан здоров’я людини.

Номер слайду 3

Випаровування і конденсація. Випаровування — процес перетворення рідини на газ, а зворотний процес — конденсація.

Номер слайду 4

Туман. Водяна пара — один із важливих компонентів повітря. Водяна пара — один із важливих компонентів повітря. Водяна пара — один із важливих компонентів повітря Чи можна побачити водяну пару?Водяна пара- це безбарвна газувата речовина,то побачити її неможливо. Зазвичай те, що ми називаємо водяною парою в побуті, — це туман. Туман — дуже дрібні краплини води, скупчені в повітрі. Вони не пропускають, а відбивають світло, через що ми можемо їх побачити . Як утворюється туман?Під час випаровування рідка вода перетворюється на газувату,а коли вона потрапляє в холодне повітря, частина водяної пари конденсується, утворюючи туман. Водяна пара — один із важливих компонентів повітря.

Номер слайду 5

У повітрі завжди наявна водяна пара. Її уміст характеризують спеціальною величиною — вологістю повітря. Якщо в повітрі міститься багато водяної пари, то вологість висока, а якщо мало — низька. За високих температур вода легше випаровується, тож у повітрі водяної пари може бути більше. А за низьких, навпавки, вода намагається конденсуватися. Як водяна пара пов’язана з вологістю повітря?

Номер слайду 6

Абсолютна вологість – це кількість водяної пари в грамах, що міститься в 1 м3 повітря. Абсолютна вологість повітря

Номер слайду 7

Абсолютна вологість повітря

Номер слайду 8

Вологість повітря

Номер слайду 9

Відносна вологість повітря. Саме коли відносна вологість наближається до максимального значення, тобто до 100 %, ми можемо спостерігати конденсацію водяної пари з повітря та утворення запотівання й туману. Відносну вологість позначають або грецькою літерою φ (читається “ф”)Відносна вологість — відношення кількості водяної пари, що міститься в повітрі, до максимально можливої кількості за поданої температури.

Номер слайду 10

Відносна вологість повітря

Номер слайду 11

Прилади для вимірювання вологість повітря

Номер слайду 12

Прилади для вимірювання вологість повітря

Номер слайду 13

У людини немає органів чуття, якими можна визначати вологість. Утім, напевно, ви відчували, як напередодні літньої грози важко дихається. За умов занадто високої або занадто низької вологості повітря людина швидко втомлюється, знижується сприйняття та пам’ять. Причому занадто вологим повітрям важко дихати як холодним, так і гарячим: у сауні із сухим гарячим повітрям дихати простіше, ніж у гарячі вологій бані. Найоптимальніший діапазон вологості для людини: від 40 до 60%У разі занадто сухого повітря в людини можуть пересихати шкіра, слизові оболонки рота й гортані. Це небезпечно, адже в мікротріщини пошкоджених місць проникають віруси та бактерії. В опалювальний сезон, особливо за морозної погоди, вологість повітря в кімнаті значно знижується. Сухість слизових оболонок у цей період — одна з причин вірусних захворювань (ОРВІ, грип, COVID-19 тощо). У такий період слід вживати заходів для зволоження повітря. Вологість повітря і здоров’я людини

Номер слайду 14

. Побутовий зволожувач повітря випаровує воду для досягнення комфортної вологості повітря. Вологість повітря і здоров’я людини

Номер слайду 15

У ванній кімнаті часто трапляється висока вологість, через що на стінах розмножується грибок, шкідливий для здоров’я людини. Така сама пліснява може вражати стіни і в інших занадто вологих кімнатах. Вологість повітря і здоров’я людини

Номер слайду 16

1. Що таке абсолютна і відносна вологість повітря? 2. Чи можна регулювати вологість в домашніх умовах? 3. Які прилади вимірюють відносну вологість повітря? 4. Чим схожі та відмінні між собою хмари і туман? Перевір свої знання

Номер слайду 17

Запам’ятай

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати §12,дати відповідь на питання стор. 81 підручника №121,122,123,124(письмово). Бажаю успіхів!

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку