сформувати в учнів уявлення про абсолютну і відносну вологість повітря, точку роси; розглянути способи вимірювання вологості повітря; використовуючи дослідницький метод, формувати в учнів навички самостійно проводити експеримент, аналізувати його результати; з'ясувати практичне та професійне спрямування матеріалу
Варіант 1 1. Інтенсивний перехід рідини в пару, що відбувається з утворенням бульбашок пари по всьому об'єму рідини при певній температурі, називається кипіння. 2. Перехід газу в рідкий стан називається кристалізація. 3. Чим вищий атмосферний тиск, тим більша температура кипіння рідини. 4. Хліб черствіє через випаровування вологи. 5. Пару, що знаходиться в динамічній рівновазі зі своєю рідиною, називають насиченою . Перевірка
Варіант 2 1. Якщо пару при незмінній температурі простим стисненням можна перетворити в рідину, то таку пару називають ненасиченою . 2. Перехід рідини в газоподібний стан називається випаровування . 3. Тиск пари , при якому рідина знаходиться в рівновазі зі своєю парою, називають тиском насиченої пари. 4. Овочі варять у закритій каструлі, щоб зменшити випаровування . 5. Кипіння (від початку до кінця) відбувається при відповідній і постійній для кожної рідини температурі, а випаровування відбувається при будь-якій температурі. Перевірка
Вода в організмі людини Доросла людина на 70% складається з води: у головному мозку – 70-80%; у крові – 83%; у серці, легенях, нирках – 80%; у кістках – 20-30%; у зубній емалі – 0,3%. Втрата 10% води смертельна для людини. За 70 років життя людина випиває та з’їдає близько 50 т води.
Домашнє завдання 1. Вивчити теорію по конспекту. 2. Підготувати повідомлення на вибір (робота в малих групах): - «Значення вологості повітря в нашому житті». - «Вплив вологості на рослини». «Вплив вологості на збереження харчових продуктів». «Вплив вологості на збереження паперу або тканини». Практичне завдання на вибір (робота в малих групах): - «Визначення вологості повітря вдома». - «Визначення вологості повітря в хлібниці». 4. Виготовити психрометр (за бажанням).